..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçı, toplumda uzun çalışma ve çabalardan sonra alnında ışığı ilk duyan insandır. -Atatürk
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > Osman AKTAŞ




19 Haziran 2019
Yurttaşlarıma Açık Telkin  
Osman AKTAŞ
Dünden beri sosyal medyada Mursi paylaşımı, ağıtları ve ağlamaları son derece samimi bir hava içinde, adeta birbirini tetiklercesine dolaşıyor.


:HHA:
Dünden beri sosyal medyada Mursi paylaşımı, ağıtları ve ağlamaları son derece samimi bir hava içinde, adeta birbirini tetiklercesine dolaşıyor.

Mursi kim? Muhammed Mürsî Îsa el-Eyyat, Mısır'ın seçimle ilk defa başa gelen, devrik 5. cumhurbaşkanı olan siyasetçi. 3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır Silahlı Kuvvetlerinin askeri darbe yapması sonucu devrildi. Türkiye'nin "Asmayın, bize verin" diyecek kadar çok değer verdiği bir lider. 17 Haziran 19 günü infaz edildi.

Mursi, Şehit miydi, değil miydi? Burası Allah'ın kabulüne bağlı bir şey olmasına karşın, Mısır'da değil, Mursi, şehadetiyle, Türkiye'de tanıyan ya da tanımayan herkesi peşinden gözyaşı döktürecek ve perişan edecek biri olduğunu ortaya koydu.

Biz duygusal bir milletiz ya, dünyanın neresinde olursa olsun, bir Arap'ın ayağına taş değse etkileniyor ve gözyaşlarımızı tutamıyoruz. Bittabi insanlık ölçütlerimiz çok gelişmiş. Zaten bu yüzden bilmem kaç milyon Suriyeli Arapları da kontrolsüz bir şekilde, ülkenin her yanına dağıtıp, rahat etmelerini sağladık ya... Hatta ben, her eve bir Suriyeli vatandaş verilmemesini de şaşkınlıkla karşılıyorum.

Evet, Mursi diyordum; Mursi "Müslüman Kardeşler" diye bir örgütün liderlerinden... Kendi ülkesi için neler yaptı, neler yapmadı, bu konu bizi çok ilgilendirmiyor. Bizi ilgilendiren taraf Müslüman oluşu ve bu yönde öldürülmüş olması.

Mursi'yi öldüren Sisi kim? Abdülfettah Said Hüseyin Halil es-Sisi, daha yaygın bilinen adıyla General Sisi, Mısır cumhurbaşkanı. 12 Ağustos 2012'de Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin Genelkurmay Başkanı olup; 27 Ocak 2014'te mareşalliğe yükseltilmiş ve 2013 yılında yaptığı darbeyle Mısır yönetimini ele geçirmiştir. Sonrası malum... Bu adam da kendisine Müslüman diyor ve dünya da bunu böyle kabul ediyor.

Mısır'da yaşanan bir iktidar anlaşmazlığı var ve askeri arkasına alan bir grup diğerinin elinden iktidarı alıyor. Arkasından da kendi gerekçeleri doğrultusunda bir diğerini yargılayıp idam ediyor. Biz karşıdan bakıyoruz ve taraf oluyoruz kendimizce haklı olduğuna inandığımız birine.

Biz Mısır'da haksızlığa uğradığını düşündüğümüz birine ağlayarak, inleyerek, ağıtlar yakarak sahip olurken, bu vicdan ve merhameti Müslüman olduğundan emin olduğumuz kendi soydaşlarımıza gösterdik mi?

Osmanlı'nın Meşrutiyet ilanı sırasında batıdan gelen basın mensupları halkın arasında dolaşarak milliyetlerini soruyorlar. Ermeni tereddütsüz "Ermeni'yim" diyor. Rum aynı kararlılıkla "Rum'um" diyor. Diğer milliyetlere mensup olanlar da kendi milliyetlerini aynı samimiyetle söylüyorlar. Bu yabancı basın mensupları İstanbul'da kaç Türk'e milliyetlerini soruyorlarsa hepsi de utana sıkıla aynı cevabı veriyor. "Üstünüze afiyet ben Türk'üm". Türk olmak sanki marazlı olmakla aynı kategoride sayılıyor, hem de Türkler arasında.

