..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Doğru şeritte olsanız bile, olduğunuz yerde kalırsanız er geç ezilirsiniz. -Will Rogers
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Hulki Can Duru




10 Eylül 2010
Stephen Hawking'in Paradoksları (2)  
Hulki Can Duru
Hawking evrenin başlayış şeklinin bilimsel yasaların gerektirdiği bir yol olduğuna "inanıyor". Eğer inanıp inanmamak, yani, "inanç" söz konusu ise o zaman "bilimsel düşünce"ye ne oldu? O zaman bilim adamı ile din adamı arasında ne fark var? Bertrand Russell'ın öngörüsü gerçekleşiyor mu yoksa?


:BDCJ:
Tanrı ve yaratıcı fikrini yadsıyan Hawking şöyle devam ediyor:

“Asıl sorun, evrenin başlayış şeklinin -bizim anlayamadığımız nedenlerden ötürü- Tanrı tarafından seçilen bir yol mu, yoksa bilimsel yasaların gerektirdiği bir yol mu olduğu. Ben yanıtın ikincisi olduğuna inanıyorum. Eğer isterseniz bilimin yasalarına 'Tanrı' diyebilirsiniz, ancak, bu kişisel olarak tanışabileceğiniz, sorular sorabileceğiniz ve dua edebileceğiniz, olaylara karışan kişisel bir Tanrı olmayacaktır.”

O halde, bu durumda, Big Bang’i (Büyük Patlama) evrenin başlangıcını açıklayan kuram olarak kabul edersek, -Hawking'e göre- Big Bang’i başlatan “Tanrı” değil, "kütle çekim yasası" oluyor. Güzel. Ne diyor Hawking? "Tanrıya başvurmaya gerek" yok diyor. Tamam. Tanrıya başvurmayalım, o zaman yasaya başvuralım.

İyi de "kütle çekimi yasası" diye bir yasa varsa, bu yasa durup dururken nasıl meydana geldi? Sonra bilimin yasalarına niye Tanrı diyelim ki? Yasalar, kanunlar, planlar, projeler, tasarılar, çizimler kendiliğinden veya tesadüfen meydana gelebilir mi? Yasaları yapan bir "yasa koyucu", bir "tasarımcı" olamaz mı? Eğer, "yasa koyucu" var ise, o zaman "akıl" ve "zeka" da vardır. Dolayısıyla "kişilik" de vardır. Kişiliksiz zeka olur mu?

Hawking bunlara inanmıyor. Evrenin başlayış şeklinin bilimsel yasaların gerektirdiği bir yol olduğuna "inanıyor".

Eğer inanıp inanmamak, yani, "inanç" söz konusu ise o zaman "bilimsel düşünce"ye ne oldu? O zaman bilim adamı ile din adamı arasında ne fark var?

Bertrand Russell "Din ile Bilim" isimli yapıtında bilim adamlarının kamuoyu nezdinde gün geçtikçe prestij kaybına uğrayacaklarını, günün birinde onları kimsenin ciddiye almayacağını ve din adamlarından bir farkı kalmayacağını ileri sürer. Russell'ın bu öngörüsü gerçekleşiyor mu yoksa?

9.CU SENFONİ İÇİN BEETHOVEN'E GEREK VAR MI?
Binlerce rüzgar çanını toplayıp bir araya getirelim. Milyarlarca yıl sonra bu çanların Beethoven'in 9.cu Senfonisini kendiliğinden çalma olasılığı var mıdır? Vardır. Olasılık hesaplarına göre, bu çok uzak bir "olasılık" da olsa, vardır. Ama senfonide bir de koro var, onu ne yapacağız? Koronun sözleri de Schiller'in "Neşe" (An die Freude) şiiri.

İşte bu noktada "olanaksız" ya da "imkansız" olanın anlamına ulaşmış oluyoruz. İmkansızın ya da asla'nın anlamı "ihtimalden çok uzak" demektir. O kadar uzaktır ki gerçekleşmesi olanaksızdır !

