..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalınamayanı anlatıyor. -Victor Hugo
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yaşam > Yunus Emre Coşan




9 Haziran 2008
Bursa'yı Sevmek Bursa'yı Bilmek Midir?  
Yunus Emre Coşan
DağSes Gazetesi Yazıları


:BDGE:
Yerel Gündem 21 belki de etkinliklerin en anlamlısını geçtiğimiz hafta BUTTİM Kültür Merkezi’nde yaptı. Ne kadar hemşehri derneği varsa bulup buluşturdu bir araya getirdi. Ve onlara Bursa’yı sordu. ‘Mademki Bursa’yı seviyorsunuz, Bursa’yı bileceksiniz’ dedi.

Bursa B.B. Yerel Gündem 21 Hemşehri Dayanışma Dernekleri Çalışma Grubu'nun organize ettiği bilgi yarışmasına Dağ-Der ile birlikte 19 hemşehri derneği katıldı. 8 hafta sonra Final bölümünde ise 7 dernek kaldı. Sonuç ne mi oldu? Yarışmayı, yıllarca ‘Bursa’nın üvey evladı’ konumundaki Dağlılar kazandı.

Dışarıdan gelip dernek kuranlara bir diyeceğim yok ‘eyvallah’ derim. Ancak burnunuzun dibindeki bir yöre dernekleşmeye gidiyorsa bunun ‘sosyal acımışlığını’ sorgulamanız gerekir. Salt ‘Kültür Derneği’ fişlemesi de yapamazsınız.
Zenginliklerin yoksulluktan doğduğu tarihini yadsıyamazsınız.

Bursa ile sorulan birkaç soruyu bilmişiz, ödül almışız pek de mühim değil zaten Bursa biziz! Mühim olan Dağ-Der orada mıydı? Dağ-Der kilometrelerce uzaktaki ‘hemşehri’ dernekleri ile birlikte niye Bursa sorgulamasına tabi tutuldu. Bursalı olmak için elemeden mi geçirildik? Bunlar hep birer soru olarak kaldı akıllarda.

Akıllarda bu sorular kaladursun Dağ-Der’in bu başarısını ‘sırtımızı’ ya da göğsümüzü gere gere övünelim. Hakikaten, fermana basılan tuğra gibi etkili bir damga oldu. Bir kez daha hatırladılar ki: Bursa demek, dağ demek, yöre demek, yeşil demek, su demek. Uludağ’ın tek yamacından salınanlara inatla hem de. Bazen böylesine inatları çok seviyorum. Gözünün önündekileri görmezler de gözleri önündeki kalabalıklar gözlerini oyar. Hepten göremezler kalabalıkları…

Final gecesinde Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu, Giresunlular Kültür ve Dayanışma Derneği, Yenişehirliler Derneği, Yıldırımlılar Derneği, Edirneliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Kosova Üsküp Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği ve Dağ-Der olmak üzere 7 ekip bilgilerini yarıştırdı. Bizim için bu başarı hoş bir anı olarak hafızamızda yer edecek.

Bursa’yı elbette biliyoruz, bildiğimiz kadar da seviyoruz. Anlaşılan Yerel Gündem 21 bu işi diğerleri için biraz daha yoğun uygulayacak. Biraz avanaklığımız varsa da yine de Bursa’yız biz. ‘Soğuk çarpmışlığı’ndandır avanaklığımız. Avanak demişken Erdoğan Çokduru’nun ‘Avanak’ şiiri hatıramda canlandı, şiirde şöyle der:

“Haa unuttum, bu şehir Bursa / Bursa demek yeşil demek su demek / Tekmil kadınlar sana benzer bu şehirde / Tekmil kızlar / Ben seni bilmem oysa / Gözlerin ya yeşil / Ya siyah / Ya mavi / Sen bana bakma emi.

Camilerden ezan sesi gelir beş vakit / Allah’ımı, anamı hatırlarım. / Bildiğim dualardan okurum sonra /
Ardından âmin ederim: / Seni isterim / Âmin.

Şey...
Sen bana bakma emi
Ben her gün böyle değilim ha
Haftada birdir bu avanaklığım
Ve bakışlarımdaki bulanıklık “

Evet, sevgili Bursa, sen bize bakma emi? Avanaklığımız haftada birdir bizim. Bazen de bir seçim dönemi sürer.
Sen bırak bizi, biz seni bilmesek de severiz. Bildiğimiz kadar da severiz. Yine de severiz işte. Kilometrelerce uzak olsak da gürültünü severiz. Dağın arka yüzünde kayan insanlarını severiz.

Aklında olsun emi, bir gün bize de bekleriz…


.Eleştiriler & Yorumlar

:: Gurur duydum Bursalı ve Dağlı olarak..Tebrikler..
Gönderen: Nurcan Öztürk / , Türkiye
16 Haziran 2008
"...Hayat devam ederken yörük obalarında, insanları dosttur, açık sözlüdür, sevda yüklüdür, yiğittir, merttir, cömerttir, olgundur. Türk'ün mayasıdır, saygılıdır büyüğüne, sadakatlıdır devletine, zorlukları aşınca mutlu olur, şükreder haline, soğuk günlerde kepenek yeter, bilir yaşamın zorluklarını, ama kopamaz dağlardan bir türlü; şahsiyetli insandır, aşk ile tutkuludur ÖZGÜRLÜĞÜNE..."




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yaşam kümesinde bulunan diğer yazıları...
ve Kozalak...
Kanas - Der'den Anlamlı Kutlama
Rektör Umut Verdi
Şenlikler, Hayırlar, Bizler
Dağ'ın Asfaltsız Yolları
Uludağ'dan Şenlik Geçti

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Jandarma Ne İşe Yarar?
Çabalayan Adam Niyazi Çapa
Arabası Dört Teker
Termik Santrale Nereden Bakmalı?
Sadağ Kanyonu
Mustafa Şahin ile Yeniden
Kampus Kent Keles
Kepler Düş'erken
İrfan Başkan'ın Eğitim Işığı
Kpss Gençliği

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Dedeme [Şiir]
Beşinci Yalnızlık [Şiir]
Şişe Kıran Kız [Şiir]
Geleceğe Mektup Yazmak [Eleştiri]
İnsanı Yücelt ki Devlet Yücelsin [Eleştiri]
Kocayayla Sahipsiz mi? [Eleştiri]
Suya Sabuna Dokunmamak [Eleştiri]
Peynir Yiyen Polis [Eleştiri]
İşgüzar Öğretmen [Eleştiri]


Yunus Emre Coşan kimdir?

Hayatın öğrenciliği, öğremciliğin bir hayat olması asıl hayata karşı bir bakış. . hayatın biteceği yerden hayata başlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan İzmir'e kıvrılarak ettiğim yolculukların tadı yok 3-5 şeritli yollarda. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Nazım Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akın


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Yunus Emre Coşan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.