..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mısra yaşamı değiştirir." -Kafka
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > İnternet > ömer akşahan




24 Eylül 2004
Kaç Ölçek Alacaksınız Bu Şiirden?  
ömer akşahan
Dünya gözümde, o denli küçüldü ki...Dilediğim ülkeleri geziyorum; bunun için ne vizeye gereksinmem var, ne de pasaportumu yenilemek için harç yatırmaya gerek var.


:BDDG:
Ömer Akşahan

Şu internet virüsü ne zaman bulaştı, bilmiyorum. O gün, bugündür; yıllarca peşinden koştuğum, emek verdiğim, ter döktüğüm klasik dergicilikten kendimi uzaklaşmış buldum birden. Gerçi hâlâ bir kitapevine gittiğimde ilk aradığım yer yine dergiler olsa da. Edebiyat dünyasında dergi yayımcılığı her ne kadar önemsenmeye devam etse de, doğrusu bir şiirimin ya da bir yazımın bir dergide yayımlanması için bir ay beklemeye doğrusu tahammülüm kalmadı. Ben de evet, yeni çağa ayak uyduranlardanım.

İnternetteki edebiyat sitelerinde bence gerçek bir editör de yok. Her yazdığımın tek seçicisi yalnızca ben! Yayınlanır mı ya da yayımlanmaz mı, gibi bir derdim kalmadı. Bu koca köyde ben de kendime göre at koşturuyorum. Tanınıyorum, tanıyorum, okuyorum, yorumluyorum, mesaj yazıyor ve alıyorum. Eleştirenim de olsun istiyorum. Dünya gözümde, o denli küçüldü ki...Dilediğim ülkeleri geziyorum; bunun için ne vizeye gereksinmem var, ne de pasaportumu yenilemek için harç yatırmaya gerek var.

Evet şu internete bayılıyorum doğrusu. İnanın kendimi daha genç hissediyorum. Örneğin, yazı ya da şiir yazarken hep aradığım bir şey vardı: Klasik müzik dinlemek! Şimdi bunun için ne radyoya ne de kasetçalara gerek duyuyorum. Bazen dostlarım yardımıma koşuyor, bazen de “google” vb. siteler anında yarama merhem oluyor. Oh beeeeee, dünya ne güzel.!

Ah, şu internet bir de, şu biten şarabıma çözüm bulsa! Bu gecenin ilerleyen saatinde kim bilir ona da çözüm bulanlar var, ben henüz keşfedememiş olabilirim. Keyfim iyi, yazıyorum, dünyanın irili ufaklı sorunlarına dokunuyorum, Beethoven’ın, Mozart’ın piyanosunun tuşlarına dokunduğu gibi. İçimden geldiğince -şu an ki gibi-; kimsenin maaşlı yazarı değilim, ne yarınki baskıya yetişecek derdim var, ne okunmazsa işsiz kalma korkusu var içimde. Bence özgür yazarlık ortamının geliştiği en önemli platform internet, başka bir yer değil kesinlikle.

İnternetin gücünü en çok nerden alıyor derseniz, yanıtım hiç kuşkusuz, PAYLAŞIM, derim. Geçmişin bencil, kendini beğenmiş, burnundan kıl aldırmayan ve hâlâ Nobel ödülü alamamış Türk yazarları, ne yazık ki paylaşma kültürünü yaygınlaştırma adına en küçük bir adım atmadılar. Bu durum, zamanla yeni yetişen yazarlarla belki aşılacak, paylaşıldıkça çoğalan bilgi gibi yepyeni internet yazarları doğacak, hatta başladı bile!

Daha ne söylenecek ne türkülerimiz var değil mi, a dostlar, şu sanal alemde? Kendi yaşıtlarıma bakarak, halime şükrediyorum. Bu arada, yaşı 70’in üzerinde olup da sanalda gezintiyi alışkanlık yapan ve yazarlığa soyunan Can Kıraç gibi büyüklerden örnek almaya çalışıyorum. Günümüzün teknolojik gelişmelerini yakalamaya çalışıyorum. Yazdıklarımı, sevdiğim resimleri flash belleğimde saklıyorum. Ne büyük kolaylık Tanrım! Bize bu nimetleri verdiğin için şükürler olsun. Bilginin gücünü yanımda, her an hissetmenin keyfini bana yaşatanlara milyonlarca kez teşekkürler...Onlar sayesinde yazmanın zevkine varıyor, daha iyi ürünler vermek için çaba sarf ediyorum.

