..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçının işlevsel tanımı bilinci neşelendirmektir. -Max Eastman
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar > M.NİHAT MALKOÇ




9 Ağustos 2005
Avucumda Sevda Var  
M.NİHAT MALKOÇ
Şiirler olmasaydı nasıl ifade ederdik yürek yakan gizli aşklarımızı?...Nasıl temizlerdik ruhumuzda biriken tortuları?...Tek taraflı sevmelerin resmidir şiir…Sözün öze ulaşmasına vesiledir çoğu zaman….


:CJDI:
“AVUCUMDA SEVDA VAR”

M.NİHAT MALKOÇ

Şiirler olmasaydı nasıl ifade ederdik yürek yakan gizli aşklarımızı?...Nasıl temizlerdik ruhumuzda biriken tortuları?...Tek taraflı sevmelerin resmidir şiir…Sözün öze ulaşmasına vesiledir çoğu zaman….
Şiir,ufuklarımızı sonsuzluğa açar.İmkânsız yoktur şâir için…Her şey iki dudağının arasında ve kaleminin ucunda saklıdır şâirin...Gönül kapısının anahtarı kendisindedir.Fakat bu anahtar her kapıyı açmaya muktedir değildir.Mühim olan o anahtara kapı olacak varlığı bulmaktır.
Sevdalar üzerine ne şiirler söylendi.Ne türküler yakıldı.İnsanlıkla yaşıttır sevda şiirleri…Çünkü insandan evvel sevda vardı,aşk vardı…Dünya da bu sevdanın yüzü suyu hürmetine yaratıldı.
Genç şâirlerimizden Ahmet Rıza Korkut,yazdığı son şiir kitabının adını “Avucumda Sevda Var” diye koymuş.Sevda bu nerede boy atacağı,nerede barınacağı,nereye sığınacağı belli olmaz.
Gündüz Kitabevi Yayınları arasında çıkan bu güzel şiir kitabı 136 sayfadan oluşuyor.Mükemmel bir kapak tasarımı ve o güzel kapağı açınca size “merhaba” diyen birbirinden güzel ve özgün şiirler…
Mukaddime babında birkaç sözle başlıyor kitabına kıymetli şâir Ahmet Rıza Korkut:
“Şiir;belki de kirlenen ve laçkalaşan bu düzende hâlâ temiz ve yürekli durabilen tek şey…İnsan yüreği,insan cesareti olmadan yaşayabilir mi?Sizler bu gönül sıcaklığını yansıtan damıtılmış yorumları okuyor olduğunuza göre yüreğinize koyduğunuz bir cesaretiniz ve ayakta durabilecek kadar umudunuz hâlâ var demektir.”
Ahmet Rıza Korkut genç bir isim …Bıyığı yeni terleyenlerden...Fakat şiirde yeni bir soluk olabilecek edebî donanıma sahip…Kendisini kendisinden dinleyelim isterseniz:
“Sıcak bir yaz günü dünyaya geldi; 13 Ağustos 1979…Çocukluğu; doğup büyüdüğü Amasya'nın Aydınca kasabasında geçti. İlkokulu aynı kasabada suskun bir çocuk olarak okudu. Suskunluğu kadar da vazgeçilmez bir tiyatrocu, konuşmacı ve şiir yorumcusuydu. O yılların suskun ve başı eğik çocuğu yavaş yavaş büyümüş ve başını artık kimseye eğmemiştir. O yüzdendir ki ilk yediği dayak lise yıllarına denk gelir.
Hayatı, kavgayı ve sevdayı öğrendiği gün; ilk şiirini yazar.
Eğitimci ve yazar bir babanın evladı olmak ve ömrünü kendisine adayan bir annenin biricik yavrusu olmaktır en büyük gururu. Babasını da kaybettiğinden beri, hiçbir şey bükememiştir artık boynunu..
Çeşitli tiyatro guruplarında görev almış ve tek kişilik gösteriler yapmıştır. Ortaokul yıllarında yazdığı bir yazısıyla Türkiye derecesi kazanmış, aynı yıllarda TRT tarafından çocuk hikayeleri ödülü almıştır.Çeşitli gazete ve dergilerde yazıları ve şiirleri yayınlanmış, pek çok radyo programı hazırlayıp sunmuştur. Bir özel radyo kurucu başkanlığı yapmıştır. Şiire olan tutkusunu kendi web sitesi olan “ŞiirCi.Com” ile insanlarla paylaşmaktadır.Elektronikçi ve bilgisayar programcısıdır. Aktif olan yaşamına TRT’de “Son Yaprak” dizisiyle oyunculuk deneyimi de katmıştır.”
Şâirler hassas insanlardır.Yaşadıkları acılar ve sevinçler duygu sağanağına dönüşebilir.Onları toplumdan soyutlayamazsınız.Yürekleri daimi bir medcezir hâlindedir.Yavru bir serçenin kanat çırpışı,bir çocuğun sessizliği boğan ağlayışı onu cezbeye getirebilir.Onlar çok sıradan bir davranışa sevinebilir veya üzülebilirler.Korkut,bir şiirinde yüreğinin pırpır edişini bir merhabaya bağlıyor:
“hiçbir şey mutlu edemezdi beni/ne kadın/ ne şarap
ne de sihir …/ne araba/ne ev/ ne de bu şehir …
hiçbir şey mutlu edemezdi beni/senin bir “merhaba”n kadar !...”
     Ne kadar güzel ve sağlıklı bir bakış açısı…Mutlu olmamız için katlarımız ve yatlarımız olması gerekmiyor.En büyük servet kanaatkârlık değil midir?
     Sitem insanın doğasında var olan kadim bir duygudur.Vefa görmediğimiz yerde sitemin keskin kılıçları ortalığı yangın yerine dönüştürür.Yıllarca büyük bir fedakârlıklarla büyüttüğümüz sevda çiçeği kuruyunca karşılıklı suçlamalar ve sitemler gelir peşi sıra…Sitem şâirin doğasında var olan ve çabuk inkişaf eden bir histir.Şâir Ahmet Rıza bir şirinde sitemin sivri oklarını muhatabına saplıyor:
     “gidiyorum işte öylesine/ öylesine yaşanmış gibi
bu sevdayı sana bırakıyorum/ sana bırakıyorum
o çok sevdiğin/ yalanları …”
Korkut’un şiirlerinde zengin bir imge yelpazesi mevcuttur.Serbest şiir yazmaktadır.Fakat serbest şiirin en büyük handikaplarından biri olan sıradanlığı aşmış görünmektedir.Akıcı bir üslûbu vardır.Onun şiirlerinde herkes kendinden bir parça bulabilir.Geleceğin şiiri içerisinde onun ismine rastlamak mümkün olabilecektir.Fakat şiir azim ve sebat isteyen bir sanat dalıdır.Şiir vadisinde saman alevi gibi parlayıp sönenlerin sayısı hiç de azımsanmayacak miktardadır.Sözlerimi onun güzel bir şiiriyle noktalamak istiyorum.Kendisine şiirin dikenli yollarında keyifli yolculuklar dilerim.Ufkun ve yolun açık olsun:
“tut ki düştüm avuçlarına bir kış günü
tut ki yandım avuçlarında/ama erimedim işte!...”
E-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkânı
Zigana'nın Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneşli Bayır" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniş Şiirleri Antolojisi
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altın…

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Şiir Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu
Gümüşhaneli Hacı Hüsrev Doğan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliği
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.