..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeği arayan bir insan, öncelikle her şeyden gücü yettiğince kuşku duymalıdır. -Descartes
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Politika
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Kimi Kime Şikâyet Edeceğiz?!
Cahit KILIÇ
Eleştiri > Politik Olaylar ve Görüşler

Ne tarafa bakarsanız zulüm! Ne tarafa bakarsanız haksızlık! Ne tarafa bakarsanız adaletsizlik! Ne tarafa bakarsanız eşitsizlik! Ne taraf bakarsanız ahlâksızlık! Ne tarafa bakarsanız bencillik! Kime bakarsanız kibirlilik! (En büyük benim, her şeyi en iyi ben bilirim hastalığı!) (Kirli egodan ve ferasetten ve de basiretten uzak; çıplak enaniyetten kaynaklı yıkıcı cehalet!) Kime bakarsanız çapsızlık! (Sade suya tirit, bir nev’i seviyesizli

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• İzEdebiyat > İnceleme > Politika
21 
 Amerika, Suriye'den Neden Çekildi?  (Cemal Zöngür)

İlkel tekniğin Orta Doğu'da başlamış olması, tek tanrılı dinler ve peygamberliklerin bölgede icadı, sanki tüm dünyayı bunlar yaratmışlar. Bütün bunların bilimsel analizi yerine, idealist övünmeci (Şoven) ırkçı ve ukala duygunun bilince yerleşmesi, bölge halkının geri ve cahil kalmasındaki en önemli sebeplerdendir.
22 
 Alevilere, Kürtlere, Sosyalist ve Demokratlara Çağrı  (Cemal Zöngür)

İlk başta uyarılması gerekenler, Alevi olup korkak ve basit hesaplarla mevcut rejimim arkasından gidenler şunu unutmasınlar ki, devletin ordusu ne onları ne de kendilerini koruyamayacaktır. Bunun tarihteki en büyük örneğini, dünya imparatorluğu olduğu iddia edilen Osmanlı'nın, Birinci Dünya Savaşı'ında nasıl mezara göüldüğü kanıtıdır.
23 
 15 Temmuz 2016 Darbesinin Esas Planlayıcısı Kimdir?  (Cemal Zöngür)

Bir ülke ve bir toplum düşünün ki, her devletleştiğin de, gerek kendi içerisinde kendi kendine, gerekse dışarıdan çeşitli müdahalelerle adeta darbelerle mutlu olmaya çalışmaktadır. Ve ne hikmetse siyasal olarak asırlardır yaşanan bu sorunu, doğru düzgün analiz edip bir türlü önü alınamamıştır. Acaba toplumda mı, devlet güçlerinde mi, yoksa coğrafyada mı bir sorun vardır? İşte bu soruların cevabı.
24 
 'Büyük Türkiye' Sevdalısı Bir Yiğit : Dündar Taşer  (Salih Zeki Çavdaroğlu)

Türk Milliyetçisi Dündar Taşer' in biyografik incelemesi...
25 
 Mahalli Seçimler ve İlkesizlikler  (Cemal Zöngür)

Esas sorun, gerçek demokratik düşüncenin toplum bilincine yerleştirilmeyişidir. Bunun önündeki engelse, demokrasi ve adalet söylemini kullanan faşist sahtekarların bugüne kadar açığa çıkarılmayışı.
26 
 Cumhurbaşkanını Neden Halk Seçmemeli?  (nazlı usta)

Cumhurbaşkanını neden halk seçmemeli? Halkın başkanını seçtiği sistemlerde neler oluyor? Biz neden onlar gibi olamayız?
27 
 Her Milletin Ayrı Bir Devleti Olmalı mı?  (Erdağ Duru)

Amerika Birleşik Devletleri elliden fazla millet, ırksal, dinsel-etnik gruptan oluşmaktadır. Bu grupların ABD’den ayrılarak bağımsız devletler kurması mümkün olabilir mi ? Siyahlar, Kızılderililer, Hispanikler, Katolikler, Mormonlar birlikten ayrılıp bağımsız devletler kurulabilir mi ?
28 
 Son Ekonomik Krizin Düşündürdükleri  (Akakiy Akakiyeviç)

1970’li yıllardan itibaren alternatifsiz gibi gösterilerek uygulanmaya başlayan neo-liberal iktisat politikalarının artık sürdürülemez hale geldiği bu krizle birlikte çok net bir biçimde ortaya çıkmıştır. Düzenlenmemiş piyasaya olan inanç artık sarsılmaya başlamıştır. Kapitalist sistemin dışarıdan bir müdahaleye gerek olmadan kendi kendini düzenleyeceği, Adam Smith’in meşhur tabiriyle “görünmez el” in sistemi regüle edeceği ve böylece her kesimin çıkarının maksimize edileceği tezi iflas etmiştir.
29 
 Gelin Siyasal İslam'ı Birlikte Tartışalım  (Cemal Zöngür)

Dinler ilk toplumsal sözleşmeler olmasına rağmen, toplulukları iyi şekilde yönetememişlerdir. Bu yüzden Yahudilik ve Hıristiyanlık reform ve rönesanslar sonucunda "Laiklik, Sekülerizm ve Demokrasiyi" kabul edip siyasal yaşamdan ellerini çekmişlerdr. İslam dini neden hala siyasal dincilikte ısraralıdır?
30 
 "Milli İrade" Kavramı Çerçevesinde Türk Sağı'nın Demokrasi Anlayışına Bir Bakış  (Akakiy Akakiyeviç)