Bu yazdıklarımla inanın, ancak kendimi mutlu etmeye çalışıyorum...Başka bir şey değil....



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın İnternet kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sokrat Chat Yaparsa...
Her Şey Yaşanmış Olmak Zorunda Mıydı!
İnternet, Şiirde Bir Alternatif Olabilir mi?
Trende Ne Uygun?

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sonbahar Soloları
Köşe Yazarlığı
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Sözlence
Aynı Dili Konuşmak
İsimsizler
Okumadığım Her Şey, Bir Şenliktir!
Kum Tanesi İle Yosun
Velad'la Mariya...
Okumaz Yazarlar

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hiçliğe Övgü [Şiir]
Kayıtdışı Şiir [Şiir]
Gece Dokunuşları [Şiir]
kalem [Şiir]
Meğer [Şiir]
Güz Yağmurları [Şiir]
Küçük Mariya İçin Kar Senfonisi [Şiir]
Giderken Düşürdünüz 'Ben'i Çantanızdan [Şiir]
Issız Sokak [Şiir]
ayrılıklar [Şiir]


ömer akşahan kimdir?

Kendini nasıl anlatır ki insan… Oturup yazılmaya kalkılsa, her edebiyat işçisinin yaşamı kalın bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdığım denemelerde ve şiirlerimde yansıtmaya çalışıyorum. Yapıtlarımı izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüğümüz, tümcemiz. . Kendimi şiirde ilk keşfedişim beni aynı zamanda büyük bir hayal kırıklığı yaşattı ve düzene yenik düştüm. Yol göstericim de yoktu yanımda; düzene isyan edeceğime, şiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaşananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldı, bir sonbahar yaprağı gibi Aydın Dağlarının zirvesine fırlattı. Yıl 1981. Ve beni yeniden hayata bağlayan sihirli gücün şiir olduğunu orada anladım. O gün bugündür, can yoldaşım, arkadaşım, sırdaşım ve en büyük sığınağımdır ŞİİR! İnanıyor ve haykırıyorum; şiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben şuyum diyemez. Tek inancım, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdırarak da olsa şiire ihanet etmeyeceğim. Aydın’ın İncirliova ilçesinde, ‘53 yılının Ocak ayında, bir Kova erkeği ve sevgili annemin tek eşinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmişim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiş bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öğretmenlik uğraşımı resmi düzeyde ‘99 yılına dek sürdürdüm. Halen özel sektörde işimden arta kalan zamanlarda, öğrencilere Türkiye’nin hemen her noktasında şiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk şiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarından öğrenemeyen gençlere yeni Türk şiirinin kapısını aralamaya çalışıyorum. İnanın bu çalışmalarda şiir adına öyle ilginç olaylara tanık oluyorum ki, gözyaşlarınızı inanın tutamazsınız. Tüm uğraşlarımdan edindiğim çok önemli bir gerçeğin altını kalınca çizmek istiyorum: ŞİİR ÖYLESİNE SİHİRLİ BİR ANAHTAR Kİ, AÇMADIĞI BİR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIŞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde şiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , anı yazılarımla yer aldım. ‘90’da Ödemiş EFE dergisi yöneticiliği, Almanya’da Almanca yayımlanan GEMEİNSAM adlı yayının sorumluluğunu yaptım. Almanca şiir, öykü denemelerinin yanı sıra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye şiir kazandırma çalışmalarımı yayımladım. ‘90’da “Nasıl Çalışalım? Nasıl başaralım?” adlı çalışmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafından 3000 adet basıldı. ‘98’de ilk şiir kitabımı Sivas’ta yakılan 37 güzel insana adadığım için yalnızca 37 şiir içermektedir. Evliyim. Eşim de emekli sınıf öğretmeni olup, bir oğlum ve bir kızımla beraber yaşamımızı renklendirmeye çalışmaktayız.

Etkilendiği Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © ömer akşahan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.