..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle değil, ateşe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > Yunus Emre Coşan




14 Şubat 2008
İşgüzar Öğretmen  
Yunus Emre Coşan
DağSes Gazetesi Yazıları


:BAHE:
Bir öğretmen düşünün; sınıfta hâkimiyeti sağlayamıyor ve öğrencileri tehdit ediyor. Bu tehdit yetmiyormuş gibi kısa bir süre içinde ceza olarak ödev veriyor. Ceza bu, el insaf! Ödev ceza olarak verilirse öğrencinin zaten çalışmak istemeyen bünyesi nasıl karşılayacak bunca sıkıntıyı. Sınıfı susturmak adına kendince yöntemler belirleyen, adil bir düzenin oluşmasını isteyen bir öğretmen ödevi cezadan sayıyor. Vay öğretmenim halimize. Oysaki ödev öğrencinin derse hazır olması için verilen, öğrenciyi güdüleyen derse hazırlanma aşamasında istekli kılan bir çalışmadır. Öğrenci ödevini yapar, dersine hazırlanır. Öğretmeninin karşısına çıkmak için can atar. Bu zihinsel ve bedensel ödevler öğrenciyi derse rahat getirir ve anlama kabiliyetini arttırır. Ama yanlış olan ceza söylemi bünyeyi allak bullak eder, yorar üstüne üstlük öğrenciyi derse hazır beklerken tümden yıpranmış hâle getiri. Bir de kapasitesinin üzerinde ödev verilirse sormayın gitsin gerisini...
“Eli işe yatkın, hamarat, ne kadar da becerikliymiş” diyenler olur başlığı görse. İşgüzar dedik ya! Aslında bu kelimeyi gereği yokken işe karışan, ben bildim havasında ucuz egemenlik kurma senaryoları üreten öğretmenler için söyledim. Öretmen tohumu tarlaya serpmekle görevlendirilmiştir. Ödevler bu tohumların bakım sürecidir. Öğrenci tohumu evde ekecek olsa öğretmene gerek duyulmazdı.
Verdiğiniz ödevin öğrenci özelliklerine uygunluğuna, öğrencinin zamanına, ödevin düşündürme ve problem çözme becerileri geliştirmesine özellikle de eğitsel olmasına dikkat etmek gerekir. Okulda ya da dershanede kazanılan bilgi, beceri ve davranışları pekiştirmelidir. Ödev işkence aracına dönüşmemeli. Hele hele birilerinin sorumsuzluğunu diğer öğrenci grupları çekmemeli. Ödevle tehditvari eğitim olmaz. Karşılıklı sevgi ve saygı ile çözülmeyen durumları ödevi bir ceza aracı olarak kullanmadan çözmeli. Öğrencileri usandırmamalı. Cezadan çok ödül kullanmak, arkanızdan kötülenmenize de neden olmaz.
Bir de öğrenci kardeşlerimiz sınıfta başka öğrencilere fısıldayan öğretmenlerinden muzdarip. Neyiniz var gizli-saklı anlamak mümkün mü? Hadi sınıfın en zeki en çalışkan olarak görünen öğrencisine doğru anlatılanları görmezden gelelim de şu fısıldama işini bari yapmayın. Ayıp oluyor memleketime. Uyguladığı örnek davranışlarıyla model olacak öğretmen, derste bilgisayarının başında geçirdiği vakitlerle değil. Öğrenci yanına geldiğinde gizli saklı işlerini toparlayacak, bilmem ne. Yok, efendim olmaz öyle öğretmenlik. Öğrenci merkezli eğitime sığınıp dersi salıvermeyin konu anlatan öğrencilere. Siz sınıfın liderisiniz. İlkeli ve kararlı düşünmelisiniz. Öğrencilerinizi arasında ayrım yapmamalısınız. Beklentileriniz öğrencilerinize anlatmalısınız ve bu beklentilerinize göre hareket etmelisiniz. Bunlar gibi bir sürü şey... Madem olmuyor yapmayacaksınız öğretmenliği. Onlarcasında, yüzlercesinde hakkınız kalır maazallah. Ne de olsa öğretmen maaşları da düşük. Bari hakkınız kalmasın kimse de!
Not: 9 Şubat Cumartesi Saat 13,00’te Melodi Düğün Salonunda (Yeni Yalova Yolu, Özdilek Yanı) “Ünidağ Genel Kurulu ve 3. Yıl Kutlaması” yapılacaktır. Tüm Üniversiteliler Davetlidir. İrtibat Tel: Mustafa Şahin: 0536 615 22 23 www.unidag.net



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Geleceğe Mektup Yazmak
İnsanı Yücelt ki Devlet Yücelsin
Kocayayla Sahipsiz mi?
Suya Sabuna Dokunmamak
Peynir Yiyen Polis

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Dedeme [Şiir]
Beşinci Yalnızlık [Şiir]
Şişe Kıran Kız [Şiir]
Jandarma Ne İşe Yarar? [Deneme]
Çabalayan Adam Niyazi Çapa [Deneme]
ve Kozalak... [Deneme]
Arabası Dört Teker [Deneme]
Termik Santrale Nereden Bakmalı? [Deneme]
Bursa'yı Sevmek Bursa'yı Bilmek Midir? [Deneme]
Sadağ Kanyonu [Deneme]


Yunus Emre Coşan kimdir?

Hayatın öğrenciliği, öğremciliğin bir hayat olması asıl hayata karşı bir bakış. . hayatın biteceği yerden hayata başlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan İzmir'e kıvrılarak ettiğim yolculukların tadı yok 3-5 şeritli yollarda. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Nazım Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akın


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Yunus Emre Coşan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.