..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yaşamın her anı hakkını ister. -Goethe
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > Osman AKTAŞ




1 Eylül 2020
Namussuzlar  
Osman AKTAŞ
Namus; muhtemelen İbranice'den diğer diller geçmiş olan bir kelime. Arapça'da nâmûs, Süryanice / Aramice'de nimus, Eski Yunanca'da nomos olarak kullanılıyor. Namus kavramı her dilde, bir toplumun onurlu yaşaması, başkalarına zarar vermemesi, kadim yasa anlamında kullanılmakta.


:ICH:
Namus; muhtemelen İbranice'den diğer dillere geçmiş olan bir kelime. Arapça'da nâmûs, Süryanice / Aramice'de nimus, Eski Yunanca'da nomos olarak kullanılıyor. Namus kavramı her dilde, bir toplumun onurlu yaşaması, başkalarına zarar vermemesi, kadim yasa anlamında kullanılmakta. Namus kavramı güncel yaşantıdaki algı dikkate alındığında kişilerin cinsel istek ve arzularını kontrol altında tutma ve korumaları anlamında kullanılıyor.

Namussuz kavramı da doğal olarak namus kavramının içerdiği unsurlardan yoksun olanlar için kullanılmakta...

Ben, namus kavramına daha farklı bir yaklaşım içindeyim. Namus, mensubu olduğu toplumun değer yargıları dışında, üzerinde yaşadığı vatan ya da yurt dediğimiz toprak parçasını gelecek nesillerin daha rahat yaşaması için ellerinde tutan ve kendi hayatlarını hiçe sayarak koruyan kişilerin mirasçılarına yakışır biçimde davranış gösterip, onlara sahip çıkmak olarak değerlendiriyorum.

Namussuz bana göre üç farklı yapıda karşımıza çıkıyor; biri içinde yaşadığı toplumu birleştirenlere ve üzerinde yaşadığı toprakları yurt yapanlara ihanet edenler, biri bu ihanete destek verenler, bir diğeri ise sessiz kalanlar.

İhanet içinde olanlar herkes tarafından bilinen namussuzlar olduğundan bunların tehlike boyutları arkalarına aldıkları güçle sınırlı... İhanet içinde olanlara destek verenler, faili meçhul dosyalar gibiler; bunların kimlikleri açık olmadığından, iktidar değiştikçe destek verdikleri de gördükleri güçle orantılı olarak değişmekte. Asıl tehlike de bunlar. Gerçek vatanseverlerin sürekli önlerine geçerek onların hak ve hukukuna sahip olmayı başarmışlardır. Dolayısıyla gerçek vatanseverler bu yaratıklara karşı çıktıklarında da sürekli vatan haini muamelesi görmüşlerdir.

Ve ihanet içinde olanlar ve onlara destek verenler karşısında hiçbir tavır sergilemeyenler... Victor Hugo "Sefiller" romanında "Namuslular da namussuzlar kadar cesur olmalıdır" diyor. Eğer cesur değillerse, namussuzlarla aynı saftalar demektir.

Müslüman, Abdullah Bin Mesut gibi, dürüst ve hakkı gözetmeyenin yüzüne haksız olduğunu söyleme cesaretini gösterebilmelidir. Bir vatansever, vatanı üzerinde oynanan oyunlar karşısında seyirci kalmamalı ve gereğini gücü ölçüsünde, hayatını ortaya koyarak yapmalıdır (ki Çanakkale savaşında birçok okul mezun verememiş, on beş yaş altı vatanseverler şehit olmuştur). Sosyalist biri kendi toplumunun ve sahip olduğu yurdun yok olmasına seyirci kalamaz, kalırsa sosyalist olmaz. Olsa olsa vatan haini olur. Bir ülkücü için de durum bundan farklı değildir.

Bu yazı umut ediyorum ki, amacına ulaşır. Kim hangi kategorideyse, onun gereklerini yerine getirecek bilgi ve cesarete sahip olarak yaşantısını sürdürmeye çabalar.

1 Eylül 20
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum ve birey kümesinde bulunan diğer yazıları...
Üç Din ve Bir Filistin
Okumak
Değişken Düzen Kuran Değişmez Varlık: İnsan
"Hakkın Kulu Sayılır Mı"
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Notları...
Türkiye'de Filistin ve Kudüs Çıkmazı
Harabat Ehline Harap Gelecek
Kişisel Gelişim Uzmanlığıyla Toplumda Değerler Eğitimi
Sayın Milli Eğitim Bakanın Mesajına İstinaden...
Toplum ve İktidar Ortaklığı

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
10 Kasım
Sefiller ve Sefilliğe Kefiller
İslam ve Rejim
Millet Olmak İçin Toplumsal Değerler
İrade ve Kudret
Çağın Ütopyası
Kanlı Temmuz
Bu Vatan
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eğitim
Vicdansız Medya Cahil Toplum

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Şiir]
Düş Geçiti [Şiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaşıyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aşk Algısı [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Şairi [Deneme]
Aşkın Tarifi [Deneme]
Doğanın Çılgın Yaratığı ve Aşk [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAŞ kimdir?

1965 Erzurum doğdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Osman AKTAŞ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.