..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin bulunmadığı yerde us da arama. -Dostoyevski
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > M.NİHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Her Eve Bir Kitaplık  
M.NİHAT MALKOÇ
Türkiye’de okuma alışkanlığını artırmak için hiçbir ciddi girişimde bulunmuyoruz. Sadece lafını edip duruyoruz; şikâyette bulunuyoruz. Bundan da anlaşılıyor ki okumayışımızı doğal karşılıyoruz. Oysa Batılı ülkelerde okumak günlük işlerden sayılır. Kişiler her nerede olurlarsa olsunlar her gün planlı olarak okurlar. Her gün düzenli olarak gazete okuyan, haftalık ve aylık dergileri takip eden bu kişiler sürekli okumalarla hayatı anlamlı kılarlar.


:BDDH:
HER EVE BİR KİTAPLIK

M.NİHAT MALKOÇ


     Türkiye’de okuma alışkanlığını artırmak için hiçbir ciddi girişimde bulunmuyoruz. Sadece lafını edip duruyoruz; şikâyette bulunuyoruz. Bundan da anlaşılıyor ki okumayışımızı doğal karşılıyoruz. Oysa Batılı ülkelerde okumak günlük işlerden sayılır. Kişiler her nerede olurlarsa olsunlar her gün planlı olarak okurlar. Her gün düzenli olarak gazete okuyan, haftalık ve aylık dergileri takip eden bu kişiler sürekli okumalarla hayatı anlamlı kılarlar.

Evlerimizi daha güzel bir şekle büründürmek için hiçbir masraftan kaçınmayız. Gardıroptan koltuk takımına, çocuk odasından yatak odası takımına kadar evlerimizde her türlü eşyayı en iyisinden alırız. Elektronik eşyalarla hayatımızı alabildiğince kolaylaştırırız. Bunların biriken borçlarının ödenmesi aylarımızı alır. Rahatlık ve konfor için yaptığımız bu yatırımı eğitime yapmayız. Bu hususta her nedense cimri davranırız. Çünkü eğitim uzun vadede verim alınabilecek bir alandır. Eğitim harcamalarının karşılığı ilk planda görülmese de uzun vadede kendini gösterir. Onun içindir ki eğitim geleceğe yapılan en kârlı yatırımdır.

      Bazı evlerdeki lüzumsuz aksesuarlar hep dikkatimi çeker. Adam sigara içmez ama çeşit çeşit sigara küllükleri bulundurur evinde. Küllük bir yana hemen her marka sigaradan birer tane koyar dolabının en görülen yerine. Yine bazı kişiler bir damla alkolü bile ağızlarına koymadığı halde her türlü içkiden birer şişe bulundururlar. Anlamsız bir ilgiyle koleksiyon oluştururlar. Bu gibi garip davranışları anlamakta zorlanırım. Hiçbir mana veremem.

     Anlayamadığım bir başka husus da kitapların vitrinlerde bir aksesuar, bir eşya gibi saklanmasıdır. Bu düşünceyle kitap alan kişiler, özelikle şekil itibariyle dışardan hoş görünen, düzgün duran ciltli kitapları tercih ederler. Bazılarının bürolarında kitabın eşya olarak kullanıldığını görürsünüz. Büroya dışardan giren kişi kitaplara bakarak büro sahibinin çok okuyan biri olduğunu sanabilir. Bununla da kalmaz, kitapların yazarlarından ve içeriklerinden o kişinin düşünce dünyasını da öğrenebilir. Bu çoğu zaman yanıltıcı olur.

     Aslına bakarsanız kitap ev eşyası değil, gerçek bir dosttur. Onların dünyasına girerek soluklanırız. Okuduğumuz öykü ve romansa kahramanlarıyla özdeşleştiririz kendimizi. Onlar için sevinir, bazen üzülür, bazen de olayların neticesini merak ederek bütün vaktimizi kitabın sonundan haberdar olmak için harcarız. Doğrusu, okunmayan kitap ev eşyası hükmündedir. Bazı evlerde kitapların yıllarca karıştırılmadığını, üstlerinin toz bağladığını görürüz. Bu da gösteriyor ki evleri süsleyen kitaplara bakarak ev sahibinin kültür seviyesini ölçemezsiniz.

