..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Çocukların eğitimi, zaman kazanmak için nasıl zaman yitireceğimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yaşam > BİNNUR EDİSAN




8 Şubat 2008
Gölge Oyunu ve Karagöz  
BİNNUR EDİSAN
Hayali Küçük Ali’den Torun Çelebiye…


:BACA:
Temaşa sanatı…

Gölge oyunu; geleneksel seyirlik sanatımız… Perde ve meydan adabı.

Hayali Küçük Ali’den Torun Çelebiye…


‘Hayali Küçük Ali: Geleneksel temaşa sanatının önde gelen ilk isimlerinden, Türkiye'de Cumhuriyet öncesi Karagöz ve Hacivat sanatının en bilindik temsilcisi, cumhuriyet sonrasında Atatürk'ün huzurunda gösteri yapmış ve O'nun tarafından desteklenmiş bir sanatçıdır.1886 yılında İstanbul’da doğdu. Asıl adı Mehmet Muhittin Sevilen’dir.
70 yıl süren sanat hayatında yalnız Karagöz oynatmakla kalmaz, tasvirlerini de kendi keser. Oyunlar, kitaplar yazar, radyo programları ile tüm yurtta tanınır. Bugün Milli Kütüphane, Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü ve TRT arşivlerinde yer alan oyunlarının kayıtları yapılır. Meddahlık yapar, Ortaoyununda taklitlere çıkar. Öğrenci yetiştirmeye önem veren Hayâlî Küçük Ali, Halkevlerinde Karagöz öğretmeliği de yapmıştır. Oğlu Kemal Sevilen’i tasvir yapımında yetiştirmiş, torunu Tuncay Tanboğa’ya el vermiştir…’

‘Torun Çelebi: 1937’de İstanbul’da doğan Tuncay Tanboğa, Hayalî Küçük Ali’nin torunudur. 8 yaşında dedesinin oyunlarında yardım ederek Karagöz’le tanışan Tanboğa, 14 yaşında dedesinden Hayalî Torun Çelebi adını alarak Karagöz oynatmaya başlamıştır. Daha sonra ailesinin Ankara’ya taşınması ile buraya yerleşen sanatçının repertuarında ustasının tüm oyunları bulunmaktaydı. Değişik zamanlarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Belçika, Yunanistan, Japonya, Hindistan, Finlandiya, Hollanda ve Özbekistan’da uluslararası kukla ve gölge oyunu festivallerine katılıp, ülkemizi başarı ile temsil etti. Bu gösterilerde çeşitli ödüller ve madalyalar kazandı. Yaptığı Karagöz tasvirleri ile 1976 Münih El Sanatları Fuarı’nda da Altın Madalya almıştır.’ Hasan Hüseyin Karabağ.

Geleneksel Türk Tiyatrosunun ilk soluk alışının gölge oyunlarıyla başladığını herkes bilir.Konuyla ilgili ayrıntılı araştırmayı yıllar önce de yapmıştım ama yazı yazma vakti bugünmüş.Yazı yazma dediysem karagöz ve gölge oyununa dair uzun uzadıya bilgi aktarımına girecek kadar küstah değilim. Haddimi bilerek sadece daha önce yazılmış yazıları aktarıp naçizane fikirlerimi belirtebilirim.Unuttuklarımızı hatırlatmaya çalışma da diyebiliriz! Hiç yaşanmamış gibi unuturuz ya bazen…

Yarı şeffat bir deriye verilen şekille ortaya çıkan karagöz tasvirlerinin oluşum aşamasının ne denli zor olduğunu bu sanatla büyüme şansına sahip olmuş eski bir dostum anlatmıştı.Ne zaman bu konu açılsa merakla dinlerdim onu Mizahın mizah gibi yapıldığı o devirlerde yaşamayı ve büyük ustalarla tanışabilmeyi çok isterdim. Gölge oyunu için yazılan o metinlerden birinde tek satırım yer alsaydı ne kadar mutlu olur ne kadar heyecanlanırdım.Bir karagöz odasını bile görme şansını yazık ki yakalayamadım.

Günümüz mizahıyla karşılaştırınca o yıllarda yaşamadığım için neler kaybettiğimi daha iyi anlıyorum. Ekran karşısına geçip izlediğimiz bazı zıpçıktıların henüz doğmadığı o yıllar…Bugün, saçmalama sınırını zorlayan o zıpçıktılar da yaptıkları işin sanat olmadığını arada sırada da olsa düşünüyorlar mıdır acaba?


Umarım bir gün, bazı değerlerimizi kaybetme yolundan dönebilecek kadar sağduyulu olabiliriz.

Umuyorum, umuyorum, umuyorum…

Aşk, meşk, ayrılık acısı yazılarımın yanında ilgi görür mü bilmem ama kendi adıma sık sık bu konularla ilgili yazı yazmaya çalışacağım.

Ayrıca Unima’nın geçtiğimiz ay Torun Çelebi için anma töreni hazırladığını tesadüfen duydum ama etkinliğin hangi çapta olduğu konusunda pek aydınlanamadım.Neden acaba (?)


BİNNUR EDİSAN
ŞUBAT 2008




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yaşam kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bir Tatlı Huzur
Büyüdüm
Yeni Bir Yıl
Annem
Yaşamak.
Aldanışlar
Kapı
Mevsim Kış Olunca
Hafıza Kaybı
Yazmak ve Yaşamak

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Mutlu Kal... Hoşça Kal
Ayrılıklar da Şerefli Olmalı
Silmedim, beyaza boyadım
İş Yeri Kuralları!
Anlatıyor Gibiydim
Bir Aşk Daha Bitti
İnsan İlişkileri
Gidiyor Bu Şehirden
Yokluğun Bir İç Deniz
Çapkın Erkek (Kadın)

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Ağladığın Gecelerin Hatırına [Şiir]
Merak Et! [Şiir]
Kadın ve Saçları [Öykü]
Sevmeyi Öğretin! [Eleştiri]
Ne Aydın Bir Bilgelik! [Eleştiri]
Teşekkürler Ebru Gündeş [Eleştiri]


BİNNUR EDİSAN kimdir?

Yazarak, konuşarak, öğrenerek, öğreterek ve susarak yaşıyor:) Daktilo şaryosundaki parmak dansına bayılıyor:) Bir yudum insan. Binnur Edisan :)

Etkilendiği Yazarlar:
William Shakespeare, George Orwell, Albert Camus, Henry Miller, Franz Kafka, Borges, Ahmet Arif, Can Yücel, Ahmet Altan...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © BİNNUR EDİSAN, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.