..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dilerim, tüm yaşamınız boyunca yaşarsınız. -Swift
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Sanat ve Sanatçılar > Seval Deniz Karahaliloğlu




5 Ocak 2013
Çalışmanın ve Tutkunun Ressamı : Van Gogh  
“Nuenen’li “Patates Yiyenler”’in gücünü görün istiyorum. Resimden “dürüst bir yoksulluk” yayılsın ortaya. Bunu nasıl bir aşkla çizdiğimi anlamanızı istiyorum.”

Seval Deniz Karahaliloğlu


“Bornage’daki korkunç kış mevsiminde durmadan eskiz çizdim. Eskiz fabrikası gibi çalıştım. Mesela şu süpürgeli kızı tam beş kez, tohum eken adamı üç kez çizdim. Beğenmezsem bir daha çizerim. Gözlerimi eğitmem gerek. Perspektife daha çok çalışmalıyım. Çalışmalıyım. Çizgilerim daha keskin olmalı. Bir çizdiğimi bir defa daha çiziyorum. Bazen aynı figürü beş defa daha çizip beğenmeyip yeniden çiziyorum.” Böyle diyor Vincent van Gogh . Onunki karşılıksız bir aşk. Hayatı boyunca sekiz yüzden fazla resim yapmış ama ancak bir tanesini satabilmiş bir ressam. Acı, ölümüne açlık, yoksulluk, dibine kadar sefalet ve akıl hastanesi ile sonlanan bir hayat. Bunlar, onun resme olan aşkı için ödediği bedel.


:AEGD:
Çalışmanın ve Tutkunun Ressamı : Van Gogh

Seval Deniz Karahaliloğlu

“Tembellik çağımızın en büyük hastalığı” diyor Umberto Eco, yazdığı son makalelerinin birinde. Okumaktan, çalışmaktan hele araştırmaktan bucak bucak kaçan bir nesil geliyor. İnternet ve arama motorları çalışmanın yerini alıyor. Tembelliğe karşın çalışmak, umutsuzluğa karşın ısrarla çalışmak, koyu sefalete ve yoksulluğa inat çalışmak fikrinden yola çıkan bir oyun Van Gogh. Geçen yılın unutulmaz oyunlarından biriydi.

Gerçek Tiyatro’nun sahneye koyduğu Van Gogh, çalışmayı, soluksuz çalışarak, “istediği resimler” yapmayı hayatının tek amacı haline getirmiş olan bir adamın öyküsünü anlatıyor. Van Gogh aykırı düşünceleri nedeniyle, yaşadığı dönemde değeri bir türlü anlaşılamamış, dışlanmış bir sanatçı. Kolay satan resimlerin yerine ideallerini koymuş bir ressam.

“İçimde bir açlık var. O açlığı sadece çalışmak bastırır” diyen bir adam var sahnede.
Van Gogh’u canlandıran Hakan Gerçek tek kişilik oyunda inanılmaz bir portre çiziyor.
İzmir Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesinde izleyiciyle buluşan Hakan Gerçek modern zamanlara inat hayatı kendi bildiğince yaşayan bir adamı başarıyla sahneye taşıyor.

Çalışmayı din olarak kabul etmiş Van Gogh’un yaşadıklarını kardeşi Theo’ya yazdığı mektuplardan öğreniyoruz. “Bornage’daki korkunç kış mevsiminde durmadan eskiz çizdim. Eskiz fabrikası gibi çalıştım. Mesela şu süpürgeli kızı tam beş kez, tohum eken adamı üç kez çizdim. Beğenmezsem bir daha çizerim. Gözlerimi eğitmem gerek. Perspektife daha çok çalışmalıyım.” Sadece çalışkan değil aynı zamanda mütevazi, daha öğrenmesi gereken çok şey olduğunun altını defalarca çizen bir sanatçı.

“Çalışmalıyım. Çizgilerim daha keskin olmalı. Bir çizdiğimi bir defa daha çiziyorum. Bazen aynı figürü beş defa daha çizip beğenmeyip yeniden çiziyorum.” Böyle diyor Vincent van Gogh . Onunki karşılıksız bir aşk. Hayatı boyunca sekiz yüzden fazla resim yapmış ama ancak bir tanesini satabilmiş bir ressam. Acı, ölümüne açlık, yoksulluk, dibine kadar sefalet ve akıl hastanesi ile sonlanan bir hayat. Bunlar, onun resme olan aşkı için ödediği bedel.