Ayrıca senfonik müzik bir tek rüzgar çanları grubundan oluşmaz. Senfonik orkestra koro hariç, en az 60 kişi ve 15 çeşit enstrüman grubundan oluşur. Besteci her grup enstrüman için ayrı ayrı notalar, partisyonlar hazırlamak zorundadır. Beethoven aylarca uğraştıktan sonra Koral Senfonisi için yaylılar, ağaç ve bakır üfleme çalgılar, vurmalı ve telli çalgılar için ayrı ayrı notalar yazmıştı. Üstelik bunları yaparken de artık tamamen sağırdı.

Bir şarkı ya da ezgi çalındığı an, icra edildiği sürece "varolur". Senfoni "çalınırken" Beethoven'e gerek yoktur. Çünkü Beethoven alt yapıyı, sistemi, düzeneği, kurguyu o şekilde tasarlamıştır.

Arabanın motorunun "çalışması" için imalatçı firma teknisyenlerinin orada hazır bulunmasına gerek yoktur değil mi? Çünkü araçtaki düzenek motoru sizin çalıştırabileceğiniz şekilde kurgulanmış, tasarlanmıştır. Doğan bir bebek, ya da civciv, ya da ipek böceğinin "fitilini ateşleyen" tabi ki "doğrudan" Tanrı değildir. İşte evren ve yaşam en basit anlatımla bu şekilde tasarlanmış, kurgulanmıştır.

Bebeğin "doğması", veya civcivin yumurtadan "çıkışı", veya ipek böceği tohumundan pırtlayan larvanın tırtıla dönüşerek koza örüp "başkalaşım" geçirerek kelebek halinde "yeniden doğumu", yerçekimi yasasından çok daha karmaşık, akıl almaz embriyolojik yasaların, genetik kodların, insektolojik düzeneklerin, nano-biyolojik tasarımların, projelerin devreye girmesiyle gerçekleşir.

Hawking'in mantığıyla yola çıkarak “genetik yasaları olduğu için, canlılar kendini yoktan yaratabilir" veya "müzik kuralları olduğu için senfoniler kendilerini yoktan yaratabilir" diyebilir miyiz? Diyebiliriz, çünkü özgürüz ! Ama bu biraz "saçma" olmaz mı?

Hawking'in kuramı etkileyici, ama inandırıcı, tatmin edici değil. Hawking felsefe bilmiyor, hem kendisini, hem de bilim adamlarını küçük düşürüyor. Kuramı dogmatik ve skolastik kilise öğretilerini andırıyor.. Kendisine Berlin Filarmoni Orkestrası'ndan 9.cu Senfoninin canlı performasını dinlemesini ve ipek böceği yetiştirmesini öneriyorum.


EK 1 (Meraklısı için okuma parçası)

TANRI VE DİN
Tanrı'nın varolduğu olasılığı -olmamasına oranla- çok daha baskın bir olasılık olarak görünüyor. Ancak bu, Tanrının dünya dinlerinin tanrısı olduğu anlamına kesinlikle gelmez. Tanrı kavramı dinlerin tekelinde değildir. Tanrı'nın var olması dinlerin Tanrı ile bağlantılı olduğunu, veya dinlerin doğru olduğunu, veya Tanrı tarafından insanlara verildiğinin göstergesi değildir.

Evreni ve insanı "yaratan", veya "ortaya çıkaran", veya "oluşturan", veya herhangi bir biçimde "tasarlayan" Evrensel Akıl, bereket ilahı Demeter, veya para ilahı Mammon, veya uğursuzluk ve felaket saçan Medusa benzeri bir varlık değildir.

Servetini, malını, mülkünü nasıl sarf edeceğini bilmeyen basiretsiz miras yediler gibi TOKİ veya kooperatif başkanı gibi Tanrı millete ulufe, mal, mülk, avanta, para vermez, cinsiyet ayrımı yapmaz, saç, kıl, tüyle uğraşmaz, cennet ve cehennem gibi düzmece mekanlar yaratmaktan da uzaktır.

Tanrı insanları cihata, savaşa teşvik etmez, recm, el kesme, ayak kesme gibi Hammurabi Kanunlarından beter cezaları insanlara veremez. Tanrı kusurlu unsurlar, öğeler, yaratmaz, yaratamaz. Bu Tanrının tanrılığına, yüceliğine ve mükemmelliğine aykırıdır. İnsanların kör, topal, sağır doğmalarının nedeni onların genetik yapı ve soylarının çeşitli hastalık ve çevresel koşullarla bozulmasından kaynaklanır.

