..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrı insanı yarattı, insan da sanat yapıtını. -Oscar Wilde
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Yazar Portresi - Mustafa Acungil
Mustafa Acungil - Kırkambar
Site İçi Arama:


Öykü
  Gelecek Postası 12 - Asenkron Dünya Asenkron Eğitim (Mustafa Acungil) 11 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

15 yaşına kadar temel yaşam becerileri ve temel yeteneklerle ilgili belirli eğitimleri almak zorunlu. Bu sınıfların dışında yer alan eğitimler her yaşta kişinin isteğiyle sınırsız olarak alınabiliyor. Bir okul yapısı, mezuniyet kavramı, hayatın belirli bir dönemine sıkışıp kalmış ve uzun senelerin tamamını alan bir eğitim anlayışı yok. Ama her kişinin sürekli güncel tuttuğu kendi eğitim portföyü var. Gelir seviyeniz, toplumdaki saygınlığınız, kişisel tatmininiz ve daha pek çok önemli ölçüt, eğitim portföyünüzle yakından ilişkili.

  Birleşik Soylar (Mustafa Acungil) 29 Eylül 2010 Bilim Kurgu 

İnsanlık, genetik alandaki gelişmelerle nasıl başa çıkacak? Hem artık insanlık ne demek? Maxonlar, Knotlar, İntelekler, Myonlar... Onlar da insanlıklarının kabulünü istiyor... Bu öyküyle 2010 Türkiye Bilişim Derneği Bilimkurgu Öykü Yarışmasına katılmıştım.

  Hapşırtan (Mustafa Acungil) 30 Eylül 2010 Bilim Kurgu 

2009 TBD Bilimkurgu Öykü Yarışmasına bu öyküyle katılmıştım. Kriz kavramı üzerineydi yarışmanın konusu. Domuz gribinin nemenem bir şey olduğunun henüz anlaşılmadığı bir dönemdeydik. O günlerin çağrışımlarıyla yazılmış bir öykü...

  Yüzelli (Mustafa Acungil) 3 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

2008'de Türkiye Bilişim Derneği'nin Bilimkurgu Öykü Yarışmasına bu öykü ile katıldım. Kısa listeye kalmıştı. Bu öykünün arkasında chip.com.tr'deki blogumda önceki bir sene boyunca yazdığım Kamil Asma serisinin derin etkisi var.

  Kurgu'nun Sonu (Mustafa Acungil) 4 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Türkiye Bilişim Derneğinin 2007'deki Bilimkurgu Öykü Yarışmasında bu öyküyle üçüncülük aldım.

  Gelecek Postası - 1 - Merhaba (Mustafa Acungil) 5 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Selam, İsmim Kamil Asma. Beni tanımazsınız, çünkü henüz yokum. Yani siz bu yazıları okurken, ben henüz var değilim. Sanırım öyle bir şey. Bu işlerden pek anlamıyorum ben. Teknoloji konusunda çok deneyimli değilim zaten. Ama hala yazı yazabilme yeteneğine sahip olan insan o kadar az ki...

  Gelecek Postası - 2 - 2053'de Veri Depolama (Mustafa Acungil) 5 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Sizin için bu yazıyı yazarken, çok sevdiğim bir dostumun hediyesi sehpayı kullanıyorum. Üzerine koyduğum bir kağıda yazmak anlamında değil... Yazının depolandığı yer sehpanın kendisi.

  Gelecek Postası - 3 - 2053'te Görüntüleme (Mustafa Acungil) 6 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Görüntüleme sizden sonra da uzun süre minik adımlarla ilerleyen bir teknoloji oldu. Büyük atılım gerçekleştiğindeyse, bu atılımı gerçekleyen gelişmelerin başlangıcı sizin çağa dayanıyordu. Belki bilenleriniz vardır, Türkiye’de kör bir ressam varmış sizin döneminizde. Sonradan kör olmayan, doğuştan hiç görmemiş olan bu sanatçının beyniyle ilgili yapılan çalışmalar çok dikkat çekmemişse de bazı bilim adamları ortaya çıkan potansiyeli fark etmiş.

