..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bütün sanatlarda insanı şaşırtan bir yan vardır. -Alain
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Politika > Nazlı Usta




31 Ekim 2008
Disk, Tip ve Sosyal Politika İlişkisi  
Nazlı Usta
Bu yazı Türkiye solundaki eksikliği vurgulamaya çalışan bir analizdir.


:BECG:
60lı yıllar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. 27 Mayıs’tan sonra başlatılan yeni düzen içinde, yeni bir anayasa gelmiş, halka yeni haklar ve güvenceler sağlanmıştır.
Fakat bildiğimiz gibi tarihimizdeki ilk darbenin ardından Türkiye’nin liberal dünya ekonomisine açılması da daha hızlı gerçekleşmiştir. Kapitalizmin daha şiddetli yaşandığı bu dönemde gerilimler de ortaya çıkmaya başlamıştır. Thomas Humprey Marshall’ın Vatandaşlık Kuramı’nda izlerini bulabileceğimiz görüşe göre; “Kapitalizmin özünde eşitsizlik, vatandaşlığın özünde ise eşitlik vardır. İşte bu yüzden arada her zaman bir gerilim yaşanmaktadır. Bu gerilimi gevşetecek mekanizma ise vatandaşlık haklarıdır.”
Bir vatandaşlık hakkı olarak sayabileceğimiz “sendika kurma hakkı” ve o noktadan sonra adını anabileceğimiz DİSK ve TİP, bu çalışma içinde incelenmeye çalışılacaktır.
Bildiğimiz gibi, Türkiye’deki sendikalaşma, çok partili hayata geçiş döneminde gerçekleşmiştir. “1947 yılında ilk Sendikalar kanunu çıkartıldı ve ilk kez yasal zeminde sendikalar kuruldu ve faaliyet gösterme çabasına girdiler. (...) Toplu sözleşme ve grev hakkı vaadini yerine getirmeyen siyasi iktidara karşı, işçi sendikaları 1952 yılında birleşerek TÜRK-İŞ’i kurdular. (...) 1961 Anayasası’nda ilk kez "grev hakkına" yer verildi. ”
Amerikan modeliyle kurulmuş olan ve ücret sendikacılığı yapan bir konfederasyon olan TÜRK-İŞ, döneminde önemli bir rol oynamıştır. Siyasal iktidara yakın durması ve fazla uzlaşmacı olması sebebiyle yoğun eleştiri alması sonrasında karşısına, kendi içinden kopan 5 sendikanın kurduğu DİSK çıkmıştır.
1967’de kurulan DİSK de Türkiye Tarihi açısından önemlidir. Özel sektörde örgütlenmiş olan DİSK, TÜRK-İŞ’e göre çok daha politiktir. DİSK içinde, kitle ve sınıf sendikacılığından bahsedilmiştir. Ayrıca DİSK, politik olarak da TİP’e yakın durmuştur.
Bu noktada, o dönem içinde, 61’de kurulan TİP’in de Türk Siyasal Hayatı’nda kilit rol oynayabilecek bir pozisyona sahip olduğunu söyleyebiliriz. 62’de Mehmet Ali Aybar’ın başına gelmesiyle bir ivme kazanan ve 65 seçimlerinde meclise 15 milletvekili sokmayı başaran TİP bu dönemin ardından düşüşe geçmiştir. 69 seçimlerinde meclise vekil sokamamalarıyla birlikte, TİP’in bir şekilde bittiğini ve oylarının dağıldığını da söyleyebilirz.
Peki Türk Siyasal Hayatı’nda, sosyal hakların ve vatandaşlığın incelenmesinde TİP’in ve DİSK’in nasıl bir rolleri olabilirdi ya da vardı?
Politik sendikacılık yapan DİSK de TİP de sosyalizm yanlısı bir sistem hayali içindeydi. Ayrıca sosyalizmin gelmesinin de mutlak suretle parlamentarist bir yoldan gerçekleşmesi gerektiğini savunmaktaydılar. Buradan demokrasi kültürünün de bu iki yapı içinde de çok net bir biçimde, geliştiğini ve oturduğunu da söyleyebiliriz.
Türkiye’nin bugününde çokça şikayet edilen ve anayasamızda ismen varlığı sürse de eksikliği hissedilen “sosyal devlet” olgusu üzerinde, DİSK’in ve TİP’in etkinlikleri sürseydi; bugün bu noktada durmuyor olabilirdik. Sosyalizmi kabul ettirme ve yerleştirme evresinde, TİP mecliste olsaydı, “sosyal devlet” adına birçok somut adım atılabilirdi.
Takdir edebileceğimiz gibi, Türkiye’nin bugününde, yaratılabilecek sosyal politikalar, ancak o politikaların eksikliğini hisseden mekanizmaların içinden çıkabilir. Bunun için de, Türk Siyasal Kurumları arasında, işçi sınıfına ve “sınıf mücadelesi” fikrine yakın olan bir siyasal partinin eksikliği hissedilmektedir.
Günümüzde de AKP iktidarınde sosyal politika adına adımlar atılsa da, bir sağ partiden beklenebileceği üzere, AKP işi, mantığını kavradığı neo-liberal düzene uygun bir şekilde, liberal hayırseverlik noktasında çözmeye çalışmaktadır. Yani sosyal hakları bir hak olmaktan öte, bir sosyal yardımlaşma biçimine dönüştürme çabası içindedir. İşte bu noktada da, Türk Siyasal Hayatı’na, sözünü ettiğimiz karşı güç olan, sosyalizm yanlısı mekanizmalar ve dengeleyici bir “sol” gerekmektedir.    



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın politika kümesinde bulunan diğer yazıları...
Cumhurbaşkanını Neden Halk Seçmemeli?
Türk Siyasal Hayatında Bir Lider: Bülent Ecevit
Ermeni Tehciri Meselesi
Türkiye"de Demokrasi
22 Temmuz

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Klasik Türk Müziği'nin Osmanlı'dan Cumhuriyete Geçişteki Değişimi ve Milliyetçiliğe Etkisi
"Benden Selam Söyle Anadolu'ya"
Demokrat Parti
12 Eylül
Türkiye - Ortadoğu İlişkileri
Körfez Savaşı ve Türkiye
Osmanlı - Türk Belgelerine Göre İttihat ve Terakki'nin 1915'te Ermenilere Yönelik Politikaları*
Türkiye Cumhuriyeti'nde Resmî Yurttaş Profilinin Evrimi*
Erken Cumhuriyet Dönemi"nde Emek Tarihçiliği ve Türkiye"de Sendikacılık
Türk - Kürt Sorunu

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Doğru Nerede [Şiir]
Sorgu [Şiir]
Tek Sen [Şiir]
Zordu [Şiir]
İstanbul'da [Şiir]
Ne Deseydim? [Şiir]
Bilirim [Şiir]
Dilsiz Uşak ve Yaratılan Simetriler [Öykü]
Akıllılık ve Delilik Üzerine... [Öykü]
İki Bardak Çay [Öykü]


Nazlı Usta kimdir?

Değişken ruh hali değişik yazılar. Bazen iç yakan bir acı, bazen siyasi bir eleştiri. Günlük hayat gibi. Dünya gibi. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Görünür görünmez her şey... Yaşadığımız, yaşamayı istediğimiz, bir gün yaşamayı hayal ettiğimiz her şey... Bütün ihtimallerden ve çevremde olan, gözüme batan, ayrıntıda kalan herkesten...Her şeyden...


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Nazlı Usta, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.