..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýþimden büyük tat aldýðýmý söylemeliyim." -John Steinbeck
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Toplumbilim
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Sefiller ve Sefilliðe Kefiller
Osman AKTAÞ
Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler

Kanun çýkaracak olan bir mecliste uyuþturucu trafiðini araþtýrma komisyonu kurulmasý teklif ediliyor ve kendi deyiþleriyle "cumhur ittifaký" tarafýndan reddediliyor. Ben aslýnda mevcut muhalefetin (ne kadar muhalif olduðunun da tartýþýlmasý gerektiðini düþünüyorum) nasýl "Uyuþturucu trafiði araþtýrýlsýn" diye bir teklif verdiðini de anlamakta güçlük çekiyorum. "Muhalif" kavramýný kullanýnca aklýma geldi; yazmazsam çok önemli bir eksiklikmiþ gi

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim
 Araplarýn Mevali Takýntýsý ve Türkler  (Aziz Dolu)

Atabey yazýlarý..
 Uzun Ýnce Bir Yoldayým Gidiyorum Gündüz Gece  (Þenol Durmuþ)

Ozan Aþýk Veysel bu türkü sözleriyle acaba ne demek istemiþtir. Duygusal melodinin etkisiyle verilmek istenen asýl mesaj fark edilememiþ olabilir. Günümüzde yaþadýðýmýz sorunlarla bu sözlerin arasýnda acaba ne gibi bir iliþki vardýr?
 Kapitalist Deðerlerin Anadolu Coðrafyasýnda Yarattýðý Erozyon  (Yaver ARANCIOÐLU)

Bu yazýda, kapitalist deðerlerin Anadolu coðrafyasýnda yarattýðý erozyon, Hoca Ahmet Yesevi’nin Ýslam sentezi ve Ýbn-i Haldun’un devletlerin çöküþü tezi perspektifinden analiz edilmektedir.
 Türkiye Yüksek / Büyük Adalet / Hukuk Meclisi  (FATÝH TANER VURAL)

Tüerkiye Yüksek / Büyük Adalet / Hukuk Meclisi kavramý hakkýnda özgün bir yazý yazmaya çalýþtým. Yorumlarýnýzý bekliyorum. Teþekkürler.
 Türk Kadýnýnýn Tarihteki Yeri ve Önemi  (Ceyhan ÖZTÜRK)

Hazar prensesi olan Çiçekion, gelin olarak Bizans sarayýna gittiðinde giydiði elbise saray ve çevresinde moda haline gelmiþtir. Fakat daha da önemlisi þudur: Ýmparator II. Justinianus ve V. Kostantinos, Hazar prensesleri ile evlenmiþlerdir. Konstantinos’un Hazar prensesinden doðan oðlu, tarihte “Hazar Leon” lakabý ile tanýnmýþtýr. Ayný zamanda bu adam, Hazar hakanýnýn torunu oluyordu. Bizans böylece bazý meselelerde...
 Eski Türklerde Devlet - Millet - Hukuk Ýliþkisi  (Türk Þad Köktürk)

Eski Türklerde çaðýmýzýn insanlarýna garip gelen birçok anlayýþ mevcuttu.
 Yeni Bir Vatandaþ Tanýmý 2  (Mehmet Sinan Gür)

Metinde deðiþiklik var. Yazýyý daha önce okuyanlardan bir kez daha açmalarýný rica ediyorum. Demokratikleþme sürecinde arayýþlar belli kalýplar içine yerleþmeye ve açýklýða kavuþmaya baþladý. Haftalýk toplantýlarýna katýldýðým bir grubun hazýrladýðý bu yazý bana ait deðildir. Burada görüþlerinize açýlmasýný istedim ve kandi yorumumu ekledim.
 Ýnsan Neden Sanat Yapar?  (Mehmet Sinan Gür)

Ýnsan neden yazar? Bu soru daha büyük bir sorunun bir boyutudur. Büyük soru: Ýnsan neden sanat yapar? Sonra da neden ürünlerini baþkalarýyla paylaþmak ister?
 Ermiþler Ya da Günahkarlar, Ýyilik Ya da Kötülüðün Dayanýlmaz Lezzeti…  (Seval Deniz Karahaliloðlu)

Styler, akýl hastasý bir katilin iç dünyasýný anlamaya çalýþýrken kendisinin karanlýkta kalmýþ yönleriyle yüzleþmek zorunda kalýr. Ayný þekilde izleyici de oturduðu koltuklarda bu yüzleþmeden payýna düþeni alacaktýr. Akýl hastasý bir katilin iç dünyasýný araþtýrmak isterken kendi iç dünyasýnýn karanlýk taraflarýnda kaybolur. Gerçekten bir yazar olarak neden böyle romanlar yazmaktadýr? Özellikle, neden böyle karanlýk karakterler seçer? Neredeyse suçlular, cinayetler, vahþet yazdýðý romanlarýn vazgeçilmezleridir ve bunlarý yazmaktan adeta zevk alýr. Neden bu karanlýk taraf Styler’ý ve seyirci koltuðunda oturan bizleri içine çeker?
10 
 Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu  (Cemal Zöngür)