  Gelecek Postası - 4 - 2053'ün İsviçresi (Mustafa Acungil) 6 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Afrikadayım. 2053’ün en müreffeh kıtası. Büyük Sahradan başlayıp Güney Afrika sınırlarına kadar inen tek yönetim altında birleşmiş bu ülkenin zenginliğinin en büyük kaynaklarından biri dünyanın bilgi bankası olması. Tüm bilgiler güvenle saklanır ve kimsenin bilgisine bir başkası ulaşamaz. Eski İsviçre bankacılığından bile çok daha güçlü. Aramızda onlarca yıl var. Bütün bunların nasıl geliştiğini anlatacağım size. Sonra.... Şimdi manzaranın ve gündelik hayatın çarpıcılığının tadını çıkarmak gerek.

  Gelecek Postası - 5 - Bir Zamanlar Amerika - 1 (Mustafa Acungil) 6 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Ülke içinde sınırları iyce zorlayacak ölçüde güç kullanan ve istediklerini elde eden şahinler, dünya arenasındaki başarısızlıklarını yok sayıp kendilerini dev aynasında görmeye başladılar. Kötüye gidişe dur demek için, yazılı olmayan ve ilan edilmemiş bir seri önlemi yürürlüğe koydular.

  Gelecek Postası - 6 - Gates'in Afrikası - 1 (Mustafa Acungil) 6 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Afrika’da bir ülkenin kaderi, öyle hızlı ve öyle inanılmaz bir şekilde değişti ki, bu değişmeden zarar görecek bazı mihraklar neler olduğunu fark edip engellemeye yönelik girişimlerde bulunana kadar iş işten geçmişti.

  Gelecek Postası - 7 - Bir Zamanlar Amerika - 2 (Mustafa Acungil) 6 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

6 ay geçmeden, her eyaletin kendi başına olduğu herkesin kabullendiği bir gerçek oldu. Kuzey Amerika’da haritalar yeniden çizilecekti. Bedeni duman mürekkebi kan olan bir divitle.

  Gelecek Postası - 8 - Gates'in Afrikası - 2 (Mustafa Acungil) 6 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Ülkenin ana hedefi sürdürülebilir karlılıktı. Ancak bu sürdürülebilir kelimesi bir süs olarak değil, gerçek anlamıyla kullanılıyordu. Sonraki yıllarda ortaya çıkan ürünlerde görüldü ki, yeni ülke her türlü üründe sadece mali karlılığı değil, enerji kullanımı ve atık üretiminde doğayla uyumluluğu da ana bir ilke olarak kabul etmişti. Bu arada yeni ülkenin adı yeni ülkeydi: NewLand.

  Gelecek Postası 9 - 150 Kuralı (Mustafa Acungil) 9 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Zamanla gelişen gölge adam yaklaşımı da sistemin dinamizmini artırdı. Her seviyedeki her grupta birincinin ardından gelen en çok oy alan ikinci kişi gölge adam oluyor ve bir üst seviye için gölge oy kullanıyordu. Böylelikle yerini kaybeden birinin boşluğunu kimin dolduracağı hemen hemen kesin bir olasılıkla bilinebiliyordu.

  Gelecek Postası 10 - Newland'in Siyasi Sisteminin Sırları (Mustafa Acungil) 9 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Bir arkadaşım, NewLand’in kendisine özgü ve dünyada benzeri olmayan siyasi sistemi üzerine özel bir araştırma yapmıştı. Bu yazıda size bu siyasi sistemin gücünü (belki de zayıflığını) oluşturan temel faktörlerden bana en ilgi çekici gelenleri aktarmak istiyorum:

