..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bu kitap çok gerekli bir açığı dolduruyor. -Moses Hadas
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Yazarlar ve Yapıtlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Ateşe Pervâne
ergun tekkalmış
Şiir > Bireysel

bi oraya bi buraya bi iyiye bi kötüye nerde durulsam kader rüzgar gülü oldu gönül döne döne elinde... yoruldum ilk nefeste ağlamaktan durdurup kalbimi şu zavallı benliği de kendine sabitle...

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• İzEdebiyat > İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
161 
 Kim Doğrucu, Kim Değil ki...  (H.Deniz Hatipoğlu)

"Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızda ki asil kanda mevcuttur" acaba kimler bunun farkında....
162 
 Usta Bir Dalkavuk (Aristippos - Kyreneli) Tanımak İster Misiniz?  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

-Kral Dionysios,Platon’a,İran işi,uzun damalı ve kokulu bir elbise hediye etmiş.Platon:”Ben erkeğim;kadın elbiseleri giymek istemem.”diyerek almamış;ama Aristippos almış ve demiş ki :“İnsan ne giyerse giysin,erkekse yine erkektir.”
163 
 Pierre Loti Bizden Biri…  (M.Nihat MALKOÇ)

Gerçek adıyla Louis Marie Julien Viaud, bilinen takma adıyla Pierre Loti… Kendisine 1867 yılındaki Okyanusya seferi sırasında, Tahitili yerliler tarafından “Pierre Loti” ismi verilmiştir. Loti, Büyük Okyanus’ta yetişen bir çiçeğin adıdır, gül anlamına gelir. O, bir Fransız yazarı… Denizci bir aileden gelen Pierre, çocukluğunda Latince, Yunanca ve İngilizce dillerini öğrenmiştir. Türkiye’de, özellikle İstanbul’da onu tanımayan, bilmeyen aydın yok gibidir. İstanbul’da Divanyolu’nda bir caddeye, Eyüp’te bir kahvehaneye ve o kahvehanenin bulunduğu tepeye adı verilen bu meşhur yazar Türk dostu olarak bilinir.
164 
 İlk Atom Mühendisimiz Ahmet Yüksel Özemre"nin Ardından…  (M.Nihat MALKOÇ)

Sayıları çok az olan, çağımızın alperenlerinden biri daha göçtü dünyamızdan… Türkiye’nin ilk atom mühendisi Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre’den bahsediyorum. “Âlimin ölümü âlemin ölümüdür” demişti Resulullah Efendimiz… Bu söz ne kadar da doğrudur. Gerçekten de âlimler âleme ışık saçıyorlar. Onlar göç edince âlem karanlıkta kalıyor. Rahmet-i Rahman’a göç eyleyen Ahmet Yüksel Özemre, Türkiye’nin medar-ı iftiharıydı. 34 yaşında profesör olma başarısını göstermişti. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun eski başkanlarındandı. Tam bir görev adamıydı. Fizik alanında otorite sayılırdı. Fransızca, İngilizce, İtalyanca, Almanca ve İspanyolca dillerini bilirdi. İlmi açıdan Türkiye’nin değil, dünyanın da sayılı bilim adamlarından biriydi kendisi… Bir o kadar da mütevazıydi.
165 
 Törelere İsyan Eden Adam Nazım - 3 (Nazım Hikmet"e Dair Kırk Başlık)  (Bekir Kale Ahıskalı)

Törelere İsyan Eden Adam Nazım-3 (Nazım Hikmet’e dair kırk başlık)
166 
 Erdem Bayazıt"ın Zor Zamanları  (M.Nihat MALKOÇ)

Türk şiirinden nice kalem erbapları geldi geçti. Herkes kendi ahvalini yazdı. Daha sonra da hoş bir seda bırakıp göçtüler. Arkalarında katlar, yatlar, tapu kayıtları değil, sanat şaheserleri bıraktılar. Onlar sevgiye, aşka, hoşgörüye talip oldular. O, tok gönüllü ve engin yürekli şahsiyet abideleri, kaplarını sevgi çeşmesinin berrak suyundan doldurdular. Yazdıklarıyla zamana kayıt düştüler. Ebedilik nakışını satır aralarına kazıdılar.
167 
 Sonsuzluk Hecesi : La  (Gül Çiğdem)

