..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bilinç ruhun sesidir, tutkular ise bedenin. -Rousseau
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Tarihsel Olaylar > Anıl YÜCEL




29 Aralık 2010
Osmanlı Tarihinde Mehteran  
Osmanlı'da Mehteran

Anıl YÜCEL


Tarihimizle gurur duyacağımız pek çok özelliğimiz vardır, bunlardan biri’de hiç şüphesiz Yeniçeriler tarafından kurulmuş olan ünlü Mehteran takımıdır.Mehter marşı denildiğinde akla gelen ilk şey kesinlikle Mehteranın simgesi haline gelmiş ünlü ”ceddin deden” marşıdır. Bu belki de Osmanlı’daki en gaza getirici, Mehteran takımını en iyi şekilde özetleyen hatta Osmanlı hakkında duyduğumuz en popüler marş olarak da bilinir.


:BBAE:
Tarihimizle gurur duyacağımız pek çok özelliğimiz vardır, bunlardan biri’de hiç şüphesiz Yeniçeriler tarafından kurulmuş olan ünlü Mehteran takımıdır.Mehter marşı denildiğinde akla gelen ilk şey kesinlikle Mehteranın simgesi haline gelmiş ünlü ”ceddin deden” marşıdır. Bu belki de Osmanlı’daki en gaza getirici, Mehteran takımını en iyi şekilde özetleyen hatta Osmanlı hakkında duyduğumuz en popüler marş olarak da bilinir.

Ancak gelin şimdi biraz işin gerçek boyutuna göz atalım: Ne yazık ki çocukluğumuzdan itibaren yıllarca her Mehteran takımını gördüğümüzde hemen dinlemek istediğimiz ve her seferinde severek, beğenerek dinlediğimiz, izlediğimiz ”ceddin deden, hep kahraman Türk milleti” dizelerinin yer aldığı, hüseyni makamında söylenen bu güzelim marş, aslınla Osmanlı döneminde hiç zaman yer almamış ve hatta hiç söylenmemiştir. Fakat daha da şaşırtıcı olan bilgi ise bu marşın 1865 doğan ve 1927′de ölen İsmail hakkı bey tarafından bestelenmiş olmasıdır. Yani bu marş öyle Osmanlı’nın kılıçla, kalkanla savaştığı bir dönemde değil, 1910′larda yükselen Türkçülük dalgasının etkisiyle Osmanlı’nın son dönemlerinde yazıldığıdır.

Bugünkü pek çok Avrupa ülkesi Osmanlı’daki bu bando’dan etkilenerek kendilerine askeri bando’lar kurmaya başlamıştır. Öyle ki Osmanlı bandosunun etkileyiciliği ve savaşlarda gösterdiği performanslar tüm Avrupa ülkelerini hayran bırakmıştır. Ne yazık ki İkinci Mahmut döneminde Mehteran takımı dönemin siyasi nedenlerin ötürü yeniçerilerle birlikte tamamen ortadan kaldırılmıştır. Ta ki 1914 yılında Enver paşa’nın emriyle tekrar kurulana kadar. Ancak bu dönemlerde bile ikinci Mahmut kaldırdığı mehteran takımının eksikliğini büyük oranda hisseder ve yerine ‘’Mızıka-yu Hümâyûn’’ adlı bir askeri mızıka kurulur, ancak tarihte bu mızıka, mehteran takımı kadar adından söz ettiremez.

Bugün dünya da ilk askeri bando olarak kabul edilen mehteran takımı, Türk kahramanlığının ve onun çağdaş, evrensel boyutlara ulaşmış anlayışının günümüzde ki görkemli bir anıtıdır. Osmanlı’nın viyana kapılarına dayanması bu marş eşliğinde gerçekleşmiş ve hatta Viyana kapılarında sesimizi duyan dünyaca ünlü müzisyen Wolfgang Amadeus Mozart’da bu marş’dan etkilenerek ‘’Rondo alla turca’’yı diğer bir deyişle ünlü ”Türk Marşı”nı yazmıştır.

Tabi ki bütün bunları başarmak ve tarih boyunca Avrupa devletlerini müziğiyle ve yaptıklarıyla etkilemiş bir devletin torunları olmak gurur vericidir. Mehter takımı da besteleriyle ve eserleriyle kim olduğumuzu unutmamamız için hala vardır ve gelecekte de var olacaktır.

Anıl YÜCEL
anilyucel@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Engelleri Yok Edelim!
Ötekileştirme, Ötekileştiriciler ve Ötekileşenler...
Afrika Açlıktan Kırılırken...
Atatürk Döneminde Türkiye
Çağdaşlık ve Engelli Olmak!

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Atatürk'e Özlem... [Deneme]
Çöplükte Geçen Bir Rüya... [Deneme]
Kurnazlık ve Zeka [Deneme]
Dünya'yı Değiştirmek İstermisiniz? [Deneme]
Dokunma Keyfine İşsizliğin... [Deneme]
Bir Moğol Hakanı Cengiz Han! [İnceleme]
Agamemnon Trajedisi ve Troia Savaşı [İnceleme]
Tolstoy'un Edebiyatı... [İnceleme]
Türkçe'nin Yozlaştırılması! [İnceleme]


Anıl YÜCEL kimdir?

Anıl Yücel Malatya/İstanbul, Turkey 19 kasım 1985 Ankara doğumluyum. . . Malatya İnönü üniversitesi mezunu. . . Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim İşletme bölümü 3. sınıf öğrencisi. . . Emlak Müşavirleri Derneği üyesi ve Emlak danışmanı. . . Siyaset ve dış politika, Edebiyat, Sanat, Felsefe, Tarih ve Ekonomi üzerine gazetelerde, dergilerde ve internette çeşitli makaleler. Siyasetle ile ilgili sunumlar, konuşmalar ve çalıştaylar. AB projeleri yapım ve uygulamaları, çağdaş yaşam adına çalışmalar. Engellilere yönelik çeşitli çalışmalar ve engelliler için hazırlanan "EngelSizce Dergisi" çıkartılmıştır.

Etkilendiği Yazarlar:
goethe, schiller, novalis, shakespeare, dostoyevski, kafka vs


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Anıl YÜCEL, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.