Yaptığı tablolar bir türlü anlaşılamaz. Ona göre, tohum eken adam, insanla toprak arasındaki ilişkinin simgesi. “Onu bunun için çizdim. Resimlerimi sevmiyorlar. Kurulu düzeni bozabilirim diye korkuyorlar” diyor. Van Gogh piyasa işi kolay resimler yapmak yerine gerçek hayatın yer aldığı resimler yapmak için fakir bir madenci bölgesi olan Borinage'a yerleşir. Buradaki madencilerin kötü yaşam koşullarını yansıtabilmek için özellikle kötü koşullarda yaşar. Onların nasıl yaşadıklarını, neler hissettiklerini anlayabilmek, içselleştirebilmek için yiyeceklerinin ve kıyafetlerinin çoğunu işçilere verir. Hatta yatak yerine saman üzerinde uyur. Dönem için tehdit kabul edilen tehlikeli fikirleri nedeniyle, toplum tarafından dışlanır.

Yaptığı resimler onun hayat felsefesini yansıtır. “Nuenen’li “Patates Yiyenler”’in gücünü görün istiyorum. Resimden “dürüst bir yoksulluk” yayılsın ortaya. Bunu nasıl bir aşkla çizdiğimi anlamanızı istiyorum.”

Hakan Gerçek’in sahneye koyduğu ve oynadığı “Van Gogh” oyununu W. Gordon Smith yazmış. Oyunu dilimize Ülkü Tamer kazandırmış. Işık tasarımını Cem Yılmazer’in yaptığı oyunun kostüm tasarımı ise Aslı Ataseven’e ait.

“Bu korkunç toprak bile güzel, görecek gözlerin varsa. Beyazın üzerindeki siyahın geometrisine bakıyorum, resim çizmek istiyorum. Hep resim düşünüyorum. Sonra, Dickens, Dostoyevsky okuyorum. Büyük sanatçıların yüreğinde Tanrı vardır. Yeniden çizmeye başladım. İstediğim gibi bir çizebilsem. Öfkeli mektuplar yazabiliyorum diye Dickens sayılmam ya”.

“Tutkularım geminin yelkenleri, kuşkularım dünya kadar. Artık geri dönemeyecek kadar açıldım. Satılabilir resimler yapmamı istiyorlar. Hiçbir şey harcamıyorum kendimden başka. Ressam olmak sadece beyinsel güç değil bedensel güç de gerektiriyor. Kuzenim Mauve, çizgi çizebildiğin zaman resim yapabileceksin diyor. Çizgilerim daha keskin, daha net olmalı. Bana fanatik, uyumsuz desinler, artık kendi yolumda yürüyeceğim. Ben kendimi o kadar acımasızca eleştiriyorum ki, başkalarının eleştirileri ancak küstahlık olarak kalıyor”.

“Bir yüzden sevgi çıkarılabilir mi? Ya da bir yüze sevgi eklenebilir mi?” Aşktan yana da talihli değildir. Aşırı uçlarda yaşayan, saplantılı ve abartılı tavırları nedeniyle aşık olduğu kadınlar tarafından ret edilir. Özellikle kendisinden yedi yaş büyük olan kuzeni Kee’ye duyduğu aşk onda saplantı haline gelecektir. Sonuç, derin bir hayal kırıklığı olur. Bu incinmişlik, incitilmişlik, kırılgan ruhunda onarılmaz yaralar açacak daha sonra onu akıl hastanesine götüren etkenlerden biri olacaktır.

Kardeşi Theo, Van Gogh’a yazdığı mektuplarda Paris’i anlatıyor. Oradaki izlenimci ressamları ve resim sanatına getirdikleri yeniliği. Resimlerine daha fazla ışık, daha fazla renk getirme fikri hoşuna gider ve Theo’nun önerisini kabul ederek.Paris’e gider. Claude Monet, Edgar Degas, Alfred Sisley, Toulouse Lautrec, Georges Seurat, Camile Pissaro, Paul Signac gibi ressamlarla tanışır, hatta bazılarıyla birlikte çalışır. Zengin renkleri ve ışıltısıyla, ışığı yakalamaya çalışan ressam için bir vaha gibidir 1887’de Paris Montmartre Tepesi.

Kendine karşı zalim bir adam Van Gogh. Öyle ki yaşadığı sert hayat onu vaktinden önce çökertir. “34’ümdeyken 54’ünde gösterdiğimi söylüyorlar” der gülerek. Ama onun için önemli olan gündelik hayatın önemli küçük ayrıntılarıdır. Paris deyince sokakları, renkleri, tatları ve kokularıyla anımsar. “Sıcak kahvenin ve çöreklerin kokusu sokaklara yayılıyor.”

