..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yaşamın her anı hakkını ister. -Goethe
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yaşam > Arzu Menteşeoğlu




10 Temmuz 2003
Eğitim - Öğretim  
Arzu Menteşeoğlu
Kişinin cahil veya alim, mutlu veya mutsuz olması hep onun aldığı eğitimle ilintilidir. Milletlerin ilerlemesinde de baş şart eğitimdir. Bir millet bireylerine vermiş olduğu eğitimin kalitesi ve seviyisi oranında yükselir.


:BEAH:
          EĞİTİM-ÖĞRETİM


     Eğitim - öğretim gibi kapsamlı bir konunun, bu kadarlık bir yazıda tüm detaylarıyla ele alınarak tartışılmasını ve çözümler önerilmesini beklemek yanlış olur. Ben, sadece öğretim yaptığını sanan ve eğitimi hep ihmal eden okullarımızdan bahsetmek istiyorum.

     İnsan hayatında çocukluk ve gençlik yıllarında alınan eğitimin önemini hepimiz biliriz, eğitimde de okul ve öğretmenin rolünü.

     Edilgen olan ilkokul çocuğu, ailesinin bir uzantısı konumunda olmaktan mutluyken, ortaokuldan başlayarak genç; bireyselliğini kanıtlama çabası içinde, kişiliğini bulma savaşımı vermektedir. Bu dönemde bir süre için yadsınan ana baba modellerinin yerini öğretmenler alır. Öğrenci ile öğretmen arasında kurulan iyi bir diyalog, ders dışı söyleşiler ve yakınlaşmalar gencin ileriki hayatını etkileyen etmenlerdir. Öğretmenin bir ders ve not makinası olduğu durumlarda, gençler öğretmene sokulamazlar. İletişimin olmadığı bir ortamda ise öğretmen erişilemez ve korkulan bir yaratık olarak kalır.

     Ortaokul ve lise yıllarınızı bir düşünün; Eminim hepiniz, kıyafet ve saç kontrollerini, haksız yere işitilen azarları, notla yapılın şantajları, bir türlü içinden çıkamadğınız trigonometriyi, sesiniz bir karganınki kadar kötüyken söylemek zorunda bırakıldığınız şarkıları....belki en şanslı olanlarınız da hürmetle yadettiğiniz bir öğretmeninizi hatırlarsınız. Ama ben; ağır müfredat altında ezilen, dersten başka hayatları olmayan öğrencilerle, hakettiklerinden daha kötü şartlar altında çalışmak durumunda kalan asık suratlı öğretmenleri ve herkesi bir tornadan çıkmışçasına aynılaştırmaya çalışan bir eğitim sistemini hatırlıyorum.

     Jersild'in 1963'te yaptığı bir araştırmada, gençlere iyi bir öğretmende aradıkları nitelikler sorulduğunda şu yanıtı vermişler; "İyi bir öğretmen hoşgörülü, sempatik, neşeli ve tutumu arkadaşça olmalıdır. Bilgili olmalı, iyi öğretmeli, öğrencilerle tek tek ilgilenmeli, öğrencilerin görüşlerini dinlemeli, disiplinli ve tutarlı olmalı, öğrenciler arasında ayrım gözetmemelidir"

     Öğrencilerin bir öğretmende hiç beğenmedikleri nitelikler ise: "Sinirlilik, alaycılık, terslik, katı tutum, haksız ceza ve azar, çok öğüt verme ve korkutma, başarısızlığı alaksızlıkla bir tutma" gibi niteliklerdir. Görüldüğü gibi öğrenciler disipline karşı değiller. Yeter ki verilen ceza hakça olsun. Kısacası öğrenciler karşılarında olgun bir erişkin görmek istiyorlar.

     Ortaöğretimde görev yapan öğretmenlerin de pek çok sorunları olduğu bir gerçek. Öğretimi ve sağlıklı ilişkiyi öğretmen yönünden olumsuz yönde etkileyen sorunlar ise, sıklık ve önem sırasına göre bir araştırmada şöyle sıralanmış; "Aylık gelirin yetersizliği, ana babalarla görüşme çokluğu, okulu sevmeyen ya da donuk zekalı çocukları okutma zorluğu, öğretim yükünün ağırlığı, kalabalık sınıflar, uyumsuz gençlerle uğraşma sorunu, aile sorunlarının eğitimi engelleyici etkisi, öğrencilerin olgunluk düzeylerinin değişik oluşu, disiplin sorunu ve sorunlu velilerle uğraşma zorluğu, toplumun istemleri ve beklentileri... " Sorunlar böylece uzayıp gidiyor. Öğretmenler, çok yetenekli öğrencilerle yeteri kadar ilgilenememeyi de bir sorun olarak bixelirtmişler. Yeni eğitim anlayışı ve yötemleri, bir sorun olarak bu araştırmanın 25. sırasında.