Mülk ve servetin sahibi Tanrı değildir. Aksini söylemek büyük bir aymazlıktır. Tanrı'yı aşağılamaktır. İnsanlar malı mülkü kendi çabalarıyla, alın teri, iyi veya kötü yollarla edinirler. Yine ekonomik olaylar, kendi hataları, akılsızlıkları nedeniyle servetlerini kaybederler. İnsanlara servetin tanrısal iradeyle ihsan edildiği inancı malı mülkü güvence altına almak, ve servetin hangi yollarla edinildiğini gizlemek için konmuştur. Tanrı böyle şeylerden münezzehtir, beridir. Bunlar İsrailiyat'tır, Arap-Sami halkların mitolojisinden kalma pagan inançlardır.

Bilim ve teknik geliştikçe, doğada ve evrende yeni sırlar keşfedildikçe tüm bunların arkasında büyük bir dehanın olduğu çok daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bu aynı zamanda bu kadar yüksek bir zekanın din ile hiçbir ilgisinin olmadığını ve dolayısıyla dinsel kuralların aslı astarı olmayan ilkel pagan inançlardan kaynaklandığını ortaya koyacaktır. Dinsel kuralların yerini evrensel etik kuralları alacaktır.










.Eleştiriler & Yorumlar

:: Kaleminize sağlık.
Gönderen: Taner SARGIN / , Türkiye
11 Eylül 2010
İnsanlar varoluşa, evrene ve bunun gibi konulara hakim oldukça çözdükçe bu birikimlerini bir yere koyma tanımlama ihtiyacı hissediyor. Buna tapmaya başlayınca din haline geliyor. Bilimsellik gelişmeye açık ve bağımsız olmak zorunda. İşte bu nedenle bilim adamı ortaya koyduklarının bir gün çürütülebileceğini bilir. Bilim adamı geçmişten gelen sağlam bilimsel verileri kaldıraç olarak kullanmak zorundadır. Bilim adamı üretimini ortaya koyarken gözleme, deneylerine ve o konudaki geçmişte üretilenlere dayanabilir. Bu dayanaklar bilimsel gelişim süreci içersinde sağlamlığını kanıtlayabilirde çürüyebilir de. Hawking hakkında çok şey söylenebilir. Ortaya attıkları elbette ki tartışılmalıdır. Ama Ondan öğrenebileceğimiz ya da tutarlılığını tartışırken alabileceğimiz çok yol olacağını düşünüyorum.

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
11 Eylül 2010
Teşekkürler üstadım. Saygılarımla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Mevlana'dan Aforizmalar
Stephen Hawking'in Paradoksları (1)

Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Fahrenheit - 451 Sendromu
Kendimizi Sevmek
Miraç ve Mescidi Aksa (2ci Bölüm)
Peregrinus (Eda) Sendromu
Şeriat Hala Geçerli mi?
Miraç ve Mescidi Aksa (1. Ci Bölüm)
Türkiye’yi Savaşa Sokmak Yasalara Göre Suçtur!
Çocuklarla Evlenmenin Hukuksal ve Etik Boyutları
Dindarlığın Psikiyatrik Tetkiki
Ses Kirliliği ve Hoparlörlü Camiler (2ci Bölüm)

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Elsa'nın Gözleri [Şiir]
Kraliçe ve Bahçıvan - II [Şiir]
Albatros [Şiir]
Yeryüzü Rüzgarları [Şiir]
Kraliçe ve Bahçıvan [Şiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Şiir]
Malta Şahinlerine [Şiir]
Uçan Ayakkabı [Şiir]
Havanın Ölümü [Şiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Şiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Başlıca yapıtları: Eski Kule Müziği (şiir) Geometrik Aydınlık (şiir) Havanın Fen Noktası (şiir) Tartaros Paradigması (eleştiri) Teslis Sendromu (eleştiri) Nano Kutsallık (eleştiri) Sevgili Kutlu Yaşam (öykü) Kuşku Bilinci ve Eleştiri (eleştiri)

Etkilendiği Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.