..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İnsan melek olsaydı dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Yazarlar ve Yapıtlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Dünya İyilik Günü
Aysel AKSÜMER
İnceleme > Dünya

Merhametin yürek dolusu doldurulduğu büyük bir istasyon olsaydı keşke. Yetkili ruh, usulca yanaşan yüreğe "Az sağa yanaş! Sana merhametin hasını doldurayım. Üstelik birinci kalite! Ömrün boyunca yol alırsın. Kimseyi de yarı yolda bırakmazsın! Hayat yolculuğun iyiliğe ve güzelliğe doğru su gibi akar! Gözün arkada kalmaz" diyebilseydi. Merhametsizliğin yuva yaptığı ruhlara belediye ekiplerince umumi bir temizlik yapılsaydı! Baca bakımı gibi m

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• İzEdebiyat > Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar
61 
 Masumiyet Müzesi ve Orhan Pamuk  (Hakan Yozcu)

“Masumiyet Müzesi” ise tamamen farklı bir şekilde kaleme alınmış. Gayet açık, sade, anlaşılır ve konuşma dili kullanılmış. Cümleler kısa ve net… Okurken okuyucu hiç sıkılmıyor. Anlatılmak istenileni bir çırpıda anlıyor… Birinci tekil ağızdan anlatılan romanın son bölümünde anlatıcı, yerini yazara bırakmış. Roman sonunda, anlıyoruz ki, baştan sona kadar, roman kahramanı başından geçen olayları, yaşadıklarını, hissettiklerini yazara anlatıyor. Yazar da uzun bir araştırmadan sonra romana hayat veriyor. Ve olayları ardı ardına sıralayarak kahramanının ağzından anlatıyor. Yer yer geriye dönüklerle veriliyor olaylar…
62 
  sabahattin Ali’nin İçimizdeki Şeytan Üzerine  (Hakan Yozcu)

Biz, bu yazımızda Sabahattin Ali’nin 1940 yılında yayımladığı “İçimizdeki Şeytan” adlı romanı üzerinde duracağız. İçimizdeki Şeytan, Sabahattin Ali'nin biraz toplumu, biraz da insanın kendisini sorguladığı eseridir. İnsan, genelde yanlışa düşer. İçinden bazen farklı yapılması, farklı düşünülmesi gerektiği hissi doğar. Yani içimizden bir ses bizi yönlendirmeye çalışır. Ve o ses bizi kimi zaman yanlışa düşürür. İşte romanda yazar o sese şeytan diyor. Bizi yanlışa götüren, bize kötülükler yaptıran o hissi yazar içimizdeki şeytan olarak adlandırıyor. Ve esere de belki bu nedenle “İçimizdeki Şeytan” adı verilmiş.
63 
 Öfkeli Mektuplar - 18  (Veysel Menekşe)

Bak İsmet Efendi.! “Sakın yıkılma.!” “Toparlanın gidiyoruz.!” Diye. Hitab ettiğin kim veya kimler se açık konuş.! İma ile söz söylemek Muhammed Yoldaşımız’ca men edilmiştir.
64 
 Yusuf Ziya Ortaç'ın Nüktedanlığı  (M.NİHAT MALKOÇ)

Hecenin beş şâirinden biri olan Yusuf Ziya Ortaç, ömrü boyunca ortaya koyduğu eserlerle ve saygın kişiliğiyle Türk edebiyatına damgasını vurmuştur. Millî veznimiz olan heceyi ustalıkla kullanmıştır. Fakat şiirlerinde derinlik yoktur. Halit Fahri Ozansoy’un yayınladığı “Kehkeşan” adlı derginin düzenlediği yarışmada, şiirinin birinci olması Yusuf Ziya’yı edebiyat sahasına yöneltir. Halit Fahri’nin kendisine hediye olarak verdiği ipek kravatın kendisini şiire bağladığını söylemiştir. Henüz yirmi yaşındayken “Binnaz” adlı üç perdelik manzum bir piyes yazar. Oyun Darü’l-Bedayi’de oynanarak geniş kitlelerce beğenilir. Bu onun şöhret basamaklarına ilk tırmanışıdır.
65 
 Komünist Entelektüel, Şair, Yazar: Kemal Tahir Nemiz Olur?  (Yûşa Irmak)