1946’da çok partili siyasi hayat geçildikten sonra iktidara gelen sağ tandanslı partiler tek partili siyasi hayatın ve dolayısıyla devletin resmi ideolojisi olan Kemalizm’ e karşı açık ya da örtülü bir mücadeleye giriştiler. Askeri ve bürokratik entelijensiyanın ideolojisi demek olan Kemalizm’e karşı kendi meşruiyetlerini ortaya koymak için ‘milli irade ‘ya da ‘halk iradesi’ kavramını öne çıkararak, geleneksel değerlere vurgu yaparak halkın teveccühünü kazandılar ve iktidar oldular. İktidara gelme sürecinde askeri ve bürokratik entelijensiyanın halka uzaklığını ve Kemalist reformların halkın bütününe ve özellikle de kırsal kesime nüfuz edemediğini gördüler ve bu durumu çok iyi kullandılar. İktidar olduktan sonra ise devlet kadrolarında, bürokraside geniş kapsamlı bir kadrolaşmaya ve zihniyet değişine giderek Kemalist jargonla ifade edersek bir tür karşı-devrim gerçekleştirdiler.
31 
 20. Yy'a Bakıp 21. Yy'da Aynısının Olmasından Korkmak  (Mehmet Ceylan)

Gazeteciliğe ise 1919 yılında sol bir gazetenin yazı işleri müdürlüğünü yaparak . Kendisini barışsever, antimlitarist ve demokrat olarak tanımlarken sürekli yaklaşan Nasyonel Sosyalizm tehditlerine karşı uyarıyordu
32 
 Bu İşi Ancak İslamcılar Başarır…  (Mustafa Yener)

8 yaşında bir çocuk gün boyu radyonun etrafında kıvranıyor, adeta nöbet tutuyordu. Bu kıvranışın sebebi, haberlerin başlamasını bekliyor olmasıydı. Haberler başladığında ise burnunu radyoya dayayıp, sanki sunucuyu görüyormuşçasına gözlerini hoparlör çizgilerinin olduğu bölüme dikiyordu.
33 
 Türkiye Sosyalistleri ve Burjuvazi Artık Konuşmasın (1)  (Cemal Zöngür)

Bir ülke ve toplumun temel dinamikleri olan Burjuvazi ve bunun karşıtı olan Sosyalistlerin, en ufak bir değişimi veya gelişimi, o ülke ve toplumlar da, önemli yeniliklerin yaşanmasının en büyük belirleyenlerdir. Bu yüzden burjuvazi ve sosyalistler çok sıkı takip edilip eleştirilmeden, değişimlerin olması mümkün değildir.
34 
 Türk Siyasal Hayatında Bir Lider: Bülent Ecevit  (Nazlı Usta)

Bu yazı Bülent Ecevit'in 1980 Darbesi'ne kadar olan dönemdeki siyasal faaliyetlerinin bir analizidir.
35 
 Türkiye'nin Temelsiz Siyaseti ve Carablus Çıkmazı  (Cemal Zöngür)

Bir ülke düşünün, sürdürmüş olduğu her siyasi politikaların da, aradan bir yıl geçmeden, yüz seksen derece çark ederek sürekli tersine dönmesi ciddi bir ilkesizlik değil midir? Ve Türkiye'nin bu siyasal politikalarına benzer başka bir ülkenin daha olmaması, Türkiye'nin ne kadar boş ve hayal perest hastalıklı yanını göstermeye yetmektedir.
36 
 Birinci Vergi Meydan Muharebesi  (Ahmet Zeytinci)

Sam Amca ile Çin vergilendirme yüzünden birbirine girdi. Dünya piyasalarını da hakeza borsalarını da tepetaklak etmeye yetti yaşananlar... Çin hepinizin bildiği gibi yeni dünyanın, bir öngörüye göre, Amerika beş on sene içinde yıkıldıktan sonra ki liderliğine en büyük aday. Haliyle bu da Sam Amcayı ve yeğeni Danıld biraderi ziyadesi ile rahatsız ediyor...
37 
 Abilerden Kısa Düşünceler  (Şenol Durmuş)

Bir toplumun örf adetlerini hiç bir şey zenginlik kadar yükseltemez ve hiç bir şey de yoksulluk kadar alçaltamaz....
38 
 Padişahın İktidar Sorunu  (Saadet Toksöz)

Seçimler yaklaştıkça aşırı stresten beyine kan gitmiyor! Nereye gidiyor? Diye sormayın; meçhul.. Tıp araştırıyor!
39 
 İşid'in Sonu, Kürt Referandumu ve Bölgenin Gelecek Yüzyılı  (Cemal Zöngür)

Eskiden beri bölgedeki imparatorluk ve devletler derin kutsallıklar, kendine fazla güvenen, herkesten üstün olduklarını iddia edip, her türlü olumsuzlukları yaşamaları, büyük bir teori ve düşünce eksikliğini göstermektedir.
40 
 Emperyalizm Karşıtlığının Tutarsızlığı ve Yalancılığı  (Cemal Zöngür)

21.yüzyılda hâlâ yüzyıl önce ortaya atılan söylem ve düşünceyle hareket eden tüm emperyalizm karşıtları, ciddi şekilde sorgulanıp yerden yere vurulması gerekiyor. Çünkü emperyalizmin başaktörü Amerika Birleşik Devletleri, (ABD) arkasına aldığı diğer kişiliksiz ülkelerle birlikte, istediği saldırganlığı sürdürebiliyor.




son eklenenler
12 Eylül Fermanı
Yûşa Irmak
İnceleme > Politika
Sayenizde
Alp Şahin
İnceleme > Politika
Gorbi de Gitti
Ahmet Zeytinci
İnceleme > Politika

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © , 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.