“20 den fazla portremi yaptım. Mavi Vincent, leylak Vincent, ciddi Vincent, yorgun Vincent, yoksul Vincent, Kendimi beğenmiş olduğumu söylüyorlar. Gerçeği, güzeli eski bir çift çizmede arıyorum. Kendimi bulmak için çizdim bunca resmi. Bunların hiç biri tam olarak ben değilim. Başarma ihtimali, başarma umudu hiç yok mu?”

“Hayatta büyük şeylerden ziyade, küçük şeyler beni daha çok ilgilendiriyor. Zarif bir Fransız saatinin hafifçe çınlaması, bir tırnağın porselen bir fincana hafifçe vurduğunda çıkan ses. Bunlar benim için önemli detaylar.” Her renk, her koku, ışığın her tonu ve insanı can evinden vuran küçük ayrıntılar. Ayrıntılardan saf gerçeğe ulaşabilmek için “kendini o küçük ayrıntılarda” kaybediyor. Hayatta ne kadar çok sokak varsa, kendi ruhunu o sokaklarda kovalıyor, kendi özünün peşine düşüyor.

Güneş ve ışık tutkusu onu daha renkli resimler yapamaya iter. Arkadaşı Toulouse Leutrec ona daha parlak ışığın hakim olduğu, güneşin daha güçlü parladığı bir yer önerir. Arles. Van Gogh zaman kaybetmeden Arles’de alır soluğu. “İnsanlar nasıl yemek ve kadın isterse, ben de o kadar çok güneş ve ışık istiyorum. Arles’in ışığı, güneşi bambaşka. Burada güneş kobalt bir kubbede bir portakalmış, içim dışım güneş. Her bitkinin özsuyunu damarlarımda akan kan gibi duyuyorum. Sevginin, hayatın, aşkın büyük gücü olarak sarı. Mavi ise ölümün rengi. Yaptıklarımdan asla hoşnut değilim. Güneşle bütünleşmek yetmiyor bana yıldızları da resmetmek, yıldızların soluk ışıltılarını görmek istiyorum. Uçuk sarılar, donuk kırmızılar.” Arles’de bulduğu sarı rengi meşhur “Ay Çiçekleri” tablosuna yansıtır.

Ona göre, en yakın arkadaşı Paul Gauguin “yapıcı bir yıkım ustası”. Büyük umutlar beslediği karşılaşma hayal kırıklığı ile sonuçlanır. “Sanatçıların kardeşliği, dostluk bizi korur sanıyordum. Böyle patlamaya hazır iki insanın en küçük kıvılcımda patlaması doğaldır. Uçurumun kenarındaymışım. Kendi korkularımın resimlerini aynı inançla yapmışım. Birbirimizle ilişkilerimizde kapladığımız yerleri anlatmaya çalıştım. Kendi sandalyemin karşısına, Paul Gauguin’in oturduğu iskemlenin resmini yaptım.”

“Sonunda kullanarak usturayı kendi üstümde, genelevdeki küçük Rachel’e göndermişim, kulağımın küçük bir parçasını kesmişim, paketlemişim.” Bu akıl hastanesine giden yolun başlangıcıdır. Yakalandığı hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur. “Yarım bir dünya, ne ışık, ne karanlık, titremelerle sarsılıyor vücudum.”

En sonunda, Saint Remy’deki Saint-Paul-de-Mausole akıl hastanesine yatmayı kabul eder. Akıl hastanesinde kaldığı süre içinde 150 resim yapar. Burada en bilinen eserlerinden biri olan “Yıldızlı Gece”’yi yapar. Yattığı akıl hastanesinin penceresinden gördüğü ve resmetmeyi çok istediği yıldızları abartılı bir dille tuvaline aktarır.

Onu asıl yıkan bir süre resim yapamaması olur. “Gözlerimdeki bu sisi silip atamıyorum. Kulağımdaki bu çınlamalar bir türlü susmuyor”. Öte yandan, kendine geldiği zamanlarda aynı isyankarlıkla bakar dünyaya. “Alışılmış kent manzaraları yaparım sizin için en iyi satanlardan tabii. Siz isteyin, yoksul mahalleleri, köylüleri, tarlaları, yoksulların resimlerini yapmam.”

