..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yaşam başlangıcı olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > Osman AKTAŞ




26 Ocak 2021
Kişisel Gelişim Uzmanlığıyla Toplumda Değerler Eğitimi  
Osman AKTAŞ
Son yıllarda patlak veren ve ayrık otu gibi çoğalan bir mesleğe ve bu mesleğin çoğalmasıyla toplumumun ne kadar ilerleyip, kültürel değerlere sahip çıktığına değinmek istiyorum. Bu meslek Kişisel Gelişim Uzmanlığı...


:HIJ:
Son yıllarda patlak veren ve ayrıkotu gibi çoğalan bir mesleğe ve bu mesleğin çoğalmasıyla toplumun ne kadar ilerleyip, kültürel değerlere sahip çıktığına değinmek istiyorum. Bu meslek Kişisel Gelişim Uzmanlığı...

Akademik uzmanlıktan çok, kazanç kapısına dönüşmüş olan Kişisel Gelişim Uzmanlığı bir iki haftalık kurs sonrası alınan sertifika, sonrası yazılan derleme bir kitap ya da birkaç ara cümlelerle bir yığın farklı kişilerin düşüncelerini birleştiren birkaç makale ve sağda solda verilen konferanslar, satılmaya çalışılan kitaplar demek... İki türlü bir kazanç kapısı yani, dediğimiz gibi, birincisi sertifika pazarlayan kuruluşlar, ikincisi bu kuruluşların piyasaya sürdüğü Kişisel Gelişim Uzmanları...

Kişisel Gelişim Uzmanları bir toplumun sağlıklı düşünüp, her türlü düşünceyi bilim ışığında sorgulayarak doğru ve yanlışı ayıracak duruma getirilmesi için çaba gösteren kişilerdir.

Kişisel Gelişim Uzmanlığı Türkiye'de Özal'ın batı açılımıyla başlar, ancak mantar gibi çoğalmaya başlaması Kemal Derviş'in Toplam Kalite Yönetimi'nin tetiklemesine dayanmaktadır. 1990-2001 yılları arasında akademisyenlik düzeyinde olan Kişisel Gelişim Uzmanlığı tabiri caizse, artık belediye ruhsatlı işyeri açma biçimine dönüştürüldü.

Kişisel Gelişimciler beni bağışlasınlar, ama toplumun ahlakı, erdemi, namus anlayışı, merhameti, sevgisi, milli değerlere bağlılığı 2001 yılından sonra ortadan kalkmaya başladı ve son derece hızlı bir şekilde yok oluşunu sürdürdü. Buna paralel olarak, o yıllarda Kişisel Gelişimciler de aynı hızla sayılarını artırmaktalardı.

Belediyeler, okullar, okul aile birlikleri, bir kısım sağlık kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, genellikle fikri zikri kendilerine yakın sayılanlar ya da ahbap çavuş ilişkisi içinde olanlar, bu uzmanları çağırarak kendilerini bilgilendirmelerini istemekte, Kişisel Gelişim Uzmanları da ticari çıkarlarının elverdiği ölçüde bu davetlere icabet etmektelerdi.

Bugün bakıyorum da, ne toplum, ne kişisel olarak bir milim gelişemediğimiz gibi, çok hızlı bir biçimde ilkel zamanları aratacak kadar gidişme göstermişiz / göstermekteyiz.

Son yıllarda yitirilen bu değerlerin farkına varılmış olmalı ki (altında bir bit yeniği yoksa), bu değerlerin geri kazanımı için "Değerler Eğitimi" adı altında okullar birinci öncelikli sayılmak koşuluyla bütün kurumlarda yönetmelikler doğrultusunda kurs, seminer, ders ve konferanslar tertiplenmeye başlandı.

Değerler eğitimi... Değersizleştirilen bir toplumdan nasıl bir değer beklenebilir? Kendi kararlarını kendi veremeyen, verilen kararları sorgulama becerisine sahip olamayan bir toplumdan söz ediyoruz ki, (bu toplumu günübirlik Kişisel Gelişim Uzmanları bilgilendiriyorlar) toplumda hâlâ elde edilmiş kayda değer bir gelişme söz konusu değil.

Yitirilen değerler yerine birkaç çarpıtılmış saçma tarihi dizi (diğer dizi ve filmleri hak getire), cin peri gibi Hristiyan kültürünün bir uzantısının taklidi olan film dışında hangi değer geri kazandırıldı? Bir anket yapsak, belki birkaç çocuk ve kadın cin peri filmlerinde korku denen unsuru tecavüz, taciz ve öldürülme öncesinde tanımışlardır, ne dersiniz?

