..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yaşam ciddi, sanat neşelidir. -Schiller
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Hüseyin İbiş




4 Mart 2019
Okudum Demek İçin Değil Anlamak İçin Okuyalım  
Hüseyin İbiş
bizler sadece okudum diyebilmek içinmi yoksa gerçekten okuduğumuzu anlayabilmek içinmi okuyoruz


:GGA:
OKUDUM DEMEK İÇİN DEĞİL ANLAMAK İÇİN OKUYALIM
Bizler sadece okudum diyebilmek için mi yoksa gerçekten okuduğumuzu anlayabilmek için mi okuyoruz? Siz değerli okurlarıma bu soruyu sordum çünkü bu sorunun gerçekten cevap bulmaya ihtiyacı var. İnsanlara elinize bir kitap alın, okuyun denildiği zaman şu cevapla çok karşılaşıyoruz:’ Okuduğumuz zaman kazanacağımız bir şey var mı?’ Var değerli okurlarım.
Çıkarılacak bir sürü ders var , okunduğu zaman okunan kitaplardan, biliyorsunuz. Birçok insan elinde kitaplarla dolaşıyor, soruyoruz okuyor musun diye ,evet cevabı hazır. Hemen ne anladığı sorulduğu anda da cevap alınamıyor .Çünkü anlamak için okumuyor. Bu demektir ki şahısın yaptığı gösterişten ibarettir. Gösteriş yapmakla hiçbir zaman hiçbir şey kazanamayacağımızı görmek bile işimize gelmiyor. Gösterişin kaybettirdiğini anlayarak okuyalım ki , bizden sonraki nesillere de sayesinde kazandıklarımızı aktarabilelim.
Büyüklerimizin bir sözü var, derler ki’ Tarih tekerrürden ibarettir.’ Tarihin tekerrür etmemesi için daima tarih kitapları okuyup, tarihteki olaylardan ders çıkarmalıyız. Ben bu sözü neden söyleme ihtiyacı hissettim değerli okurlarım, değerli yazarımız Yavuz Bahadıroğlu’nun Buhara Yanıyor ve Elveda Buhara adlı kitaplarından çıkardığım derslerden dolayı söyleme ihtiyacı hissettim. Harzemşahların başına gelenleri okudum ve aynı şeylerin başımıza gelmemesi için siz değerli okurlarımıza bu yazıyı yazma gereği duydum. Yani okudum demek için okursak her şeyi boşuna yaşamış oluruz. Ne kendimizi ifade edebiliriz ne de bizleri birilerinin anlamasını bekleriz. Kendimizi ifade edebilmek istiyorsak, birilerinin bizleri anlamalarını bekliyorsak bunları hak etmeliyiz. Hak etmenin bir tek yolu var ,bu yol da geçmemiz gereken en kolay yoldur. Okudum demek için değil, anlamak için okumaktır. Ben şahsen okumak için okumuyorum, anlamak için okuyor ve çabalıyorum.
Sizlere değerli yazarımız Cahit Zarifoğlu’nun Bir değirmendir Bu Dünya adlı deneme kitabından bir örnek vereyim. Ünlü prof.’larımızdan Bahri Zengin’i konu alacağım bu örneğimde. Bahri Zengin, İstanbul’da görev yaptığı İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden bir heyetle Almanya’ya gider. Birtakım incelemelerde bulunur ve bir fabrikada inceleme yaparken fabrikadaki görevliye sorar:’ Bu yaptığınız makine nedir ?’Görevli cevap verir :’Bu çiftçilerin kullanacağı bir makine.’’ Hammadde nereden geliyor ?’diye sorar Bahri Zengin ve cevabı şu şekilde alır:’ Türkiye’den geliyor madde. Türkiye’den geliyor , biz işleyip size on katı fiyatla satıyoruz.’ Bunun üzerine Bahri Zengin, benim ülkemin malı dışarıda işlenerek benim ülkeme kat kat fiyatla geriye satılıyor. Buna bir dur dememiz lazım, diyerek yapılan makineyi incelemeye başlar. Bir an düşünerek, bunu ben de yapabilirim diyerek Türkiye’ye döner ve İTÜ’de vakit kaybetmeden çalışmalarına başlar. Türkiye Bahri Zengin sayesinde on kat ödediği fiyatın dokuz katını kasasında bırakmış olur. Cahit Zarifoğlu’nun bu güzel kitabında ders çıkarılacak daha bir sürü konu vardır.
Bir örnek de şudur ;bir köyde çocukluğunu geçiren bir genç kim olduğunu, nereden geldiğini unutur ve köyüne döndüğünde sorar babasına keçi pisliklerini göstererek ’ Bu nedir babacığım?’ Babası cevap verir hiç düşünmeden ‘Ulan eşek oğlu eşek, unuttun mu küçükken bunları bilye yapıp oynadığın günleri!’ Yani genç okurlarım ne olduğumuzu, kim olduğumuzu unutmamamız gerekiyor. Cahit Zarifoğlu’nun bu kitabında bizlere ders vermek için yazdığı gerçekler vardır.
Reşat Nuri Güntekin’in ‘Acımak ‘ adlı romanı da anlamlı dersler çıkarmamız lazım gelen güzel bir romandır. Babasına karşı, annesi ve anneannesi tarafından nefretle doldurularak yetiştirilen öğretmen Zehra’yı anlatan bir roman. Babasından nefret eden Zehra, babasının ölümünden sonra cenazeye gelir ve babasının hatıra defterini okuyup bitirdikten sonra babasına karşı beslediği kinin ve nefretin yersiz olduğunu anlar. Ama iş işten geçmiştir.
Siz bana diyeceksiniz eminim,’ Bize anlatıyorsun ama kendin ne için okuyorsun ya da okuyor musun? ‘Hatta okumayıp ahkam kestiğim düşüncesinde olanlar bile vardır aranızda. Ama ahkam kesmek bize göre bir şey değildir .Ben yazımın başında da yazdım, anlattım siz değerli okurlarıma ,ben boşa kürek sallamayı sevmiyorum. Boşa zaman geçirmek için okumak kadar güzel olan bir şeyi kullanmam .Onu kullanmaya gelinceye kadar bir çok şey var boş vakit geçirmek için, boşa kürek sallamak için.
Ben görev yaptığım yerlerde de bunu anlatmak için gayret gösteriyorum ve saatlerinin lüzumsuz işlerle geçmemesi için her şekilde anlatıyorum. Ben kütüphanede otururken yeri geliyor siz değerli okurlarım için yazılar şiirler yazıyorum ,yeri geliyor şiir kitapları ,romanlar, deneme kitapları okuyorum. Ben bu bahsettiklerimi hem siz değer verdiğim okurlarıma, hem de kendime biraz olsun faydam olsun diye yapıyorum. Cehalete kendimizi kaptırmayalım. Elimizdeki bilgilerimizi her daim herkesle paylaşalım. Anlamak için okuyalım ve karşımızdaki insanlara da bu şekilde faydalı olalım.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın günlük olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Haklı Mücadelemizde Kayıplarımız Olmasın
Kararsızlıklarınızla Korkularınızı Aynı Kefeye Koymayın
Kafamızda Mantıksızlık Yer Etmesin
Ön Yargı Bizim Yolumuz Olmasın
Engelli Çivtlere Olan Ön Yargı
İnsanları Yersizliklerle Meşgul Etmeyin
Sorumluluklarımızın Bilincinde Olalım
Işığınız Hiçbir Zaman Kaybolmasın
Maneviyatımızdan Ödün Vermeyelim
Daha Güzel Bir Dünya İçin Yaşayalım