Bizler, yani Türkler, acaba Türk olmaktan ne zaman utanmaya başladık ve ne zaman Türk olmaktan utanmayı benliğimizden kaldıracağız? Bu sorulara doğru cevaplar verdiğimizde kendi kimliğimizi yeniden kazanmış olacağız. Yani sahip olduğumuz bu ülkede hakkımız olanı azınlıkmışız gibi, en azından bir miktar da olsa bu haklara sahip olup, özerklik isteyeceğiz. Ben şu an kendimi son derece yalnız ve hak etmediğim bir konumda görüyorum artık.

Biz, yani Türkler, şimdi, şu durumda kendimize ait olan ne varsa vazgeçtik / geçirildik, hatta benliğimizi yitirdik. Bunu telafi içinse nerde bir Arap görsek, kim olduğuna bakmadan peşinden koşacak kadar tuhaflaştık. Ben anasını kaybetmiş bir kurt yavrunun bir sırtlanı anası sanmasına benzetiyorum bu durumu. Kendi varlığını tamamen yitirmiş biri kendisine ağlayacağına, çevresine ağlıyor. Artık bu durumu anlamakta zorlanıyorum.

Karabağ'da, Hocalı‘da, Doğu Türkistan'da onca masum Müslüman öldü, kimse umursamadı. Daha yeni, dünyanın en başarılı yazarlarından biri olan Doğu Türkistanlı Nurmuhammed Tohdi işkenceyle öldürüldü, yazık ki, bir Mursi etmedi. Bu ülkede rağbet görebilmek için illa Arap mı olmak lazım?

Hatta son bir ay içinde ülkemizde toprağa verdiğimiz şehit sayısına bir bakın; hangisi ne kadar gündem tuttu. Bu çocuklar Mursi'den daha mı değersiz. Elbette Mursi'yi hakir gördüğüm için değil, bizim için ölen öz vatandaşımızın değer görmemesinden yakınıyorum.

Beni neye sayarsınız bilmem, ama Bilge Kağan'ın Göktürk Anıtlarındaki öğüdünü yinelemek istiyorum "Ey Türk titre ve özüne dön" özünü kaybeden hiç bir canlı varlıktan nesil türemez. Ancak iktidarın aldığı İsrail tohumu olur. Özüne dön ki, gücünü kazanarak mazluma yardım edesin. Şimdi kendine hayrın yok.

Ne olur bana kırılıp gönül koymak yerine biraz kendinizi sorgulayın.

Bu arada bütün şehitlerimizi saygıyla yâd ediyor, gazilerimize Allahtan şifa diliyorum.

18 Haziran 19
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum ve birey kümesinde bulunan diğer yazıları...
Üç Din ve Bir Filistin
Okumak
Değişken Düzen Kuran Değişmez Varlık: İnsan
"Hakkın Kulu Sayılır Mı"
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Notları...
Türkiye'de Filistin ve Kudüs Çıkmazı
Harabat Ehline Harap Gelecek
Kişisel Gelişim Uzmanlığıyla Toplumda Değerler Eğitimi
Sayın Milli Eğitim Bakanın Mesajına İstinaden...
Namussuzlar

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
10 Kasım
Sefiller ve Sefilliğe Kefiller
İslam ve Rejim
Millet Olmak İçin Toplumsal Değerler
İrade ve Kudret
Çağın Ütopyası
Kanlı Temmuz
Bu Vatan
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eğitim
Vicdansız Medya Cahil Toplum

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Şiir]
Düş Geçiti [Şiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaşıyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aşk Algısı [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Şairi [Deneme]
Aşkın Tarifi [Deneme]
Doğanın Çılgın Yaratığı ve Aşk [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAŞ kimdir?

1965 Erzurum doğdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Osman AKTAŞ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.