..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanık insanları işe aldığın zaman, senin onlardan daha uyanık olduğunu kanıtlamış oluyorsun. -R. H. Grant
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Söyleşi > Ömer Akşahan




23 Ağustos 2008
Atatürk Çocukları Kütüphanesi  
Ömer Akşahan
KÖY ÇOCUKLARI KÜTÜPHANELERİ OLUŞTURMA, KÜLTÜR-SANAT VE DAYANIŞMA DERNEĞİ adı altında köylere ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESİ adı altında KÖY KÜTÜPHANELERİ kuruyoruz.


:BIEH:



HEDEF: 40.000 KÖYE “ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESİ”

Soru: Sayın Mesut Tim, köy kütüphanesi kurmaktan amacınız nedir?
TİM: Yıllardan beri pek çok gazeteci, yazar insan ülkemizin ve insanlarımızın gelişmesi için çabalar durur. Genelde yapılanları eleştirmek de olsa yaptıkları çoğu zaman bunun da faydası var biraz. Fakat asıl yapılması gereken öncelikle insanların gelişimi için somut adımlar atılması. Cumhuriyet’in ilk yıllarında bu yapıldı. Ne doğru dürüst ulaşım ne de iletişim. O günlerin olanaksızlıklarıyla 40.000 köye okuma odaları kuruldu. Birkaç yıl içinde bu okuma odalarından faydalanan insanların kişilik olarak gelişmesi ve toplumsal bireyler olması yöneticilerin işine gelmedi. Çünkü onlara DÜŞÜNEN, SORAN, SORGULAYAN İNSAN değil KOYUN SÜRÜSÜ lazımdı. Bu yüzden köy enstitüleri, halkevleri ve onlarla birlikte 40.000 köydeki okuma odaları kapatıldı. İNSANIMIZIN gelişmesi engellendi. TÜRKİYE, karanlık bir geleceğe mahkum edildi. Biz elimizden geldiğince pek çok insanın kader dediği bu durumu tersine çevirmek için bu yola baş koyduk. KÖY ÇOCUKLARI KÜTÜPHANELERİ OLUŞTURMA, KÜLTÜR-SANAT VE DAYANIŞMA DERNEĞİ adı altında köylere ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESİ adı altında KÖY KÜTÜPHANELERİ kuruyoruz.
Soru: Derneğiniz ne zaman kuruldu, çalışmalarınız hakkında genel bilgi verir misiniz?
TİM: 12 Eylül 2006’da derneğimiz kuruldu. Amaç olarak sadece İzmir köylerinde birer tane kütüphane açmak olarak başladıkları bu gönüllü çalışmanın pek çok yerden istek ve destek gelmesi üzerine tüm Türkiye’ye yaymaya çalışıyoruz. Bunun için de gerek internet ortamında gerekse basında zaman zaman yaptığımız çalışmalar konusunda haberlerimiz oluyor. Şimdiye kadar kütüphanelerimizin hepsini bağış kitaplarla açtık. Yaptığımız çalışmalar topluma duyarlı bazı şirketlerin de ilgisini çekti. Zaman zaman yapılan bağışlarla da önümüzdeki günlerde açılacak kütüphaneler için yepyeni kitaplar alıyoruz.
Şimdiye kadar kurduğumuz kütüphaneler şunlar: 11 Ekim 2006 (İzmir,Urla-UZUNKUYU köyü), 25 Mart 2007 (İzmir, Bayındır – SARIYURT köyü), 8 Ekim 2007 (Rize, Fındıklı – ÇAĞLAYAN köyü). 10 Haziran 2008 (Kiraz – SULUDERE köyü).
Önümüzdeki günlerde açılacak olan kütüphanelerimiz: İzmir, Konak ilçesi KAVACIK köyü (Kütüphane hazır, açılış tarihi belirlenecek), Adıyaman, Gölbaşı ilçesi BELÖREN köyü (Ekim ayı başında), Osmaniye, Kadirli ilçesi ÇUKURKÖPRÜ köyü (22-23 Ekim).
Yaptığımız çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiyi insanlarla paylaşmak için yeni bir site oluşturuyoruz. www.ataturkcocuklarikutuphanesi.org adı altındaki bu sitemiz önümüzdeki günlerde aktif hale gelecek. Bu sitemizde yaptığımız çalışmalar hakkında ayrıntılı bütün bilgiler bulunacak.
Soru: Neden kütüphane kuruyorsunuz?
TİM: Kitap toplayıp göndermekle kütüphane kurmak arasında dağlar kadar fark var. Gönderilen her kitap muhakkak ki faydası olacaktır ama asıl olan kalıcı, köye ait bir KÜTÜPHANE kurmaktır. Bu şekilde köylerde 7’den 70’e herkes bu kütüphaneden faydalanabilecek. Özellikle de köye ait binalarda kütüphane açıyoruz. Çünkü bu kütüphanelerden sadece öğrencilerin değil bütün herkesin faydalanmasını istiyoruz.
Soru: Kütüphaneleriniz ne tür kitaplardan oluşuyor?
TİM: ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANELERİ adı altında açtığımız köy kütüphanelerinin içinde çeşit çeşit ansiklopediler, Türk ve Dünya klasikleri, çağdaş romanlar, çocuk kitapları, şiir kitapları, dil bilim kitapları, felsefe kitapları, ÖSS, OKS hazırlık kitap ve dergileri, Tübitak kitapları var. Ortalama 3.000 kitaptan oluşan kütüphaneler bunlar.
Soru: Son olarak söylemek istediğiniz?
TİM: Biz insanların okuyarak aydınlanacağına, toplumsal bireyler olacağına inanıyoruz. Ve bunun için de ömrümüzün sonuna kadar bu amaç için köylere ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESİ adı altında KÖY KÜTÜPHANELERİ kurmaya devam edeceğiz.
Bu amaç için yaptığımız bu çalışmalara herkesi destek olmaya çağırıyorum…