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İradenizin Prangalanmasına Müsade Etmeyin
Dostum Diyenlere Sırt Çevirmeyin
Pişmanlık Rüzgarında Savrulmayın
Asaleti Gösteriş Olarak Görmeyin
Sözlerinizin Ağırlığı Altında Ezilmeyin
Hayatınız Çelişkilerden İbaret Olmasın
Kalplerinizi Nefret Rüzgarına Bırakmayın
Hayatımızda Geç Kalmışlıklar Yaşanmasın
Kalplerde Kirlilik Yer Bulmasın
Rotanızı Öfkeniz Çizmesin

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hayatımda Umutsuzluklar Son Bulsun [Şiir]
Dostum de Sahip Çık [Şiir]
Yaşamımda Haklı Mücadelem [Şiir]
Bütün Güzellikler Senin Olsun [Şiir]
Yüreğinde Menfaatin Yeri Olmasın [Şiir]
Boş Ver Üzülme [Şiir]
İnsan Hayatı Şiirlere Mısradır [Şiir]
Meydan Verme [Şiir]
Vatanım Uğrunda Ölmek İçin Hazırlandığım [Şiir]
Zaman Ömürden Alıp Gidiyor [Şiir]


Hüseyin İbiş kimdir?

Kalp gözü açık bir şairim

Etkilendiği Yazarlar:
Yavuz Bahadıroğlu,Ahmet Günbay Yıldız,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hüseyin İbiş, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.