Nazan Bekiroğlu'nun son kitabı olan Sonsuzluk Hecesi : LA hakkında bir tanıtım yazısıdır.Kitapla ilgili kişisel, akademik ve yazarın tarzı hakkında kısa izlenimler mevcuttur.
168 
 Bir Kalem Daha Sükût Etti: Erhan Bener  (M.NİHAT MALKOÇ)

Seksenine merdiven dayadığı bir dönemde aramızdan ayrılan Bener, yaşı ileri bir safhada olmasına rağmen hayal kurmaya ve kurduğu hayalleri okuyucularıyla paylaşmaya devam ediyordu. Hayattan elini eteğini çekmemişti, nefes aldıkça hayat yaşanmaya değerdi. Onun hayata bakışı sevgi ve hoşgörü temeli üzerine bina edilmişti. Doğrusu da bu değil miydi zaten. Söz sarrafları olan şair ve yazarlara da hayata sevgiye hâkim noktadan bakmak yakışırdı. O da kendine yakışanı yaparak yaşadıkça okuyucularına muhabbet bahçesinden güller derdi. Kalem sustu… 08 Aralık 2007’de edebiyatımız bir değerini daha toprağa gömdü.
169 
 Erdem Bayazıt"ın Vedaı  (M.Nihat MALKOÇ)

Ömrün hasat zamanı gelince Azrail geride kalanları hüzne boğarak vazifesini ifa ediyor. “Her nefis ölümü tadacaktır.” (Al-i İmran S. 185) hakikati muhakkak tecelli ediyor. Ölüm bir kere yaşanıyor ama tam yaşanıyor. Allah’ın en sevgili kulu Hz. Muhammed(sav) bile ölüm yolundan geçerek ölümsüzlük makamına kavuştu. Günümüz insanı ölümü soğuk ve sevimsiz buluyor. Oysa hiç de öyle değil. Ölüm aslında Mevlana’nın nitelediği gibi bir şeb-i arus(düğün gecesi) tur. Ölümü itici bulanlar; onu zihinlerden silmek, hatırdan çıkarmak için bin bir türlü yola başvuruyorlar. Fakat bu boş gayretler ölüm gerçeğini örtbas etmiyor. Ölümü başımızdan savamıyoruz. “Şimdi yapacak çok işim var, biraz eğlen sonra gelirsin” diyemiyoruz. Her gün birileri hayattan kopuyor. Bunları görmemek neyi halleder ki!...
170 
 Bir İnsanlık Kahramanı"nı (Sokrat'ı) Tanımak İster Misiniz?  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

-İki aşamadan oluşan bir yöntemi vardı: a)İroni(alay):Bu yöntemi uygulayarak önce kişiye,alaylı bir yolla hiçbir şey bilmediğini gösteriyordu. b)Maiotik(doğurtma):Sorular sorarak kişinin doğuştan aklında bulunan bilgileri ortaya çıkarıyordu.
171 
 Hız ve Haz  (Bahar Kalemi)

Hüzünlü bir gurbet gibi yüreğiniz çağıldamaktadır,İnceden inceye sızlar varlığını size hissettirir ben burdayım, vakit çok geç değil, der size o haz duygunuz ve tekrar hayatı biryerlerden yakalamaya çabalarsınız bu çabalarımızın sonucun da Allah''ın ikram ettiği hayat size farklı bir göz kırpar ibadetin keyif ve mutluluk verdiğini hissedersiniz Dua lara tutunur yürek ritminizi o vuruşlarla tekrar harekete geçirirsiniz ne diyelim Allah hepimizin yolunu açık eder inşaallah
172 
 İsmail Güner'in Şair - Yusuf Ter İle Yaptığı Söyleşi"yi Sunuyoruz!  (Yusuf Ter)

1970 yılında Kozaklı’ nın İmran köyünde doğdum. Tüm köy çocukları gibi 1979 kadar köyümde yaşadım ve okula gittim.1979 da ilkokul dördüncü sınıftan okulu bırakıp, İsviçre de yaşamakta olan babamın yanına yerleştim.
173 
 Bir Adam Arayan Diogenes (Sinoplu) Kimdir?  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