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
Mesut TİM (0555 585 64 42 – 0232 425 73 94)
Kitap göndermek isteyenler için adresimiz:
1039 Sokak No: 2/402 Kapılar - İZMİR

.Eleştiriler & Yorumlar

:: çok sevinç verici
Gönderen: Gürcan Erbaş / ,
1 Eylül 2008
Atılımızı yürekten kutluyor, başarılarınızın devamını diliyorum. Kitap desteğim adresinize ulaşacaktır. saygılarımla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın söyleşi kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ben İstediğim Sürece Yaşarım!

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ödemişli Güzide Bestekar Kasım İnaltekin (*)
Nietzsche Ağladığında
Engellilerden Kutsal Çağrı
Mustafa Erdal
Goethe Der ki...
Öğrenci Notu Üzerine...
Engellilerden Kutsal Çağrı
Ödemiş Üç Eylül Parkı İle Londra Hyde Park
Öğrenci Odaklı Eğitim
Safranbolu"ya Aşık Olmak...

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hiçliğe Övgü [Şiir]
Kayıtdışı Şiir [Şiir]
Gece Dokunuşları [Şiir]
kalem [Şiir]
Meğer [Şiir]
Güz Yağmurları [Şiir]
Küçük Mariya İçin Kar Senfonisi [Şiir]
Giderken Düşürdünüz 'Ben'i Çantanızdan [Şiir]
Issız Sokak [Şiir]
ayrılıklar [Şiir]


Ömer Akşahan kimdir?

Kendini nasıl anlatır ki insan… Oturup yazılmaya kalkılsa, her edebiyat işçisinin yaşamı kalın bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdığım denemelerde ve şiirlerimde yansıtmaya çalışıyorum. Yapıtlarımı izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüğümüz, tümcemiz. . Kendimi şiirde ilk keşfedişim beni aynı zamanda büyük bir hayal kırıklığı yaşattı ve düzene yenik düştüm. Yol göstericim de yoktu yanımda; düzene isyan edeceğime, şiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaşananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldı, bir sonbahar yaprağı gibi Aydın Dağlarının zirvesine fırlattı. Yıl 1981. Ve beni yeniden hayata bağlayan sihirli gücün şiir olduğunu orada anladım. O gün bugündür, can yoldaşım, arkadaşım, sırdaşım ve en büyük sığınağımdır ŞİİR! İnanıyor ve haykırıyorum; şiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben şuyum diyemez. Tek inancım, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdırarak da olsa şiire ihanet etmeyeceğim. Aydın’ın İncirliova ilçesinde, ‘53 yılının Ocak ayında, bir Kova erkeği ve sevgili annemin tek eşinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmişim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiş bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öğretmenlik uğraşımı resmi düzeyde ‘99 yılına dek sürdürdüm. Halen özel sektörde işimden arta kalan zamanlarda, öğrencilere Türkiye’nin hemen her noktasında şiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk şiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarından öğrenemeyen gençlere yeni Türk şiirinin kapısını aralamaya çalışıyorum. İnanın bu çalışmalarda şiir adına öyle ilginç olaylara tanık oluyorum ki, gözyaşlarınızı inanın tutamazsınız. Tüm uğraşlarımdan edindiğim çok önemli bir gerçeğin altını kalınca çizmek istiyorum: ŞİİR ÖYLESİNE SİHİRLİ BİR ANAHTAR Kİ, AÇMADIĞI BİR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIŞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde şiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , anı yazılarımla yer aldım. ‘90’da Ödemiş EFE dergisi yöneticiliği, Almanya’da Almanca yayımlanan GEMEİNSAM adlı yayının sorumluluğunu yaptım. Almanca şiir, öykü denemelerinin yanı sıra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye şiir kazandırma çalışmalarımı yayımladım. ‘90’da “Nasıl Çalışalım? Nasıl başaralım?” adlı çalışmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafından 3000 adet basıldı. ‘98’de ilk şiir kitabımı Sivas’ta yakılan 37 güzel insana adadığım için yalnızca 37 şiir içermektedir. Evliyim. Eşim de emekli sınıf öğretmeni olup, bir oğlum ve bir kızımla beraber yaşamımızı renklendirmeye çalışmaktayız.

Etkilendiği Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Ömer Akşahan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.