..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sıkıntı anlarında sanatçıya gereksinme duyarız. -Goethe
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > Anıl YÜCEL




28 Aralık 2010
Dokunma Keyfine İşsizliğin...  
Dokunma Keyfine İşsiz Dünyanın...

Anıl YÜCEL


İşsizlik Türkiye’nin kaderi midir bilinmez ama Bir insan için işini kaybetmenin ne demek olduğunu, işsiz, güçsüz gezmek zorunda bırakılmanın nasıl bir şey olduğunu, kişiye neler hissettirdiğini düşünmek gerçekten bir insan için yaşanılabilecek en çaresiz duygulardan biridir.


:AHIC:
İşsizlik Türkiye’nin kaderi midir bilinmez ama Bir insan için işini kaybetmenin ne demek olduğunu, işsiz, güçsüz gezmek zorunda bırakılmanın nasıl bir şey olduğunu, kişiye neler hissettirdiğini düşünmek gerçekten bir insan için yaşanılabilecek en çaresiz duygulardan biridir.

Belki 20 yaşlarında birinin işsiz kalması durumunda umut edebileceği bir parçacık geleceği olsa da bu durum kendi düzenini kurmuş bir 30 yaş üstü için gerçektende çok daha zorludur.

Eğer bir de evini geçindirmek, ailesine de bakmakla yükümlüyse adeta bir korkulu rüya’dır işsiz kalmak. Düşünsenize işini kaybetmiş birisine, ailesinin ve yakın çevresinin gözünden bakarak kendisi hakkında düşünülenlerin onda nasıl bir psikolojik çöküntü yaratacağını hesaplayın.

Çocuklarına ve eşine bakamamanın, onların istediklerini, ihtiyaçlarını dahi karşılayamamanın bir baba’da yaratabileceği etkiyi hüznü düşünün.

Belki kendisiyle hesaplaşacaktır onlara alamadıkları şeyler için, kendini suçlayacak ve onları sefalete mahkûm ettiğini düşünerek bunun acısıyla yanacaktır, sızlayacaktır o çaresizlikte insanca yüreği.

Sevgili dostlar, Her şey den önce günümüzde çalışmak ve para kazanmak artık kariyer düşüncesinin de ötesinde, sorumluluk bilincinin yönlendirdiği ve hayatın olmazsa olmaz kıldığı bir zorunluluk haline gelmiştir.

Çalışmak, para kazanmak belki de etrafımızda saygı görmek ve insanca bir muameleye tabi tutulmanın en önemli şartı haline gelmiştir ne yazık ki.

20 yaşlarında yıllarca çalışıp, çabalamış üniversite mezunu biri için çalışma hayatına bakışı ve değerlendirilmesi daha basit gibi algılansa da bir düzen kurma peşinde kendine bir gelecek arayan bu yaşlar için de işsizlik çok büyük hayal kırıklıkları ve ruhsal çöküntülere gebedir.

Elbette, henüz evlilik sorumluluğunu almamış insanlarla bir aile geçindirmenin yükümlülüğünü sırtına asmış bir insanın işsiz kalma sorunu aynı boyutta değildir. Ancak işsiz kalmış genç yaştaki insanların da geleceği bakışları, onların umutlarının tükenmesine, daha karamsar olmalarına neden olacaktır.

Bu bakımdan işsizlik her yaştan insan için çok büyük bir bunalım demektir. Maalesef Ülkemizin endüstriyel altyapısının üretim yerine tüketime dayalı olması ve aç gözlü yöneticilerin yanlış yönetimleri sonucu oluşan sistemin çarpık yapısı ve ekonominin al-sat esasına göre işlemesi Türkiye’de işsizliğin en büyük nedenlerin biri olmuştur.

Bütün bunların sonucunda kapitalizmin acımasızlığına kurban giden, işsiz kalma tehlikesiyle yaşayıp düşük ücretle adeta köle gibi çalışmak zorunda bırakılan insanlarda bu çarpık sistemin zulmüne uğrayarak kapitalist sistemin esiri olmuşlardır.

Oysaki tek istekleri her an işten atılma korkusundan uzak çok fazla yıpratılmadan insanca yaşayabilecek kadar kazanmaktı.

Ama ne yazık ki kader önce işsizleştirdi daha sonra da köleleştirdi tıpkı yıllar önce soğan bulamayanlarla bal yutanların beraber ömür tükettiği, yazısı bozulmuşlarla yazanların beraber yaşadığı dünyanın keyfini kimsenin bozamayacağını unutanlara, az bilinen ama çok söyleyen türküsü ‘’dokunma keyfine yalan dünyanın’’ diyen büyük ozan Aşık Mahzuni Şerif’in de dediği gibi.

Anıl YÜCEL
anilyucel@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kurnazlık ve Zeka

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Atatürk'e Özlem...
Çöplükte Geçen Bir Rüya...
Dünya'yı Değiştirmek İstermisiniz?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Engelleri Yok Edelim! [Eleştiri]
Ötekileştirme, Ötekileştiriciler ve Ötekileşenler... [Eleştiri]
Afrika Açlıktan Kırılırken... [Eleştiri]
Atatürk Döneminde Türkiye [Eleştiri]
Osmanlı Tarihinde Mehteran [Eleştiri]
Çağdaşlık ve Engelli Olmak! [Eleştiri]
Bir Moğol Hakanı Cengiz Han! [İnceleme]
Agamemnon Trajedisi ve Troia Savaşı [İnceleme]
Tolstoy'un Edebiyatı... [İnceleme]
Türkçe'nin Yozlaştırılması! [İnceleme]


Anıl YÜCEL kimdir?

Anıl Yücel Malatya/İstanbul, Turkey 19 kasım 1985 Ankara doğumluyum. . . Malatya İnönü üniversitesi mezunu. . . Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim İşletme bölümü 3. sınıf öğrencisi. . . Emlak Müşavirleri Derneği üyesi ve Emlak danışmanı. . . Siyaset ve dış politika, Edebiyat, Sanat, Felsefe, Tarih ve Ekonomi üzerine gazetelerde, dergilerde ve internette çeşitli makaleler. Siyasetle ile ilgili sunumlar, konuşmalar ve çalıştaylar. AB projeleri yapım ve uygulamaları, çağdaş yaşam adına çalışmalar. Engellilere yönelik çeşitli çalışmalar ve engelliler için hazırlanan "EngelSizce Dergisi" çıkartılmıştır.

Etkilendiği Yazarlar:
goethe, schiller, novalis, shakespeare, dostoyevski, kafka vs


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Anıl YÜCEL, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.