..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir sanatçı başarısız olamaz; sanatçı olabilmek bir başarıdır. -Charles Horton Cooley
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Şairler > Şevket Başıbüyük




8 Nisan 2011
"Esrarlı Ada"  
Şevket Başıbüyük
Kitabın adı; “Esrarlı Ada”, yazarı; Jules Verne… Kitabı az önce bitirdim… Jules Verne’ni, tâ çocukluğumdan beri takip etmeye çalışan ancak parası olmadığı için kitabından alamayan ve okuyamayan bir okuyucuyum. İlkokuldayken aynı okulda okuduğum bir okul arkadaş(!)ımın elinde görürdüm Jules Verne’nin kitaplarını. Arkadaşa gıpta ile bakardım ancak kitabından bana vermediği için -maalesef- okuyamazdım. O yüzden Jules Verne’ni okumak, içimde hep bir ukde kalmıştır.


:BBGJ:
‘Esrarlı Ada’

Kitabın adı; “Esrarlı Ada”, yazarı; Jules Verne…
Kitabı az önce bitirdim…
Kitabı az önce bitirdim ama hala kendimi kitabın etkisinden kurtarabilmiş değilim. Bedenen her ne kadar bu külüstür bilgisayara oturup bir yazı devşirmekle meşgulsem de ruhen ben hâlâ Jules Verne’ nin Esrarlı Ada’sında gezinmekteyim…
Esrarlı Ada, 62 bölüm ve 680 sayfadan oluşuyor…
Eski yazarlar bu kalınlıkta kitap yazar ve okuyucuları da bıkmadan (benim gibi) zevkle okurlardı.
Şimdi öyle mi?
Şimdi ne yazarlar o kalınlıkta kitap yazıyor ne de o kalınlıkta kitap okuyacak okuyucu bulabiliyorsunuz.
Örneğin benim yayınlamış yarım düzine kitabım var ama hepsinin kalınlığı ancak bu kitap kalınlığı eder ki; 680 sayfalık, az-buz değil yani…
Sizi bilmem ama ben bu kitabı ancak bir haftada okuyabildim…
Şimdi başa dönecek olursak; beş mahkûm bir köpek bir de ben vardım kaçarken. (Yoksa siz kitap okurken kendinizi işin içine katmıyor musunuz? Ben kitap okurken; kitapta adı geçenlerle birlikte olduğum için her okuduğum kitapta bir de ben varım okuduğum her kitapta…)
Fırtınalı bir günde kaçmıştık garip bir balonla…
20 Mart 1865 akşamı saat dörtte, dev su çölü Pasifik üzerinde alçalışa geçmişti uçağımız (pardon) balonumuz. 4500 fite kadar yüksekte olan balonumuzun hızla düşüşe geçmesiyle üzerimizde ne var, ne yok, -iki bin altın dolar dâhil- hepsini aşağıya atmıştık. (Demek ki, can boğaza dayandığı vakit insan altın da olsa atabiliyormuş, vazgeçebiliyormuş…)
Rüzgârın hâlâ güneybatıya doğru sürüklediği balonumuz şafaktan beri birkaç yüz mil yol almıştı/alabilmişti. Bizler kasırganın sahile attığı profesyonel ya da amatör havacılar değil, cesaretleri sayesinde böyle olağanüstü bir şekilde kaçmayı başarmış savaş esirleriydik…
Şimdi üzerimizdeki elbiselerden başka çırılçıplak, bin bir sıkıntıdan sonra -hatta bir arkadaşımızın köpeğiyle birlikte balondan düşüp azgın dalgalara karışmasıyla bir daha kavuşamayacağımızı düşündüğümüz halde- tekrar hep birlikte yapayalnız, aç susuz bu esrarlı adada yaşama mücadelesini veriyoruz…
Gerçek hayatta da bu böyle değil mi?
İnsanlar dünyaya ilk geldiklerinde çırılçıplak gelmiyorlar mı?
Sonra hayatta kalmak için hep birlikte mücadele etmiyorlar mı?
İşte bizim esrarlı ada da onun gibi bir şeydi…
Jules Verne’ni, tâ çocukluğumdan beri takip etmeye çalışan ancak parası olmadığı için kitabından alamayan ve okuyamayan bir okuyucuyum. İlkokuldayken aynı okulda okuduğum bir okul arkadaş(!)ımın elinde görürdüm Jules Verne’nin kitaplarını. Arkadaşa gıpta ile bakardım ancak kitabından bana vermediği için -maalesef- okuyamazdım. O yüzden Jules Verne’ni okumak, içimde hep bir ukde kalmıştır.
Fazla okuma imkânını bulmadığım halde Jules Verne benim hafızamda bir denizci ve çocuk kitapları yazarı olarak kalmıştır…
Jules Verne’ni bir denizci ve çocuk yazarı olarak hafızamda kaydetmiştim meğer ergenler için de yazıyormuş (Esrarlı Ada’da olduğu gibi…)
Gerçi bir masal gibi yazıyor Jules Verne ama eğlenceli yazıyor…
Jules Verne, Esrarlı Ada’sında benim çocukluğumda dinlediğim masalların benzerini anlatmış/yazmış. Belki de bunun için hoşuma gitti. Ya da serde yazarlık olduğu için, ben de yazı yazma manyağı olduğum için.
Evet, yanlış duymadınız; tüm yazarlar ‘manyak’tır. Manyak olmayan bir insan yazı yazamaz, yazar olamaz. Zira bu kalınlıkta kitap yazmak hangi sabır taşını çatlatmaz ki…
Esrarlı Ada’ya tekrar dönecek olursam; bir haftalık tatil yaptırdı bana. Bir haftada okudum yani bir haftadır Esrarlı Ada’da yaşama mücadelesini verdim ve yaşadım.
Sanal âlemde de olsa maceralı ve adrenalinin hep yüksek dozunu yaşadım Esrarlı Ada’da…
Hâsılı; “Esrarlı Ada” sabırla okunması gereken bir kitap.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve şairler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kafka Neden Hamamböceği Oldu
Bir Portre/mustafa Düzleme
Malatya'da Kültür Denilince...
Dipsiz Umman
Uht"ul Mukaveme"ya Tanık Mektuplar
Damla Kuyusu
Kırmızı Karanlık
"Kitap Cafer"
"Yazmaya Dair"
Haydi Ordan Be!

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bir "Şişirme Duası" Hikâyesi
Kınıfır Bed Renk Olursa…
"Şişirme Duası"
Kitap Okumak Eğlenceli Bir Eylem…
Tarihe Yoculuk
Sağır Kaplumbağa
Dicle Kıyısında Bir Mağara Kent
Tasalanma Ey Reis!..
Piyerloti
Beydağı"na Kar Düştü

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Cennet Gülleri [Şiir]
Tüm Türkiye Üşüdü Koca Reis [Şiir]
Tüm Türkiye Üşüdü Koca Reis [Şiir]
Çocukluğum [Şiir]
Duvardaki Saat [Şiir]
Olma Geveze [Şiir]
Özgürlük [Şiir]
[Şiir]
Bizim Kadir de Ehliyeli Olunca… [Öykü]
Vay Sözüm Vay… [Öykü]


Şevket Başıbüyük kimdir?

Edebiyatın karın doyurmadığını bile bile aç kalma pahasına yazmaktan imtina etmeyen, hayal gücünden çok izlenim ve gözlemlerini yazmaktan büyük keyif alan, yazarken adeta orgazım olan sıradışı bir yazar

Etkilendiği Yazarlar:
Roman, Hikaye, Şiir, Biyografi, Gezi


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Şevket Başıbüyük, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.