..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İste, sana verilecektir; Ara, bulacaksındır; Çal ve kapı sana açılacaktır -İncil
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Özgürlük ve Eşitlik > Anıl YÜCEL




31 Aralık 2010
Engelleri Yok Edelim!  
Anıl YÜCEL
Hayatınızın bir saniyesi sonrasını ve o bir saniye sonrasında neler olup biteceğini asla garanti edemezsiniz. Çünkü insanoğlu’nun hayatı garanti değildir. Nerede, ne zaman başına ne geleceğini bilemez. Geçirilen bir kaza, doğuştan veya sonradan yakalanılan bir hastalık sonucu organlarınızdan birinin kaybedilmesi veya organlarınızın fonksiyonunu yitirmesi engelli olma nedenlerindendir.


:BCDF:
Hayatınızın bir saniyesi sonrasını ve o bir saniye sonrasında neler olup biteceğini asla garanti edemezsiniz. Çünkü insanoğlu’nun hayatı garanti değildir. Nerede, ne zaman başına ne geleceğini bilemez. Geçirilen bir kaza, doğuştan veya sonradan yakalanılan bir hastalık sonucu organlarınızdan birinin kaybedilmesi veya organlarınızın fonksiyonunu yitirmesi engelli olma nedenlerindendir.

Buradan çıkarılması gereken ana nokta şudur; Herkes birer engelli adayıdır ve hiç kimse bir gün engelli olamayacağının garantisini veremez.

Sevgili dostlar, engelliler için toplumsal olarak yaptığımız bazı yanlışlara özellikle dikkat çekmek istiyorum çünkü bunların sıkça ve belki de bilinçsizce de olsa çokca yapılan hatalar olduğunu belirtmek isterim. Hiç bir engelli vatandaşımız kendisi için ”sakat, özürlü, eksik, kör, sağır ” gibi onur kırıcı sıfatlar kullanılmasından hoşlanmaz. Ve hiç bir engelli vatandaş bu sıfatlarla anılmayı da haketmez. Bunların yerine ”engelli” terimini kullanmamız bu konuda ki hassasiyetleri açısından çok daha önemli olacaktır.

Bazen insanların engelli vatandaşlarımıza acıdığını ve üzüldüğünü de görebiliyor aynı zamanda bunu anlayabiliyoruz da ancak engelli vatandaşlarımız için üzülmek, acımak yerine onların hayatlarını kolaylaştıracak koşullar oluşturmamız çok daha iyi olacaktır. Sokakta gördüğümüz bir engellinin koluna girerek karşıya geçmesini sağlamak veya görme engelli bir vatandaşımıza yardımcı olmak onlara karşı toplumsal olarak ilgi ve alaka göstermek onları uzaktan seyredip üzülmekten çok daha hayırlıdır.

Unutmayalım, engelli olmak asla bir suç değildir. Nice engelli vatandaşlarımızın sağlıklı insanların yapmakta zorlandığı işleri inanılmaz bir yetenek ve çabuklukla yaptıklarına tanık olmuşsunuzdur. Ayak parmaklarıyla kalem tutan, birbirinden güzel resimler yaratan, anadan doğma görme engelli olduğu halde çalıp, söyleyen nice başarılı sanatçılara şahit olmadı mı bu dünya? Bethooven gibi duymadan harika besteler düzenleyen ve Aşık Veysel gibi sazıyla birbirinden güzel eserlere imza atan nice engelli vatandaşlarımız var.

Bütün bunlar bize engellilerin merhamete ihtiyacı olan aciz insanlar olmadığını, sadece ilgiye ve desteğe ihtiyaçları olduğunu göstermektedir.Yeterki bizler zihnimizdeki engelleri yok edelim.

Anıl YÜCEL
anilyucel@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ötekileştirme, Ötekileştiriciler ve Ötekileşenler...
Afrika Açlıktan Kırılırken...
Atatürk Döneminde Türkiye
Osmanlı Tarihinde Mehteran
Çağdaşlık ve Engelli Olmak!

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Atatürk'e Özlem... [Deneme]
Çöplükte Geçen Bir Rüya... [Deneme]
Kurnazlık ve Zeka [Deneme]
Dünya'yı Değiştirmek İstermisiniz? [Deneme]
Dokunma Keyfine İşsizliğin... [Deneme]
Bir Moğol Hakanı Cengiz Han! [İnceleme]
Agamemnon Trajedisi ve Troia Savaşı [İnceleme]
Tolstoy'un Edebiyatı... [İnceleme]
Türkçe'nin Yozlaştırılması! [İnceleme]


Anıl YÜCEL kimdir?

Anıl Yücel Malatya/İstanbul, Turkey 19 kasım 1985 Ankara doğumluyum. . . Malatya İnönü üniversitesi mezunu. . . Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim İşletme bölümü 3. sınıf öğrencisi. . . Emlak Müşavirleri Derneği üyesi ve Emlak danışmanı. . . Siyaset ve dış politika, Edebiyat, Sanat, Felsefe, Tarih ve Ekonomi üzerine gazetelerde, dergilerde ve internette çeşitli makaleler. Siyasetle ile ilgili sunumlar, konuşmalar ve çalıştaylar. AB projeleri yapım ve uygulamaları, çağdaş yaşam adına çalışmalar. Engellilere yönelik çeşitli çalışmalar ve engelliler için hazırlanan "EngelSizce Dergisi" çıkartılmıştır.

Etkilendiği Yazarlar:
goethe, schiller, novalis, shakespeare, dostoyevski, kafka vs


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Anıl YÜCEL, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.