..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varım. -Unamuno
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Politik Olaylar ve Görüşler > Levent Ölçer




24 Ekim 2009
Halk Meclisi Günleri  
Halk Oturumu Günleri

Levent Ölçer


Her ay bir kez vatandaşın karşısına çıkıp yüzüne karşı hesap sorulan Başbakan olması gereken kıvama gelir: YURDUNA KUL OLUR.


:BBAE:

Komünist bir kavram gibi ses veriyor ama aldanmayın.. Şimdi açıklayacağım.

Öneriyorum. Her ayın içinde bir gün Halk Meclisi Günü olsun. Bu günde Başbakan ve bütün Bakanlar hazır bulunmak ZORUNDA olsun(hangi babayiğit bu öneriyi kabul eder.. göremiyorum öyle yürek bu siyasetçilerde..).. Burada kendilerine halktan gelen sorulara cevap versinler ve halkın söylediklerini DİNLESİNLER.

Bu nerden çıktı?

Bizde siyasiler seçimden seçime sadece oy istemek için vatandaşın karşısına geçtiğinden vatandaşın yüzünü bir daha 5 yıl görmez.. Vatandaş acından ölmüş mü kalmış mı-derdi ne-ne istiyor-ne düşünüyor bilmezler.. Umursamazlar daha Türkçesi.. Daha seçime çok vardır ne de olsa.. Kim öle kim kala.. Ne de olsa korumalar da kimseyi yaklaştırmıyor.. Oooh.. Keyif gıcır.. Ses yok gürültü yok.. Saray yavrusu konutlar-ekmek elden su gölden gezmeler.. Bir dolu yalaka ve pofpoflayıcı.. Oooh.. Ben olsam ben de yayılırım padişah gibi..

İşte bu yayılmanın önüne geçip bu yönetici tayfasına sürekli hatırlatmak gerek: Orası hizmet mevkii. O koltukta oturasın diye değil o koltuğu hak edecek işler yapasın diye sana oy verildi.. Bunu vatandaşın sürekli hissettirmesi gerek..

Bu hissettirme işi uzaktan olmaz.. Sessizce de olmaz.. Demokrasiler ile ilgili bir deyiş vardır: Demokrasi belki anarşiden sadece bir adım geridedir ama hala çok güzeldir ve anarşi değildir.. Demokrasi budur. Çok seslilik budur. Hoşuna gitmese bile-cidden çok cırtlak olsa da orada diğerlerinin de sesi olacaktır. Protestolar-yürüyüşler-boykotlar-grevler-eleştirinin dozunun zaman zaman kaçması hep demokrasinin parçasıdır.. Demokrasi dikensiz gül bahçesi değildir ama gülü çok güzeldir.. Gül o dikene değer..

Vatandaşın ihtiyaçları bitmez. Şikayeti bitmez. İstekleri ve arzuları bitmez. Muhaliflerin muhalefet edecekleri-bağıracakları şey bitmez. Bunun bilincinde olmak zorundadır politikacı. Bir iktidar eğer bunun bilincinde değilse siyasetçi-politikacı sıfatını taşımayı hak etmiyordur. Bütün dünyada bu böyledir.. Halkın hakkıdır: Hep daha daha daha daha der.. Bunu verebilmek için yarışır-bunu sağlayabilmek için göreve talip olur hükümetler.. Eğer birisi bunu anlayamıyorsa daha siyasetin ilk kuralını bile kavrayamamıştır. Halk doymaz-halk hep ister. Böyle de olması gerekir-normali budur..

Hükümet padişah değildir. Hükümet milletin KULUDUR.. Hükümetler bunu unuttuğu vakit işler sarpa sarmaya başlar.. Ki Türkiye’de uzun yıllardır sarpa sarmanın nedeni budur. Vatandaşın sesi Başbakanlara-Bakanlara-Vekillere ulaşmıyor..

Halk Meclisi konusunu iyice açıyorum..