  Gelecek Postası 11 - Anı Projeksiyonunun Kanlı Doğumu (Mustafa Acungil) 9 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Örgüt mensupları zaten suça bulaşmış olan kişilerdi. Kimleri ağına alacağını dikkatle çalışıyor, aday kişilerle ilgili geniş dosyalar oluşturuyor ve sonra onları öldürüyordu. Ama bu, sanal bir ölümdü. Bir yandan biriktirdiği gerçek ölüm deneyimlerinden seçtiği kişiye en uygun olan, kabullenebileceği bir tanesini adayın beynine ışınlıyordu. Tabii bunun için adayı önce kaçırması ve trans haline getirmesi gerekiyordu. İlgili ölüm deneyimini sadece beyninde yaşayan ama gerçekte ölmemiş adayı transtan Egill uyandırıyordu. Ölümden dönen kişinin Egill’i bir yarı tanrı gibi görmesini garipsememek gerekir. Bunu sağlamak için gerekli atmosferi sağlamakta da Egill giderek ustalaştı.

  Gelecek Postası 13 - Avrupa Yolları Dar (Mustafa Acungil) 11 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Hani nezleyle ilgili demişler ya, ilaç alırsan bir haftada geçer ilaç almazsan yedi günde… Avrupa Birliği ile ilgili de şöyle bir espriyi sık sık duyarsınız 2050’li yıllarda. Avrupa Birliği Türkiye’yi alsa 2-3 on yılda yıkılırdı. Türkiye’yi almadı 20-30 yılda yıkıldı.

  Gelecek Postası 14 - Ada, Balık ve Deniz (Mustafa Acungil) 13 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Bir diğer gelişme, yüzdürülebilen ve istenilen seviyede batık durumda tutulabilen şehirlerin inşa edilmesiydi. Bunlar öncelikle sadece dikey olarak hareketliliğe sahip yerleşimler oldular. Ama zamanla daha küçük şehirler tamamen seyyar hale de geldiler.

  Gelecek Postası 15 - Zenginleştirilmiş Doğal Zeka ve Çağdaş Robotlar 1 - Otobot (Mustafa Acungil) 13 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Benim çağımda, robotun yaygın kabul gören tanımlarından biri şu: “Uygulanacak güç, sağlanacak mekanik etki, ya da katlanılması gereken ortam şartları bakımından insan sınırlarının yeterli gelmediği alanlarda, insan zekasına sürekli ya da süreksiz bağlı olarak kullanılan ve nanodan galaktik boyutlara kadar ulaşabilen araçlar.”

  Gelecek Postası 16 - Zenginleştirilmiş Doğal Zeka ve Çağdaş Robotlar 2 - Yapay Zekanın Sonu (Mustafa Acungil) 23 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Bu tanımdaki en önemli unsurlardan birisi, robotların insan zekasına ‘sürekli’ ya da ‘süreksiz’ olarak bağlı çalışması. Önceleri robotların insan zekasından tamamen bağımsız olarak kendi kendilerine yetebileceklerine ilişkin çalışmalarda epey ısrarlı olundu. Ancak zamanla bir yandan yaşanan yeni gelişmeler bir yandan da bu yöndeki çabaların sürekli aksamalarla karşılaşması sayesinde bu ısrardan vazgeçildi.

  Gelecek Postası 17 - Zenginleştirilmiş Doğal Zeka ve Çağdaş Robotlar 3 - Sanal Mevcudiyet (Mustafa Acungil) 23 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Sanal mevcudiyet aslında tek başına birkaç yazıya konu olmayı hak edecek kadar önemli bir kavram. Basitçe söyleyecek olursam: İnsanın bilinç ve bilinçaltı seviyelerde zihinsel mevcudiyetinin farklı yerlerde aynı anda olabilmesine imkan tanıyor.

  Gp 18 - Sanal Mevcudiyet 1 - İlişkiler, İlişkiler, İlişkiler (Mustafa Acungil) 26 Ekim 2010 Bilim Kurgu 

Zihninin bilinçli seviyesinin yanı sıra bilinç altı seviyelerini de farklı sanal mevcudiyetleri yönetmek için kullanabilen kişilerin çok yaratıcı şeyler yapacağı öngörülebilir. Oysa sanal mevcudiyete ilk adım atanlar çok büyük bir çoğunlukla ya bir eş bulmak, ya bir eşi atlatmak ya da bir eşi takip etmek için kullanıyorlar yeteneklerini.

