..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yüz kişinin içinde aşık, gökte yıldızlar arasında parıldayan ay gibi belli olur. -Mevlana
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yaşam > M.NİHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Geçmişten Geleceğe Trabzonspor  
M.NİHAT MALKOÇ
Spor toplumun sosyal ihtiyaçlarından biridir.Ülkemizde spor yapmak,maalesef,bir ihtiyaç olarak görülmemektedir.Türk insanı spor yapmıyor,spor yapanları seyrediyor.


:AIDE:
Spor toplumun sosyal ihtiyaçlarından biridir.Ülkemizde spor yapmak,maalesef,bir ihtiyaç olarak görülmemektedir.Türk insanı spor yapmıyor,spor yapanları seyrediyor.
     Ülkemizde spor deyince aklımıza futbol geliyor.Yaşlısı genci,kadını erkeği futbol tutkunu olmuş.Voleybol,basketbol,hentbol gibi spor branşları futbolun gölgesinde yaşam mücadelesi veriyor.
     Türkiye’de futbol herkesin gözbebeği!...Futbol deyince de akla,her yıl zirve mücadelesi veren Fenerbahçe,Galatasaray,Beşiktaş ve dördüncü büyük olarak Anadolu’nun futboldaki en büyüğü Trabzonspor geliyor.
     Trabzon halkının futbol tutkunluğu her şeyin ötesinde…Bu adeta bir kara sevda…Trabzonspor şehrin her şeyi…İnsanlarımız futbolla yatıp futbolla kalkıyor.Trabzonspor’un kazanması,o haftayı bayram havası içinde yaşamak demektir.Bir de kaybetmişse o hafta hafakanlar basar insanı.Zaman bir türlü geçmek bilmez.
     Peki hemşehrilerimizin bağrına bastığı Trabzonspor’u ne kadar tanıyoruz?Bu hususta çok şey bildiğimiz söylenemez.
     Trabzonspor 02 Ağustos1967 yılında kurulmuştur.Ben 1970’te doğduğuma göre bordo mavili kulüp benden üç yaş büyüktür.Gerçi Trabzonspor kulübünün tarihini bir yıl daha geriye götürebiliriz.O zamanlar kırmızı beyaz formayı taşıyan Trabzonspor’un bir yıllık kısa tarihini de bugünkü rakama ilave ederseniz şu an itibariyle kulübümüz 38 yaşında olur.Fakat bu dönemde amatör bir ruh sözkonusu olduğu için futbol otoriteleri tarafından dikkate alınmamıştır.
     Trabzon’un en eski futbol kulüpleri İdmangücü,Martıspor,Karadenizgücü takımlarıdır.Bunlar Trabzonspor’un ilk yıllarındaki futbolcu ihtiyacını karşılayarak,altyapısını oluşturmuştur.
     Bu güzide kulübün teşkil edilmesinde rahmetli Osman Tomruk,Sebahattin Kundupoğlu,Dr.Bahri Çerbatoğlu,Ruhan Öngür,Süha Akçay,Ziyad Nemli ve değerli dostum Gazeteci-Yazar Refik Karaağaçlı Bey’in büyük emekleri geçmiştir.
     Trabzonspor,otuz yedi yıllık kısa tarihinde olağanüstü başarılara imza atmıştır.Bu süre içinde,yüzüncü yıllarını kutlayan İstanbul kulüplerinin başarılarını yakalayarak ,onların korkulu rüyası olmuştur.
     Bordo-mavili ekip bu kısa zaman diliminde tam altı kez Türkiye Birinci Ligi şampiyonu olmuştur.Bir o kadar da Federasyon,Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı kupası kazanarak müzesini zenginleştirmiştir.
     Türkiye’den ve dünyadan pek çok takımla yaptığımız maçlarda Hüseyin Avni Aker Stadyumu yüzlerce başarıya sahne olmuştur.Barselona,Liverbol,Aston Villa,İnter gibi dünya devleri Avni Aker’in yeşil çimlerine gömülmüştür.Bu takımlar stattan boynu bükük ayrılmışlardır.Hatta Dinamo Kiev gibi dünya devlerini deplasmanda yenme başarısını göstermiştir.
     Bordo-mavili takım en son 1984 yılında Mehmet Ali Yılmaz’ın kulüp başkanlığı yaptığı dönemde şampiyon olmuştu.O günden beri hep zirveye oynadık ama ipi bir türlü göğüsleyemedik.1996 yılında Fenerbahçe’yle çok kritik bir maç oynadık.Avni Aker’deki bu maçtan galip ayrılsaydık kesin şampiyon oluyorduk.1-0 öne geçtiğimiz maçtan yenik ayrılarak şampiyonluğu ezeli rakibimiz Fenerbahçe’ye hediye ettik.O zamandan beri şampiyonluğa bu denli yaklaşamadık.Bu yıl da(2004) deplasmanda 2-1 yendiğimiz Dinamo Kiev’e kendi sahamızda 2-0 yenilerek tarihî bir fırsatı kaçırdık.Bu maçtan 1-0 yenik ayrılsak bile tarihimizde ilk kez Şampiyonlar Ligi’nde oynayacaktık.Dinamo Kiev’i elimizden kaçırıp Şampiyonlar Ligi’ne veda etmemiz kulübü en az beş yıl geri götürmüştür.Bu aynı zamanda kulüp kasasına altı buçuk trilyonluk sıcak para girmesini sağlayacaktı.Bu da Trabzonspor’un tarihindeki dönüm noktalarından birisidir.
     Başarı inançlı olmayı gerektirir.Anlaşılan o ki Trabzonspor özgüvenini ve inancını kaybetmiş.Oysa geçmişteki başarılar futbolcular için bir motivasyon kaynağı olmalıydı.Son zamanlarda bölgemizin insanı olan Ziya Doğan(Gümüşhane kökenli) takıma bu ruhu kazandırma arifesindedir.Alınan güzel sonuçlar buna işarettir.Umarım güzel günler bizi bekliyor.Bu taraftarın uzun vadeli beklemeye ve sabretmeye tahammülü kalmadı.Şark güneşinin bir an önce doğup ruhumuzu ve kalbimizi ısıtmasını bekliyoruz.

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yaşam kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölümünün 16. Yılında Türkülerin Efendisi Erkan Ocaklı
Şehadetinin 29. Yılında Batı Trakya Türklerinin Yolbaşçısı: Dr. Sadık Ahmet ve Davası
15 Temmuz Gecesi Tankların Önünde Yatan Yiğitler Vardı
Futbolun Efendisi: Fatih Tekke
Köprübaşı Lisesi'nin Eğitim Çınarı: Recep Aydın
İçimde Ne Varsa Yazı Döktüm
30 Ağustos Zafer Bayramı
Ben de Yaşadım
Kirli Hava Kader Değil
Baharın Müjdecisi: "Nevruz Bayramı"

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
beklenen Nesil
Vahşet Çağının Vicdanı: Aliya İzzetbegoviç
Anadolu Âşığı Bir Gönül Adamı: Sabahattin Eyüboğlu
Şair Nurettin Özdemir'le Trabzon Lisesinde Bir Gün...
102. Sene - İ Devriyesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı
Türkçenin Berrak Sularında…
dünden Bugüne Malazgirt Zaferi ve Edebiyatımızdaki Yeri
Vali Recep Yazıcıoğlu ve "Köprü"nün Hikâyesi
Çağ Kapayıp Çağ Açan Bir Fethin Hatırası: Ayasofya
Sizin Çocuğunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardır

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.