Ben başka bir değerin yeniden kazandırılmasına tanık olmadım. Sahi bir şey daha var eğer değer kabul edilirse; başı sıkışan politikacıların fırtınalı havalarda sığındıkları, ama normal koşullarda kullanmadıkları eski bir liman gibi ihtiyaç duydukları iki değer; Atatürk ve başörtüsü...

Ben derim ki, insanlar her şeyden önce yaşam tarzları ve imkânlarıyla aynı koşullarda yaşayıp, her türlü devlet imkânlarından eşit olarak yararlanmalılar. Sonra ihtiyaç dışı ve kullanılmayacak şeylere meyletmemeleri öğretilmeli. Arkasından merhamet, sevgi ve hakka riayet öğretilmeli, yani ahlak. Gerisi kendiliğinden gelir. Kişisel Gelişim Uzmanlarına da, gereksinme kalmaz. Bu uzmanların az oldukları ya da olmadıkları dönemlere baktığımız zaman milli ve ahlaki değerlerin son derece çok olduğunu, bu uzmanlarla beraber değerlerin de son hızla kaybolduklarını zaten görüyoruz.

Yönetimi adil olmayan bir toplumda kişiler kendi adaletini sağlamaya çalıştıkları için değerleri değil, yaşam mücadelesi ve sahip olduklarını koruma güdüsü dışında hiçbir şeyi düşünememekteler. Aynı zamanda ellerindekileri kaybetme korkusu umutsuzluğa ve saldırganlaşmaya neden olmakta.

Bir toplumun kalkınması için çok fazla Kişisel Gelişim Uzmanına değil, gösteriş ve bir toplumun kalkınması için kibrin zirve yaptığı yöneticilere de değil, toplumun adil ve eşit şartlarda yaşamaya, çoluk çocuğunun geleceğinden endişe etmediği yarınlara ihtiyaçları var. İşte bu koşullar sağlandığında insanlar sahtekârlığa gereksinme duymadan devlet ve kendileri için çalışacaklardır.

Gelin, bu güzel ülkemiz için bunları yapmaya başlayalım, demeyeceğim. Çünkü birçok kimse ellerinde bulundurdukları koşulları başkalarıyla paylaşmayı göze alamayacak kadar bencilleşmiş durumdalar.

Bundan önce yazdıklarım, bu yazdıklarım ve bundan sonra yazacaklarım sadece farkındalık yaratmak... İradesini başkalarına vermiş olanların kudreti zaten yoktur. O zaman değerler eğitimi denen unsur sadece toplumda siyaset yapanların istendik tipler yetişmesi için hazırlamış oldukları birer projeden ibarettir.

Hulasa, toplumumuz, Kemal Derviş'in "Toplam Kalite Yönetimi" sayesinde mücerret ve müşahhas konularda iradesini yönetimlere sunmuş, sorgulama bilincini yitirmiş olarak varlığını beklenenden daha ileri düzeye taşımış durumda. Yani toplumumuz politikacıların istedikleri kıvamda. Umudum ve arzum bir farkındalık yaratarak, işte bu kronik yapıyı çatlatıp, bir filizin yeşerdiğini görebilmek.

Değerimizi düşürenlerin değerini de Allah düşürsün, demekten başka yaptırım gücümüz yazık ki yoktur.

Sürç-i lisan eyledikse Allah affetsin.

26 Ocak 21
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum ve birey kümesinde bulunan diğer yazıları...
Üç Din ve Bir Filistin
Okumak
Değişken Düzen Kuran Değişmez Varlık: İnsan
"Hakkın Kulu Sayılır Mı"
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Notları...
Türkiye'de Filistin ve Kudüs Çıkmazı
Harabat Ehline Harap Gelecek
Sayın Milli Eğitim Bakanın Mesajına İstinaden...
Namussuzlar
Toplum ve İktidar Ortaklığı

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
10 Kasım
Sefiller ve Sefilliğe Kefiller
İslam ve Rejim
Millet Olmak İçin Toplumsal Değerler
İrade ve Kudret
Çağın Ütopyası
Kanlı Temmuz
Bu Vatan
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eğitim
Vicdansız Medya Cahil Toplum

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Şiir]
Düş Geçiti [Şiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaşıyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aşk Algısı [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Şairi [Deneme]
Aşkın Tarifi [Deneme]
Doğanın Çılgın Yaratığı ve Aşk [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAŞ kimdir?

1965 Erzurum doğdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Osman AKTAŞ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.