..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdası insanın başkalarına duyduğu sevgidir; güç sevdası insanın kendine duyduğu sevgidir. -Hazlitt
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Eğitim > osman tatlı




19 Nisan 2010
Öğretmenler Öğrenciden Kitap Özeti İstemeyin  
osman tatlı
Çok değil on beş günde bir yapılacak bu uygulama zamanla öğrencide okuma alışkanlığı oluşturacaktır.


:BBBE:


Öğrencilerin kitap okuyup okumadığını, okuduysa anlayıp anlamadığını anlamanın en iyi ve kısa yolu öğrenciden kitap özetini istemektir.

İnternetin ve kitap özetlerini içeren kitapların olmadığı dönemlerde bu talep gayet işe yarıyordu. Gerçi o dönemin öğrencileri en azında okumasalar da okumadık deme dürüstlüğüne sahiptiler. Şimdilik okumasalar da okuduk deme yüzsüzlüğüne sahipler.

Artık öğrencinden kitap özetini istemek önemini yitirdi. Çünkü dediğim gibi öğrenci okumadan kitap özetlerine rahatlıkla ulaşabiliyor. Hatta elle yazma zahmetine girmeden printerdan çıktı alıyor.

Öğretmen durumu bilse de önüne konulan özeti kabullenebiliyor. Çoğu kere öğretmen uğramakta istemiyor. Gelen bütün özetleri okumayacağına göre peşine düşmesini beklemek zor.

Görüldüğü gibi kitap özeti kitabın okumasına delil değildir. Öyleyse öğrencinin okuyup okumadığının yolu nedir? Cevap çok basit. Öğrenciye derste okuyup okumadığını sorup, okudum dediyse eline kâğıdı tutuşturup, özetini 40 dakikada yaz demektir. Hem öğretmenin sözlü notu vermesi kolaylaşacaktır. Hem de öğrencinin kolaya kaçan yolları tıkanmış olacaktır. Bu uygulamadan kaçış olmayacağına göre öğrenci kitabı okumak zorunda kalacaktır.

Çok değil on beş günde bir yapılacak bu uygulama zamanla öğrencide okuma alışkanlığı oluşturacaktır.

Osman Tatlı

msn: suskunsinemayazilari@hotmail.com

.Eleştiriler & Yorumlar

:: Teşekkürler...
Gönderen: Hilâl Erboyacı / , Türkiye
30 Haziran 2010
Sayın Osman Tatlı, çok haklısınız. 28 yıllık Edebiyat öğretmenliği mücadelemde hep dediğinizi yapmaya çalıştım. Son LYS sınavında ve önceki sınavlarda da görülen o ki ÖSYM 'kitap okuyun!' diyor. İnanın, zaman zaman öyle durumlarla karşılıyoruz ki öğrenci netten indirdiği özeti ezberleyip geliyor. Buna üşenmiyor. Kitabı okumaya üşeniyor. Yazınıza katkısı olması açısından naçizane şunu da eklemek isterim: Kitapla ilgili bir ayrıntıyı da yoruma açık bir şekilde öğrenciye sormak okuma zorunluluğunu artırıyor.Örneğin: 'İntibah romanındaki romantik unsurlara örnek veriniz. Ya da Mahpeyker tiplemesini tahlil ediniz.' gibi. Çok teşekkürler değerli yazınız için. Çok sevgi selamlarımla...

:: katılmıyorum.
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
22 Nisan 2010
Osman Bey, düşünceniz iyi niyetli olsa da bu yöntemin yararına inanmıyorum. Kendimden biliyorum, Türkçe sınavlarında %20 değerindeki soruları, okumamız emredilen kitaptan çıkan sorular oluştururdu. Güya bizim faydamızaydı kitap okumak. Ben hiçbirini okumadım(okumayanlar çoğunluktaydı, 20 puanı kafadan silip öyle başlardık sınavlara. Türkçe öğretmenimiz olacak hanımefendi de afedersiniz ama zaten uyuzun teki ve torpilciydi-yalakaları severdi..). Bununla övünmüyorum ama gerçek bu. İlgimi çekmeyen ve daha ilk satırda canımı sıkan kitaplardı okumamız emredilen.. Maksat CİDDEN kitap okumayı sevdirmekse bunu yapmanın yolu "aha işte bu kitabı alın-okuyun-özetini yazın" diye diktatörce yaklaşımdan geçmez; Ben bu öğrencilere ilk önce yavaştan kitapları nasıl SEVDİRİRİM düşüncesini hakim kılmak gereklidir.. Okumadım. Top oynamak daha eğlenceliydi. Benim ilkokul yıllarından sonra ortokul sıralarında önce futbol sonra kızlar nedeniyle uzak kaldığım kitap sayfalarına dönüşüm yıllar aldı. Öğretmenlerimiz arasında Kel Mamut'tan çok Sıfırcı Sabri'ler ve Tokatçı Tayyip'ler olduğundan okul yıllarımız kayıp yıllardı. Gençlere okuma alışkanlığı kazandıracaz derken daha beter okumaktan soğuttuğunuzun farkına varın. Kaş yapayım derken göz çıkarmayın. Saygılar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Gölge Cinayetler: Farklı Kurgusuyla Bir İlk
Müslümanlar ve Sinema V
Müslümanlar ve Sinema 4
Müslümanlar ve Sinema I
Müslümanlar ve Sinema 3
Müslümanlar ve Sinema 2

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yalnızlık Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlık [Roman]
Okuyorum Ama Yazamıyorum? [Roman]
Yazar Kimliği [Deneme]
Aşk ve Cinsellik Ayrı Şeylerdir [Deneme]
Aşk Yolculuğu [Deneme]
Yazar Konuları Nereden Alır [Deneme]
İslamda Kadına Kırbaç [Deneme]
Yazarlık Yolunda Ara Söz [Deneme]


osman tatlı kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © osman tatlı, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.