Sanıyorum yirmili yaşlarda Fatih Karagümrük’te Cerrahi dergahında gece zikirlerinden sonra çay sohbetlerinin birinde duymuştum ismini. Hocamız onun için: “Komünist, devrimci, şairdir, yazardır ama en az bizim kadar bu ülkeyi sever” demişti. Nasıl yani diye sorunca: Yuşa yarın git bir kitapçıdan: “Devlet Ana”yı al oku. Öyle konuşalım dedi.
66 
 Git ve Yavuz Katrancı - Bozkırınoğlu  (Ahmet Sargın)

Yavuz Katranncı Bozkırınoğlu Kimdir
67 
 Öfkeli Mektuplar - 17  (Veysel Menekşe)

İ. Özel.. Şimdiye dek. Hangi Müslüman Alim ve Aydınlarını.. Düşünür ve Bilgelerini.. Edib ve Şairlerini.. Referans almış ve Refere etmiştir bizlere. Söyler misiniz.? Lütfen.!
68 
 Siegfried Lenz - Almanca Dersi ve Edebiyat Hakkında Subjektif Düşünceler  (Mustafa Mert)

Az okuyan bir milletiz, deyip kesip atmalı mı? Yoksa bunun nedenleri üzerinde kafa yormalı mı? En çok okunan basılı eserler gazeteler. Herhangi bir günlük gazeteyi alın, Edebiyat, Resim, Tiyatro, Müzik veya herhangi bir sanat dalında yazılmış kaç tane yazı bulabilirsiniz?
69 
 Tanklar Kabeye Dayanmadan  (YUSUF ALPASLAN ÖZDEMİR)

Deneyimli gazeteci İbrahim Karagül'ün günümüzü farklı yorumlayan ve ileriye dönük tescilli öngörülerinin bir arada olduğu kitabın kritiği
70 
 "Göçer Bir Şehir"  (Osman AKTAŞ)

Hayrullah Eraslan’ın ilk kitabı “Üçgen Piramidinin Zirvesindeki Cihan Şairi Abdurrahim Karakoç”. Bu eserinde şair Abdurrahim Karakoç’la ilgili yazılan şiir ve yazılardan oluşmakta. İkinci kitabı “Göçer bir şehir”. Şairin kendi şiirlerinden oluşmakta…
71 
 Kadirlili Şair Mehmet Yozcu’nun Şiirleri  (Hakan Yozcu)

“1974’te Ağustos ayında, Çukurova’nın kara yağız sıcağında, Kadirli’nin Topraktepe Köyü’nün kıraç, boz bir tepesinde gözlerini açar ağlayarak Dünyaya, Köyün ağasının son oğlu olarak.
72 
 Eleştiriler  (BÜLENT ÖZCAN)

“...Bütün şiirlerinde ona has bir büyü ve albeni var. Rengi, tadı ve tınısı çok çok özel ve ona özgü olağanüstülüklerle süslü.” Bilsen BAŞARAN Köşe Taşı Dergisi, Kasım/Aralık 1998, Londra
73 
 Şiir ve Estetik  (Bayram Kaya)

Alan bir yüzey hareketidir. İki boyutludur. Oylum dediğimiz hacim olan eylem boyutu ise, yüzey ve derinlik hareketiyle birlikte olan girişme eyleminin hareketidir. Üç boyutludur.
74 
 "Kadirli Bohçası" Üzerine  (Hakan Yozcu)

“Kadirli’de Geçmiş yağmura kepenek almak” diye bir deyim vardır. Bu eserdeki yazılar da bu deyime uygun bulunabilir.” diye belirtiyor. Kitabın yazarı İrfan Can, 1952 yılında Kadirli’de doğmuş. Kendisi “Anam, bilge bir kadındı ve halk kültürünün taşıyıcısıydı. Kendisinden halk hikâyeleri, ağıtlar, Karacaoğlan Şiirleri, mantuvar türküleri dinleyerek büyüdüm. Halk kültürüne ilgimi daha çok anama borçluyum” diyor. İrfan Can, Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunudur. 1977 yılında öğretmenlik hayatına başladı.
75 
 28 Şubat  (mehmet avcı)

köşe yazarlığımı yoksa benim adına söylediğim gibi köşe kapmaca yazarlığımı....
76 
 Mağaranın Kamburu Romanından Seçmeler…  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

