..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doğmuş insanlar tarafından savunuluyor. -Ronald Reagen
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > Yunus Emre Coşan




13 Ağustos 2008
Arabası Dört Teker  
Yunus Emre Coşan
DağSes Gazetesi Yazıları


:BGEI:

Şu günlerde –okul da bitti ya- kendimi kitaplara verdim. Kim demiş “üniversite bitince okunmuyor” diye bal -hatta ballı süt- gibi okunuyor işte. Lıkır lıkır, yudum yudum. Doyasıya okunuyor. Worldwatch Enstitüsü’nün ‘2007 yılında Dünyanın Durumu, Kentsel Geleceğimiz’ isimli sürdürülebilir topluma doğru ilerleme konusundaki raporunu okuyorum.

Keles’in caddelerini yeniden -uzun bir süre sonra- aşındırmaya başladığımda insandan çok araba olduğunu bir kez daha gördüm. Enstitü raporunu okurken de bu araba çokluğunu bizim yöre ile ilişkilendirdim. Raporun bir bölümünde araba nedeniyle meydana gelen sorunlardan bahsediliyor. Yol tıkanıklıkları, çevresel etkenler şimdilik belki uzağımızda ama artan altyapı maliyetleri ve ilçelerin asfalt altında kalan arazileri, kapıların daha aşağıya inmesi ve neredeyse kat kat artan asfaltlar nedeniyle yükselen yollar… Sorunlar uzayıp gidiyor…

Önemli bir sorun da toplumsal olarak sınıflanmış. Bu sorun: sokak yaşamının ortadan kalkması ve ilk sosyalleşmeye başladığımız sokakların artık birer araba yatağı durumuna gelmesi olmuş. Zaten çocuk oyunlarından vazgeçildi ve mahalle aralarında iki taş arasından geçen toplara ‘gool’ diye bağırılmamaya başlandı.

Cuma günleri Keles’te araba park edecek yer bulamayan vatandaş köyünden gelmemeyi bile düşündü.

Zenginiz sanırım. Arabaların maşallahı var. Ülkenin araba modeli en yüksek ilçeleri bizim yörede. Arabaya olan merakımız sosyal ve doğal çevremize olsaydı sanırım biraz daha yüzümüz gerilirdi.

Türkülerimizi söyler olduk. Arabası dört teker / harmanlardan ot çeker. Rahime’yi alamayan / ömür de geçer of çeker… ‘Of’ çekmelerimiz başkalaştı artık. Artan arabaların dumanına, artan elektrik parasına, artan uzaklaşmalara, artan mesafelere… Artan olumsuzluklara ‘of’ çekiyoruz. Ama azalan kültürümüze ve samimiyetimize ‘of’ çekmeyi unutuyoruz.

Geçtiğimiz hafta Belenören Kiraz Vişne Badem Şenliği vardı. Kültürümüzü artan arabalara, artan zamlara inatla yaşattılar. Bir gece öncesinden ‘Danışık ve Dürü Toplama’ gelenekleri yaşatıldı. Uzaklardan gelen dostlar mesafeleri kısalttı.

Yenilenen araba modellerinden pek konuşulmadı. Kirazın, vişnenin fiyatı dillerdeydi. Yüzü gülüyor muydu cami bahçesinde oturan Abdullah Dede’nin o önemliydi. Bizans’tan kalan mermerlerin karşısında oynayan çocuklar bayram tadı alabiliyor muydu bu önemliydi.

Kirazın tadı vişneyi nasıl yeniyorsa bir Kültür Şöleni de Belenören de öyle yendi haybeye dönen dünyanın küreselleşmesini.

Veli Baydüz’ünden Özer Güleç’ine, Ali Bülent Güleç’inden Mehmet Can’ına kadar hepsinin canına kurban. Okumuşluğuna, üflemişliğine, yazmışlığına, Alamancısına kurban.

Oklava yuvarlayan, ekmek yoğuran analar iyi ki varsınız. Kirazı ele avuca sığmayan çiftçi, iyi ki varsın. Küçük Efe küçücük vücudunla toprağa diz vururken içimizi titretişini unutmak ne mümkün… Sağ olasın…
Reçel yapan eller, misafire açılan kapılar, solumaya üşendiğimiz tarih iyi ki varsın… Yaylalardan ot çekmesek de, kızlara of çekmesek de sen olmazsan bilesin ki of’ların en boğaz yırtanını çekeriz.

Sen olmazsan bir ayağımız eksik kalır.

Dağın makûs talihini eğitimle yenecektiniz ya ‘yeneceğiz’ diyorum ben de. Yolunuz yolumuz olsun.
Bilmek zorunda olanların bildiği değil, kendini bildirdiğin için…

İyi ki bizim yöremizde bir köysün Belenören…





Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Çabalayan Adam Niyazi Çapa
Termik Santrale Nereden Bakmalı?
Mustafa Şahin ile Yeniden
Kampus Kent Keles
İrfan Başkan'ın Eğitim Işığı
3 Başkanla Baş Başa
Rafting Hep Aklımızdaydı
Dağdan İnene İş Var!
Demirel'den Selam Var
Danışık'tan Dip Notlar

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Jandarma Ne İşe Yarar?
ve Kozalak...
Bursa'yı Sevmek Bursa'yı Bilmek Midir?
Sadağ Kanyonu
Kanas - Der'den Anlamlı Kutlama
Rektör Umut Verdi
Kepler Düş'erken
Şenlikler, Hayırlar, Bizler
Kpss Gençliği
Dağ'ın Asfaltsız Yolları

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Dedeme [Şiir]
Beşinci Yalnızlık [Şiir]
Şişe Kıran Kız [Şiir]
Geleceğe Mektup Yazmak [Eleştiri]
İnsanı Yücelt ki Devlet Yücelsin [Eleştiri]
Kocayayla Sahipsiz mi? [Eleştiri]
Suya Sabuna Dokunmamak [Eleştiri]
Peynir Yiyen Polis [Eleştiri]
İşgüzar Öğretmen [Eleştiri]


Yunus Emre Coşan kimdir?

Hayatın öğrenciliği, öğremciliğin bir hayat olması asıl hayata karşı bir bakış. . hayatın biteceği yerden hayata başlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan İzmir'e kıvrılarak ettiğim yolculukların tadı yok 3-5 şeritli yollarda. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Nazım Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akın


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Yunus Emre Coşan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.