İzmir Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesinde izleyenleri tek kelimeyle büyüleyen Van Goh
umutsuzluğa ve yoksulluğa karşın çalışarak direnme fikrini yüreklerimize kazıdı. Sonuna kadar kendi bildiği gibi yaşayan bir adamın destanını soluksuz izledik. Bu büyüyü sağlayan etkenlerden biri de Nurullah Tuncer’in tasarladığı dekor ve oyunun akışı içinde arka planda yer alan beyaz perdeye yansıtılan 140’dan fazla tablo. Bu tablolar Van Gogh’u daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Mesela, Hakan Gerçek’in taktığı yanan mumlarla donatılmış şapkası ve gece gökyüzünün resmini yapmaya çalışan Van Gogh portresi oyunun unutulmaz anlarından biri. Özellikle, klasik Apollon heykelini kırdığı, heykelin tuzla buz olduğu an aslında önyargıların da yıkıldığı andır. Artık hiçbir şey onunla yaptığı resim arasına giremez.

Hakan Gerçek sahnede vücut dilini bir enstrüman olarak kullanıyor. Öyle ki yansıtmak istediği bütün duygular sanki elle dokunulacak kadar somutlaşıyor. Tek kişilik oyunda sayısız karakter önümüzden geçip gidiyor. Theo’ya yazdığı mektuplardan öğrendiğimiz ressam arkadaşları, sevdiği kadınlar, çevresindeki sıradan insanlar, köylüler, kuzenler. Her biri sanatçıda derin izler bırakırken, Hakan Gerçek bütün bu karakterleri bir senfoni orkestrasını yöneten şefin ustalığı ile sahneye yansıtıyor.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın sanat ve sanatçılar kümesinde bulunan diğer yazıları...
'Kafkas Tebeşir Dairesi'nin Sebeb-i Hikmeti... ''
Uluslarararası İzmir Festivali 20. Yaşını Kutluyor.
Anton Çehov'dan Arthur Miller'a, Modern Zamanlarda Düşlerin
Ahmet Adnan Saygun"un Mirasını Taşıyan Onurlu Bir Sanatçı : Rengim Gökmen
İlhan Berk"in Şiirleri ve Sait Faik"in Öykülerini Gravürde Eriten Adam: Fatih Mika
Commedia Dell"arte İşliği : Michele Guaraldo, Simone Campa ve Korsanlar
Cemal Süreya"dan "Üstü Kalsın" : Hakan Gerçek
Ağır Abla Cecilia"nın Müridinden Faydalı Hayat Dersleri : Ayhan Sicimoğlu
Romanya Ulusal Tiyatrosundan Bir Baş Yapıt : Fırtına
Shakepeare"den Verdi"ye : Falstaff Operası

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bir Varmış Hiç Yokmuş
"Beni Ben mi Delirttim?" : Ferhan Şensoy
Ermişler Ya da Günahkarlar, İyilik Ya da Kötülüğün Dayanılmaz Lezzeti…
Sineklidağ"ın Efsanesi : Keşanlı Ali"nin İbretlik Öyküsü
Sahibinden Az Kullanılmış "İkinci El" Stratejiler
Tek Kişilik Oyunların Efsane İsmi : Müşfik Kenter
Yağmur Yağıyor, Seller Akıyor, Kral Übü Camdan Bakıyor
Efes'li Herostratus ve 'Hukukun Üstünlüğü İlkesi'
Tanrıların Takıları
Ruhi Su"nun İzinde : Köy Enstitüleri

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
İbneler ve Çocuk Cesetleri [Şiir]
Komşu Çocuğu [Şiir]
Bir Bardak Soğuk Suyun Hatırına… [Şiir]
İhtiyaçtan [Şiir]
Deli mi Ne? [Şiir]
Sakız Reçeli Seven Yare Mektuplar [Şiir]
Bir Nefes Alıp Verme Uzunluğunda… [Şiir]
Lord'umun Suskunluğunun Sebeb-i Hikmeti... [Şiir]
Pimpirikli Hanımın, Pimpiriklenmesinin Nedeni… [Şiir]
Yere Göğe Sığamıyorum… [Şiir]


Seval Deniz Karahaliloğlu kimdir?

Bazı insanlar için yazmak, yemek yemek, su içmek kadar doğal bir ihtiyaçtır. Yani benimki ihtiyaçtan. Bir vakit, hayatımla, ne yapmak istiyorum diye sordum kendime? Cevap : Yazmak. İşte bu kadar basit.

Etkilendiği Yazarlar:
Etkilenmek ne derecede doğru bilemem ama beyinsel olarak beslendiğim isimler, Roland Barthes, Jorge Luis Borges, Braudel, Anais Nin, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Umberto Eco, Atilla İlhan, İlber Ortaylı, Ünsal Oskay, Murathan Mungan,..


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Seval Deniz Karahaliloğlu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.