     Türk ve dünya klasiklerini alıp da birinci kitapta bırakan nice insanlar tanırım. Bu kişiler aylarca kitap taksiti öderler ama verdikleri paranın karşılığını alamazlar. Aslında aldıkları eserleri okusalar karşılığını fazlasıyla alacaklar. Kitabı ‘rafta şık duruyor’ diye alanlar var bu memlekette. Bu kişiler kitabın içeriğinden değil, görüntüsünden yararlanırlar.

     Bazı kesimler kitap okuma işini sadece öğrencilere has bir eylem olarak görürler; okumayı sadece öğrencilere yakıştırırlar. Mesleğini bulmuş, hayata atılmış kişilerin hâlâ ısrarla kitap okuduklarını görünce onların bu davranışlarını yadırgarlar. Okumak insan olmaktır bence. Çok okuyan insanlar yeni düşüncelerle karşılaşıp yeni dünyalar keşfederler.

     Kitapların dünyasına yolculuk yapmak ufkumuzu açar. “Sefiller” adlı dünyaca meşhur eserin büyük yazarı Victor Hugo “Kitaplık kurmak, ibadethane yapmak kadar kutsaldır.” diyor. İçinde kitap olmayan, kitap olduğu halde okunmayan evlerden hayatın çekildiğine inanırım. Her evde muhakkak bir kitaplık olmalıdır. Bu kitaplıkta asgari kültür seviyesi kazandıracak eserler bulundurulmalıdır. Cicero, “Kitapsız bir ev, ruhsuz bir vücuttur.” diyerek konuya farklı bir açıdan bakıyor. Büyük düşünür Konfüçyüs’ün Tanrıdan en büyük dileği kitap ve çiçektir. O: “Tanrım bana kitap dolu bir evle, çiçek dolu bir bahçe ver.” der.

     Her ilde, hatta bazı ilçelerde umumun istifadesine açık kütüphaneler olsa da her evde muhakkak bir kütüphane olmalıdır. Kitaplıklar bize okumayı hatırlatır, çocuklarımıza kitabı sahiplenme duygusu kazandırır. Bu düşüncelerle herkesi kitaplık kurmaya çağırıyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
beklenen Nesil
Hayatı Anlamlı Kılmak
Atatürk ve Cumhuriyet
Şehidimin Son Örtüsü Bayrağım!..
Tek Millet Tek Yürek
Yurdumun Bayramı Nevrûz
Okumama Hastalığımızın Şifası: Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi
İrfan Ordusu Yahut Öğretmenler
Kusur Aramak
Özgür Yaşamak... Ama Nereye Kadar?

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölümünün 16. Yılında Türkülerin Efendisi Erkan Ocaklı
Vali Recep Yazıcıoğlu ve "Köprü"nün Hikâyesi
Futbolun Efendisi: Fatih Tekke
Çağ Kapayıp Çağ Açan Bir Fethin Hatırası: Ayasofya
Vahşet Çağının Vicdanı: Aliya İzzetbegoviç
Şair Nurettin Özdemir'le Trabzon Lisesinde Bir Gün...
Anadolu Âşığı Bir Gönül Adamı: Sabahattin Eyüboğlu
15 Temmuz Gecesi Tankların Önünde Yatan Yiğitler Vardı
102. Sene - İ Devriyesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı
Türkçenin Berrak Sularında…

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Menzilin Mübarek Olsun [Şiir]
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
Sizin Kafanız İyi Mi? [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Aslan Aksoy Abimiz [Şiir]
Filistin İçin Ne Yaptın? [Şiir]
Berceste Mısralar - 303 [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.