     Türkiye'de öğretmenler çetin koşullar altında çalışmak zorundalar. Açıktır ki kişisel sorunlar altında ezilen bir öğretmenden en üst düzeyde eğitim, hele öğrencileriyle ders dışında ayrı ayrı ilişki kurup ilgilenmesi beklenemez. Öğretmenliğin saygınlığı yükseldikçe, eğitimin ve öğretimin düzeyi de yükselecektir. Geçim sıkıntısı çekmeyen, gerekiz yönetimsel baskılar altında bunalmayan öğretmenin verimi, elbetteki yükselir.

     Kişinin cahil veya alim, mutlu veya mutsuz olması hep onun aldığı eğitimle ilintilidir. Milletlerin ilerlemesinde de baş şart eğitimdir. Bir millet bireylerine vermiş olduğu eğitimin kalitesi ve seviyisi oranında yükselir.

     "Boş bir nesil yetişiyor, saygısız ve öz benliğinden habersiz bir nesil yetişiyor." diyoruz. Tabii boş ve öz benliğnden habersiz bir nesil yetişir. Okullarımızda matematik, tarih, fizik, coğrafya yanında ruhlar gözardı ediliyor. Yeni nesillerin soysuzlaşarak anarşist olması ve milletimizin içinde bulunduğu içtimai, iktisadi ve siyasi buhranlar, eğitim sistemimizden başka ne ile açıklanabilir?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yaşam kümesinde bulunan diğer yazıları...
Dostluk Üzerine Bir Çift Laf
Her Sevgi Özen İster
Hayatı Sindirmek

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Tasvir (Doğa)
Berrin (- Bıçaklama Olayı - )
Hayat Arkadaşım...Sana....
Otobüsteki Eski Zaman Romalı'sı
Üniversite Yılları
Çocukluk Arkadaşım Halil
Bir anneden...'Canım Dilara'm'
Yüzlere Meraklıyım - Sokaktaki Herhangi Biri -
Hayatın Dili Yabancı
Sudanlı Bir Hastam Talat Bey

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hayatın Anlamı [Şiir]
Ölüden Mektup Var [Öykü]
Resme Hapsolan Adam [Öykü]
Özlem [Öykü]
Dön Mehmet [Öykü]
Gerçek Miydi? Rüya Sanmıştım [Öykü]
Melek İnsanlar [Öykü]
Hayran [Öykü]
Labirent - Kayboldum! - [Öykü]
Sadece Bir Gazete İlanı [Öykü]


Arzu Menteşeoğlu kimdir?

YAŞADIKLARIMDAN ÖĞRENDİĞİM BİR ŞEY VAR Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var: Yaşadın mı, yoğunluğuna yaşayacaksın bir şeyi Sevgilin bıtkın kalmalı öpülmekten Sen bitkin düşmelisin koklamaktan bir çiçeği İnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne Denize saatlerce bakabilir, bir kuşa, bir çocuğa Yaşamak yeryüzünde, onunla karışmaktır Kopmaz kökler salmaktır oraya Kucakladın mı sımsıkı kucaklayacaksın arkadaşını Kavgaya tüm kaslarınla, gövdenle, tutkunla gireceksin Ve uzandın mı bir kez sımsıcak kumlara Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taş gibi dinleneceksin İnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiğine Hem de tüm benliği seslerle, ezgilerle dolarcasına İnsan balıklama dalmalı içine hayatın Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasına Uzak ülkeler çekmeli seni, tanımadığın insanlar Bütün kitapları okumak, bütün hayatları tanımak arzusuyla yanmalısın Değişmemelisin hiç bir şeyle bir bardak su içmenin mutluluğunu Fakat ne kadar sevinç varsa yaşamak özlemiyle dolmalısın Ve kederi de yaşamalısın, namusluca, bütün benliğinle Çünkü acılar da, sevincler gibi olgunlaştırır insanı Kanın karışmalı hayatın büyük dolaşımına Dolaşmalı damarlarında hayatın sonsuz taze kanı Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var: Yaşadın mı büyük yaşayacaksın, ırmaklara, göğe, bütün evrene karışırcasına Çünkü ömür dediğimiz şey, hayata sunulmuş bir armağandır Ve hayat, sunulmuş bir armağandır insana ATAOL BEHRAMOGLU

Etkilendiği Yazarlar:
Dostoyevski,Orhan Pamuk


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Arzu Menteşeoğlu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.