  Gp 19 - Sanal Mevcudiyet 2 - Olmayan Mülkün Temeli Nedir? (Mustafa Acungil) 9 Kasım 2010 Bilim Kurgu 

Vadeli kahve işlemleri yapan bir girişimci düşünün: Sanal mevcudiyetlerinden birini dünyanın önemli kahve plantasyonlarının durum ve gelişimini takibe bağlamış. Bir başka sanal mevcudiyeti istediği zaman dilimlerinde fiyatın istediği gibi hareket etmesi için spekülatif olaylar oluşturmakla meşgul. Başka birkaç sanal mevcudiyeti ise, piyasayı etkileme potansiyeline sahip diğer oyuncuları takip ediyor. ..

  Gp 20 - Sanal Mevcudiyet 3 - Sertifikalı Paralel Mevcudiyetler (Mustafa Acungil) 9 Kasım 2010 Bilim Kurgu 

Sanal mevcudiyet beynin çok yoğun kullanımını ve küresel ağa çok kanaldan ve farklı zihin seviyelerinden bağlanabilmeyi gerektiriyor. Böyle bir yük idmanlı olmayan bir beyni, sonu ölümle bitecek kadar ‘ısıtabilir’.

  Gp 21 - Sanal Mevcudiyet 4 - Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur (Mustafa Acungil) 9 Kasım 2010 Bilim Kurgu 

Oysa bilişimin oluşturduğu sanal bulutla temel etkileşim yöntemi ekran ve klavye türü araçlar olmaktan çıkıp beyinle doğrudan bulut arasında bağlantı sağlanabildiğinde her şey değişti.

  Gp 22 - Sanal Mevcudiyet 5 - Yeni Bir Lojistik (Mustafa Acungil) 9 Kasım 2010 Bilim Kurgu 

İnsanlar canlarının istediği anda canlarının istediği bir malı internetten sipariş edip dakikalar içinde mutfaklarında bulmaya bayıldılar.

  Gp 23 - Sanal Mevcudiyet 6 - Yine Yeni Yeniden Beden (Mustafa Acungil) 9 Kasım 2010 Bilim Kurgu 

Günümüzde mekanik bir kol, gerçek bir kolun yapabildiği her şeyi yapabilecek yetkinlikte. İnsanların önemli organlarının kendilerinden alınan hücrelerle laboratuar ortamında geliştirilerek yedeklerinin oluşturulabilmesi bu alandaki en yakın zamana ait ve en önemli gelişmelerden biri. Ama böyle organlar bile ‘orijinal’ kabul edilmiyor.

 

 



Şairim / İçimde vahşi bir hayvan yavrusu yaşar


  12.10.2010 01:03:46 gündelik 

Burası bana iyi geldi. Daha hazır yazılarımı koymayı bitirmeden, birikmiş şiirlerimi yerleştirmeye bile geçmeden, yeni üretime başladım. Birkaç yıldır şiir yazmıyordum, iyi geldi.
Kelimelerle bile...

  11.10.2010 12:26:47 gündelik 

chip.com.tr altındaki Gelecek Postası günlüğümden uygun girdileri ekliyorum İz Edebiyat'a. TBD Bilim Kurgu Öykü Yarışmasına 4 sene boyunca gönderdiğim 4 öyküyü de eklemiştim daha önce.

Şimdilik Gelecek Postası'nı yüklemeye devam edeceğim. Sonra şiirler var yüklenmeyi bekleyen.

Sonra iki kişisel gelişim kitabımı inceleme bölümüne yüklemeyi düşünüyorum.

Sonra... Ama hayır sonra değil, bir yandan da... Yeni üretimleri doğrudan burası için yapıp yüklemek gerek.



 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mustafa Acungil, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.

 

Bu dosyanın son güncelleme tarihi: 21.11.2024 15:51:38