Birbirine yakýn farklý kültür ve siyasi düþüncelerin, stratejik olarak bütünleþip ortak bir sentez oluþturmasý, her yapýnýn kendi geriliklerini atarak temel noktalarda buluþmakla mümkündür. Saplantý ve geriliklerini görmeyen hiçbir düþünce kendine yakýn gördüðü yapýlarla gerçek bir bütünleþme yapamaz. Bu yüzden sosyalistler ile Aleviler birbirine çok yakýn kültüre sahipken somut, gerçekçi bir birliketlik oluþturamadýlar.
11 
 Hýrsýz  (Yûþa Irmak)

Ey teknoloji, sen nelere kaadirmiþsin? Eskiden babam ve arkadaþlarý çoðunuzun bildiði köy odalarýnda mýrra eþliðinde sohbet ederlerken, köy yaþlýlarýnýn meclisi küçük oda bakla sofa bir mekanda bu mevzular da anlatýlýr bende bu konuþmalarý can kulaðýyla dinler sonra bunlarý hafýzama kayýt etmeye çalýþýrdým.
12 
 Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?  (Cemal Zöngür)

Düþüncesine uygun hareket etmeyip, sürekli deðiþkenlik gösteren birey ve ailelerde, kültürel ya da kiþisel sorun var demektir. Bu yüzden komünist ve sosyalistlik, kapitalizmin ilkeleri süperego, lüks, özenti, kompleks, doyumsuzluk vb. hastalýklardan tamamen arýnmasýyla mümkündür. Ufak bir zaaf, kiþiyi bitiren tehlikeli en büyük virüstür.
13 
 Fötr Þapkalarýn Altýnda Siyah Gözlüklerin Arkasýnda Ajanlar Yok Artýk  (Ahmet Zeytinci)

Oysa ki ajanlýk ve istihbarat böyle bir þey deðil kesinlikle... Belki o 1900' lü yýllarýn baþýnda da böyle bir þey deðildi, ama böyle bir imaj yaratýldý malum çevreler tarafýndan. Ýstihbarat yirminci yüzyýl ve yirmi birinci yüzyýlda artýk bir bilim haline gelmiþtir. Devletler birbirlerini uzaydan uydular aracýlýðý ile dinliyorlar. Her ne kadar insana dayalý istihbarat da devam ediyorsa bile, aletlerin bu sahada ki egemenliði su götürmez bir gerçektir...
14 
 Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?  (Cemal Zöngür)

Tanrýça yaþamýnda Ana Erkil kurallarla çocuðun dayýsý adýyla kimlik kazanmasý, diðer tüm sosyal ve siyasal yapýlarý belirleyen düþüncelerin temeli demektir. Bu kimlik, erkek egoizmindeki sahip olma bencilliðini frenlerken, erkek ve kadýnýn biyolojik, cinsel dengesizliðini de eþitleyen bir kültürdür.
15 
 Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý  (Cemal Zöngür)

Dünyanýn neresinde olursa olsun, bir insan gerek ekonomik gerekse siyasi ya da baþka nedenlerden ülkesini terk etmiþse, o kiþi daha önceden kimliðini oluþturduðu öz dil, din ve düþünce kültüründen bir þeyleri kaybetmeyi göze almak durumundadýr
16 
 Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu  (Cemal Zöngür)

Mutluluk her ne kadar kiþi ve toplumlara göre görecelilik taþýsa da maddiyatta mutluluk aramak, insaný özgür deðil baðýmlý ve esir yapan en büyük hastalýktýr. Esas mutluluk, özgürlük ve yaþam kalitesi, bilimsel ilkeler doðrultusunda her þeyin bir sýnýrý olduðu bilinci içerisinde paylaþým kültürüyle mümkündür. Bu yüzden her ülkenin yerine getirmesi gereken daha birçok görevleri vardýr.
17 
 Türklerde Hâkimiyet Anlayýþýna Kýsa Bir Bakýþ  (Ahmet Çaylar)

Üze kök tengri asra yagýz yer kýlýndýkda ikin ara kiþi oðlý kýlýnmýþ. Kiþi oglýnda üze eçüm apam Bumýn Kagan istemi Kagan olurmýþ. Olurupan Türk budunung ilin törüsün tuta birmiþ, iti birmiþ
18 
 Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!  (Cemal Zöngür)

Siyaset doðasý gereði her zaman ayný doðrular üzerinde gitmeyen deðiþken, yerine göre tüm deðerleri yozlaþtýran sosyal bir araçtýr. Bu bakýmdan kutsallýklar üzerinden siyaset yapanlar ile, insanlýða deðer veren herkes, deðerlerine ihanet etmeden asla siyasal vb. özel amaçlarýna ulaþamazlar.
19 
 Devletler Nasýl Ölür?  (Yûþa Irmak)

Ferdin dini olur ama devletlerin ve þirketlerin dini olmaz. Zaten Abbasiler de bir Ýslam devleti deðildi. Abbasi Devleti’ydi; Müslümanlar tarafýndan kurulmuþ yine Müslümanlarýn zaaf ve hatalarýyla tarihten silinmiþlerdi.
20 
 Suudi Arabistan - Kadýn Haklarý  (Eralp Elli)

5 yýldýr Suudi Arabistan'ýn Riyad þehrinde yaþýyorum. Burada yaþadýklarým ve þahit olduklarým diðerleri tarafýndan bilinmesi gereken konulardýr. not: Fotograflarý da görerek yazýyý okumak ýsterseniz, lütfen web sayfamý ziyaret edin.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Devletler Nasýl Ölür?
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Toplumbilim
C/esaret
Aziz Dolu
Ýnceleme > Toplumbilim
Hýrsýz
Yûþa Irmak
Ýnceleme > Toplumbilim

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.