-Onun gibi tevazu sahibi bir insan kolay kolay şikâyette bulunmaz. Yıllardır buraya gelir giderim, ancak onun sırtındaki kambur pek dikkatimi çekmezdi. Tâ ki şu ana kadar… Evet, düşünüyorum da onun sırtında kambur vardı, hem de iki tane. Ben onun kamburlarına değil, ağzından çıkan hikmet dolu sözlere bakardım.
77 
 Yazan Okuyandan Çok  (Ahmet Zeytinci)

Yazmak, okumak, kendini aşmaya çalışmak. Beyinde bilgiden kuleler inşa etmek bir yerde... İnsanın kafasındakileri birileri ile paylaşması, başkalarının da paylaştıklarını okuması bilgi dağarcığının tabi ki zenginleşmesine yardımcı olacaktır... Zaman zaman genç şair arkadaşlarım mesajdan sorarlar bana şiir ve nesir hakkında. Her zaman şunu söylüyorum, her yazdığınız şiir zannetmeyin. On şiir, yirmi şiir okuyun, bir tane iki tane yazın. Her yazdığınızı da yayınlayacaksınız diye bir kural yok. Bekletin şiirleri de nesirleri de kelimeler girsin çıksın demlensin şiir biraz...
78 
 Teslis Sendromu >> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru  (Vildan Sevil)

Teslis Sendromu, gerçekten çok ilginç bir çalışma. Kitabı okurken, yazarla birlikte, dinlerin arka bahçelerinde, mahzenlerinde, geziniyorsunuz. Kurban sunma nedir, bu sunuşta gerçek amaç nedir, öğreniyorsunuz. Papaz cüppelerinin, imam sarıklarının altında neler gizli, görüyorsunuz.
79 
 Dışardakiler  (Hakan Yozcu)

Oyunun geri planında olan hemşire ve hastabakıcı erkek var. Oyunda fazla görevleri yok. Arada bir görünüyorlar. Aralarında bir ilişki olduğu hemen anlaşılıyor. Hemşirenin burada kıyafetiyle dikkatleri çektiğini belirtmeliyim. Güzel bir fiziğe sahip.
80 
 Hoşgörünün Kanatları Yahut Mevlâna  (M.NİHAT MALKOÇ)

Gönül erleri maddeden ölseler de manen gönüllerde yaşarlar. Çünkü onların davası Allah’ın davasıdır. İlayi kelimetullah davası için nefes alan bu ulu zatlar, dünyayı bir durak olarak görmüşlerdir. Gerçekte dünya cennet hayatını kazanmak ve manevi mertebe elde etmek için bir mekteptir. Bu mektepte ham ruhlar manevi ilimlerin ziyasıyla olgunlaştırılır. Mevlana, ölümü şeb-i arus yani düğün gecesi olarak görecek kadar büyük bir Hak dostudur. Onun şu veciz sözü hayata ve ölüme bakış açısını göstermektedir: “Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız! Bizim mezarımız âriflerin gönüllerindedir”

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14  Sonraki Sayfa




son eklenenler
Sessizliğin Hikayesi Üzrine
Hakan Yozcu
Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar
Devrimci Bir Derviş: Mehmet Akif
Osman AKTAŞ
Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar
Kitap Tanıtım
İsa Kantarcı
Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar
İz Edebiyatta Yazanların Dikkatine
İsa Kantarcı
Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar
Yarın Bekleyebilir Şiir Kitabı Üzerine
Yûşa Irmak
Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar
Genç Werther’in Acıları
Yûşa Irmak
Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar
Kalemde Yorulur Yürekte Bazen
Ahmet Zeytinci
Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar
Yazan Okuyandan Çok
Ahmet Zeytinci
Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar
Bilgeler ve Balıklar Kitabı Üzerine
Yûşa Irmak
Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar
"" - Miş…"li Gelmiş Zaman
Osman AKTAŞ
Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar
"Göçer Bir Şehir"
Osman AKTAŞ
Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar
Git ve Yavuz Katrancı - Bozkırınoğlu
Ahmet Sargın
Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © , 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.