-Bilgenin kendisini istek ve duygulardan uzak tutması gerektiğini ve ihtiyaçlarını en aza indirmesi gerektiğini,savunur.
174 
 Trabzonlu Kanûnî  (M.NİHAT MALKOÇ)

Trabzon,tarihten bugüne kadar çok büyük şahsiyetler yetiştirmiştir.Bu şahsiyetlerin başında da Cihan Padişahı Kanunî Sultan Süleyman gelmektedir.O Trabzon’un gözbebeğidir.
175 
 Necla Pekolcay da Geçti Dünya Üzerinden!..  (M.Nihat MALKOÇ)

Güzel insanlar bizleri dünya gurbetinde yalnız koyup birer birer göçüyor. Doğumlar da devam ediyor bir yandan ama gidenlerin yerleri kolay kolay dolmuyor. Yaşlı dünyamız her geçen gün asaletinden bir şeyler kaybediyor. Yıldızlar güneşini yitirince karanlığa gömülüyor mekân… Dünyamızın yıldızları mesabesinde olan ilim ehlinin göçü, değerlerin de göçünü hızlandırıyor. Onun içindir ki âlimin göçü âlemin göçü olarak görülüyor.
176 
 Bir Canlı Tarih Vardı  (M.NİHAT MALKOÇ)

Ecel gemisi, acı siren sesleriyle hayat limanına uğrayarak oradan topladığı yolcuları ebedî âleme taşıyor. Bu mahzun göç,dünyanın yaratılışından bugüne dek durmadan devam ediyor.Göçenlerden çok, arkada kalanlar yıkılıyor.
177 
 Marquez'in Şu Hüzünlü Orospuları  (Seval Deniz Karahaliloğlu)

Ancak bu kadar olur. 90’ında hayata yeniden başlamak böylesine incelikli ve duyarlı bir dille anlatılabilir. Alaycı yaklaşımındaki zarafet mi yoksa akıcı yazılışından kaynaklanan kolay okunuşu mu bilemiyorum ama Gabriel Garcia Marquez’in ̵
178 
 Noel İlahileri  (kuzey darıcı ...)

yine epigraf online edebiyat arşivinden emre sururiye teşekkürler. bilmeyenleriniz varsa bu öykünün yazarının " yani rüzgar herşeyi alıp götürmeyecek mi " adında altıkırkbeş yayınevinden çıkmış bir romanı vardır , kafanıza kakılarak tavsiye edilir , " kürtaj ' da " fena değildir.
179 
 Deyisdin Cahanı Baba.  (Həbib Müntəzir)

"Meni udsun qara torpaq Qarabağ getse" dedi, Qarabağ getdiyi üçün itirdi canı Baba.
180 
 Tolstoy ve İtiraflarım  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Tolstoy'u ve eserini tanıtan kısa,bilgilendirici bir yazı.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Sefil Tarihçilerimiz!
Yûşa Irmak
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
Tarihimizi Aydınlatan Bir Kitap
Yûşa Irmak
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
"Tufandan Önce" Kitabı Üzerine Notlar
Yûşa Irmak
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
Büyük Türk Şairi Genceli Nizamî
Aziz Dolu
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
Başımdan Geçenleri Yazıyorum
Ahmet Zeytinci
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
Şeyh Bedreddin Şiirinde Din Faktörü
Osman AKTAŞ
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
Sadettin Kaplan’ı Kimler Tanıyor?
Yûşa Irmak
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
Kum ve Köpüğü
Yûşa Irmak
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
Dalından Koparken Tekrar Açan
Yûşa Irmak
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
Anlatmak Bir Armağandır
Yûşa Irmak
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
Sözü Şiir Olan Sultanlar
Yûşa Irmak
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
Elem Çiçekleri
Yûşa Irmak
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
İbreti Baba (Hıdır Gürel)
Osman AKTAŞ
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
O, Gariplere Ne Mutlu…
Yûşa Irmak
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar
Dönüşüm
Aysel AKSÜMER
İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © , 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.