1. Halk Meclisi her ay noter huzurunda çekiliş ile belirlenen bir İL’de o ilin en büyük spor salonunda-stadında yapılır. Meclis bütün illerde yapılana kadar o il bir daha çekilişe katılamaz.
2. Meclise sorular Internet yoluyla ve SANDIKLAR aracılığıyla ulaştırılır. Meclisten iki hafta önce sorular derlenmeye başlanır ve soru listeleri hazırlanır. En çok sorulan ve en az sorulan sorular hep sorulma sayısı ile bir puan ile işaretlenir.
3. Toplantıya katılımda yegane sınır toplantı alanının oturaklı kapasitesidir. Toplantıya katılım için Vatandaşlık numarası ve kimlik ile bir bilet alınır. Toplantı saatinden yarım saat önce bileti toplantı alanına giriş yapmayan kişinin bileti iptal edilir ve giriş kapılarındaki gişelerde bulunan vatandaşların alması için bilet boşalmış olur.
4. Toplantıya Bakanlar ve Başbakan dışında milletvekili katılamaz. Bu Halk Meclisi Günü. Vekillerin değil ASIL olanın günü.
5. TBMM Başkanı Toplantıyı yönetir.
6. Toplantıya katılan vatandaştan konuşmak için söz isteyenler 3 dakika kürsü hakkına sahiptir ve 3 dakika boyunca kürsüde DOKUNULMAZLIĞA sahiptir. Bu kişiler 3 dakika boyunca o kürsüde milletvekili dokunulmazlık haklarına sahiptir. Kürsüde iken söylediklerinden ve yaptıklarından dolayı kürsüden indikten sonra da sorumlu TUTULAMAZLAR. Vatandaşlara konuşmaları için ayrılan süre SABAH oturumudur ve 12:30’a kadar en azından 2 saatlik kürsü konuşması süresi kullanılmamışsa öğle oturumunda bu süre dolana kadar vatandaşlara söz hakkı verilir. Öğleden sonra sıra Hükümetin cevaplarına geçer.
7. Toplantı sabah 09:00 da başlar. 12:30 öğle yemeği için mola: Meclis lokantası gibi ucuz bir seyyar büfe arabalar gurubu toplantı alanında satış yapar. 13:30 da oturum yeniden açılır. Meclis akşam 18:00 da Elektronik ya da zarflı bir oylama ile kapanır. Oylamada EVET-HAYIR cevabı şu soruya verilir: Hükümetin bugün verdiği cevaplar sizi tatmin etti mi?
8. Başbakan ve Bakanlar kendilerine sorulan soruların listesinden istedikleri sorulara (Her soru için 2-5 dakika konuşma süresi olmak üzere) SÖZLÜ cevap verebilir ama BÜTÜN sorulara o Meclisin sonundaki resmi açıklamada yazılı cevap vermek ZORUNDADIR.

Bu Halk Meclisi Günleri-bu toplantı organizasyonu olamaz-pahalıya gelir-amacına ulaşamaz diyenler çıkabilir..

Milletin ağzı torba değil büzeyim. Ama bu iş olur arkadaşlar. Bu iş en çok da olur olduğu için olmaz edilir o ayrı konu. Bu olursa hükümet vatandaşın soluğunu her an ensesinde hisseder.. Her ay bir kez vatandaşın karşısına çıkıp yüzüne karşı hesap sorulan Başbakan olması gereken kıvama gelir: YURDUNA KUL OLUR.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın politik olaylar ve görüşler kümesinde bulunan diğer yazıları...
İnci Yumurtlama Yarışı
Öküz Sürülerinin Küresel Möölemesi
Ortadoğuda Fillerin Güreşi
Tayyip Obama Sarıgül
Karşı Saldırı Planı Senaryosu
Herkes Hakettiği Şekilde Yönetilir
Hayır Dedik Arkadaşım...
Ekmeksiz Demokrasi ve Darbenin Ardına Saklananlar
Abd: Sessiz ve Derinden
Saflık mı Kötü Niyet mi?

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
83. Madde
Korkak ve Canavar Eleştirisi
Tılsım-ı Kudret Eleştirisi
Ankara'da Soğuk Gece Eleştirisi
Seninle İlk Defa...
Üç Kitap Eleştirisi
Milliyetçilik Kötüdür
Şiddet İçerikli Bilgisayar Oyunları
Ozanın Şarkısı Eleştirisi
Medeniyet (!)

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Barbar Conan'ın Ölüm Şarkısı [Şiir]
Her İnsan Öldürür Sevdiğini [Şiir]
Tatlı Sert [Öykü]
Zeytin Karası [Öykü]
1996 Yılı [Öykü]
2012: Ölülerin İntikamı [Öykü]
Ufuklar: Kırmızı Bölge - 18 [Öykü]
Althar'ın Akıncıları: Altıngöl ve Ejderha (9. Bölüm - Son - ) [Öykü]
Kovan Savaşları (1. Bölüm) [Öykü]
2012: Ölülerin İntikamı (3) [Öykü]


Levent Ölçer kimdir?

Fantazyada büyü, teknoloji ve aksiyon İldar'da buluşuyor. 07/10/2017 tarihinde şimdi diyebilirim ki neredeyse 2 senedir tek kelime yazmadım. . . 2 senedir yazar tarafım ölü. oysa oldugum şeyler içinde olmayı en sevdiğim şey yazar olmaktı :) Toprağı bol olsun.

Etkilendiği Yazarlar:
Süpermen, Robert E. Howard, Tolkien, Salvatore, Jules Verne, Battalgazi, David Eddings, Michael Moorcock.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Levent Ölçer, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.