..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Politik Olaylar ve Görüşler > derya eğilmez




28 Aralık 2011
Sağlığımız Nereye Gidiyor?  
derya eğilmez
Siyasete alet edilemeyecek en önemli unsur insan sağlıdır. Son yıllarda yap boz tahtasına dönen sağlık politikaları insan hayatına verilen değerin en güzel göstergesidir.


:BHIA:
Sağlıkta uygulanan politikalar, ülkeyi yönetenlerin elinde koz olmuştur yıllarca. AKP hükümeti bu politikayı hasta açısından çok güzel kullandı. Yalnızca SSK hastanesine gidip ilacını içerden almak zorunda kalan hastaların serbest eczanelere gidebilmesi, sosyal güvencesi olmayanlara yeşil kart verilmesi, özel hastanelerin yeşil kart hariç sosyal güvencesi olan herkese açılması gibi uygulamalar AKP`nin oy oranını ciddi anlamda artırdı. Ancak düşünülmeden oy kaygısı ile atılan yanlış adımlar, eczane ve firmalardan sonra hastayı da olumsuz etkilemeye başladı.
SSK lı hastaların serbest eczanelerden ilaç alabilmesi, ihtiyacı olsun veya olmasın her önüne gelene yeşil kart karnesi verilmesi, özellikle eğitim seviyesi düşük, doğru düzgün işi olmayan insanların, başbakanın üç çocuk öğüdünü zevkle uygulaması, özel hastane ve devlet hastanelerinden herkesin hizmet alabilmesi gibi popülist yaklaşımlar, sağlıktaki harcamaları önüne geçilmez boyutlara taşımıştır.
İlaçta 18 olan KDV 8`e düşürülerek, eczacının raftaki ilaçta % 10 kaybına sebebiyet verilmişti. Akabinde ilaç fiyatları düşürülerek yine eczacının raftaki ilacında zarar etmesine neden olunmuştu.(İlaç firmalarının bir kısmı oluşan zararı kısmen karşılarken bir kısmı karşılamamıştı) Bu arada sürekli göz ardı edilen bir husus vardı ki kimse tarafından gündeme dahi getirilmedi.
İlaçta fiyat düşüşüne giden hükümet firmalara resti çekince ilaç fiyatları jet hızıyla düştü. Mesela sekiz sene önce 65 tl ye satılan bir antidepresan bugün 6 tl ye satılıyor. Yine 55 tl ye satılan tansiyon ilacı 12 tl ye inmiş durumda. Söz konusu indirim ilaçların hemen tamamında var. Peki firma yükün altından nasıl kalkıyor? Diyelim ki 35-40 tl ye mal ediyordu 50-55 tl ye depolara gönderiyordu. Fiyat düşüşünden sonra 30-35 tl ye mal ettiği ilacı depolara 4-5 liraya satamayacağına göre firmanın nasıl bir tasarruf tedbiri uyguladığını sormak lazım. Akla iki ihtimal geliyor, önceki yıllarda ya 4-5 liraya mal edip fahiş fiyatlara satıyordu ki böylece ilaçta yapılan fiyat indirimlerinden çok zarar görmedi ya da ilaçtaki etken madde ve yardımcı maddeler üzerinde oynama yapılarak ilaçta maliyet en aza indirildi. Eğer etken madde üzerinden tasarrufa gidilmişse durum gerçekten de vahim. Asıl sorulması gereken bu soru firmalara şimdiye kadar soruldu mu acaba, sorulduysa ne cevap alındı, sorulmadıysa niye sorulmadı öğrenmek en doğal hakkımız olsa gerek.
Yılbaşından itibaren ASM ler de yazılan reçetelere de muayene ücreti uygulaması geliyor. Üç kaleme kadar 3 lira, üç kalemden sonra ki her kalem için 1 lira. Üstelik bu uygulama yeşil kartlı hastaları da kapsayacak. Çünkü onlarda SGK ya devredilecek. Hastane muayene ücretleri de zamlanacak. Bedel ödeme muayene ücretleri ile sınırlı kalmayıp, alınan ilaçların ödenmeyen kısmı içinde geçerli olacak. Devlet pek çok kalem ilacın tamamını ödemeyip fiyat farkı çıkarmaya başladı bile. İlaç düşüşleri hastaya yaramadı. Tansiyon, şeker gibi rapora dâhil olan ilaçlarda dahi hasta cebinden fark ödemeye başladı.
Evleninceye kadar babanın bakmakla yükümlü olduğu kız çocukları, yeni uygulama ile 18 yaşından itibaren belirli bir prim karşılığı sigortalı kalabiliyor. Prim ödenmezse, tedavi ve ilaç giderleri karşılanmıyor.
Sağlık giderlerinde sürekli kemer sıkmaya çalışan hükümet, düşünmeden attığı adımların ceremesini halktan çıkarmaya çalışıyor. Vatandaşın tedavi giderini en asgariye düşürmeye çalışırken ülkemize yurtdışından doktor ithal edeceğini söyleyen sağlık bakanı, meslektaşlarından intikam almaya çalışırcasına tam gün yasası, ithal doktor gibi akıl tutulmasına haiz uygulamalar yapıyor.
Doktor ve eczacı hasım veya rakip olarak değil de sağlık zincirinin bir halkası gibi görülmediği müddetçe zincirin halkaları birer birer kopmaya ve sağlığımız elden gitmeye devam edecektir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın politik olaylar ve görüşler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Erbekan Yeni mi Anlaşıldı?
Geçici 15. Madde Tozlu Raflara Kaldırıldı
Erbakan Yeni mi Anlaşıldı?
Muhaliflere Ders Olsun (!)

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kendisi Dev Yüreği Küçük Adamlar
Bu Bono Başka Bono
Eyvah Texastayım
Sağlıkta Özelleştirmenin Yeni Halkası Aile Hekimliği

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Sevgili Günlük [Öykü]
Mahkemede Bir Gün [Öykü]
Ahmet Haşim ve Yalancı Ay [Deneme]
Gaziantep İzlenimlerim [Deneme]
Prangasını Kıran Kapalı Kadınlar [Deneme]
Bir Kadın Ne İster? [Deneme]
Bizler Gerçekten Çocuk Olmuşuz [Deneme]
Muadil İstemezuk [Deneme]
Belki Yarın Çok Geç Olabilir [Deneme]
Şaşmışım Bu Muadil İlaçtan [Deneme]


derya eğilmez kimdir?

eczacı,ressam,yazar

Etkilendiği Yazarlar:
Cengiz Aytmatov,Reşat Nuri Güntekin,,Yakup Kadri Karaosmanoğlu,


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © derya eğilmez, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.