..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beğenmenin başlangıcıdır. -Spinoza
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar > M.NİHAT MALKOÇ




18 Aralık 2011
"Güneşli Bayır" ve Serkan Türk  
M.NİHAT MALKOÇ
Yeşilin koynunda güzellik uykusunu uyuyan Trabzon, ülkemizin en şirin şehirlerinden biridir. Yeşille mavinin koyun koyuna olduğu bu mümbit topraklar maddî ve manevî binlerce zenginliği içinde saklamaktadır. Dünden bugüne, bugünden yarına taşınan bu zengin birikim hepimizin ortak değeridir. Bunu geleceğe taşımakta şair ve yazarlara önemli görevler düşmektedir. Onlar ne kadar yazarsa yazsın, bu emsalsiz güzellikler kâğıda dökmekle bitmez. Fakat ne kadarını yarınlara taşıyabilirsek kârdır. Heyamola Yayınları bunu gerçekleştirmek için kolları sıvadı bile. 22 yazarın kaleminden 22 Trabzon kitabı vitrinlerdeki yerini aldı.


:CDDD:
M.NİHAT MALKOÇ

     Yeşilin koynunda güzellik uykusunu uyuyan Trabzon, ülkemizin en şirin şehirlerinden biridir. Yeşille mavinin koyun koyuna olduğu bu mümbit topraklar maddî ve manevî binlerce zenginliği içinde saklamaktadır. Dünden bugüne, bugünden yarına taşınan bu zengin birikim hepimizin ortak değeridir. Bunu geleceğe taşımakta şair ve yazarlara önemli görevler düşmektedir. Onlar ne kadar yazarsa yazsın, bu emsalsiz güzellikler kâğıda dökmekle bitmez. Fakat ne kadarını yarınlara taşıyabilirsek kârdır. Heyamola Yayınları bunu gerçekleştirmek için kolları sıvadı bile. 22 yazarın kaleminden 22 Trabzon kitabı vitrinlerdeki yerini aldı.

     Bilindiği gibi Heyamola Yayınları “Trabzon’dur Yolumuz” adı altında bu şehrin mahallelerini, semtlerini ve belli başlı yerlerini anlatan 22 yazarın kaleminden, 22 kitabı okurlarına sundu. Şairler ve yazarlar duygusal bağlarının olduğu mahalleleri kaleme aldılar. Durup dururken Trabzon’la ilgili özgün bir okur kitaplığı oluştu. Trabzon’u 22 güzel kalemden şiir tadında okuma imkânı doğdu. Bu anlamlı projeye katkısı olanlara teşekkürler…

Heyamola Yayınları “Trabzon’dur Yolumuz” yazma projesinde Trabzonlu usta öykücü, şair ve radyo programcısı Serkan Türk’e de yer verdi. “Güneşli Bayır”, Serkan Türk’ün Erdoğdu’yu anlattığı eserinin adı… Usta kalem Serkan Bey daha önce “Rüzgârlı Camlar”, “Uzak Yaz”, “Her Şeyin Güzel Olma Nedenleri” adlı kitaplara imza atmıştı.

     Şair Serkan Türk’ün kaleme aldığı Güneşli Bayır’ı büyük bir zevkle, bir oturuşta okudum. 110 sayfadan meydana gelen “Güneşli Bayır” adlı eser Erdoğdu’dan daha çok, Serkan Türk’ü ve onun Erdoğdu izlenimlerini uzun uzadıya anlatıyor. Türk, Erdoğdu’nun özellikle son on yıl içerisindeki değişimine ve dönüşümüne bir yazar gözüyle tanıklık ediyor. Söz konusu kitap “Sunuş, Güneşli Bayır, Yaşama Telaşı, Bir Semtten İlk Kez Bakmak, Babamın Sesi, Gülibrişim Ağacı, Gece Yürüyüşü, Eski Zamanda Merdivenli Bir Ev, Bugün Yeni Bir Anı Edindik Kendimize, Lakaplar ve Buzlu Dere Sokağının Sakinleri, Benim Odam ve Kalabalık Düğünler, Güvercinler ve Atmacalar, Pazar Yerlerinin Bereketi, Kahvehaneler, Erdoğduspor Kulübü, Kokulu Silgim Gazoz Kapakları ve Diğerleri, Çocukluğumun Oyunları, Erdoğdu Sözlüğü, Bir Alfabe Yaratmak, Son Söz” bölümlerinden oluşuyor.

     Bu şehri konu alan ve 22 kitaptan oluşan “Trabzon’dur Yolumuz” serisinin her kitabının başında, kitapların basımına maddî ve manevî katkıları olan eski Devlet Bakanı Faruk Özak’ın dört sayfalık “Sunuş” yazısına yer veriliyor. Bu yazının bütün kitaplarda tekrarlanmasını gereksiz buluyorum. Serinin ilk kitabında yer alması bence yeterliydi.

     Serkan Türk bundan evvel yazmış olduğu şiir ve öykü kitaplarıyla yazarlıkta ve şairlikte rüştünü ispatlamış bir isim olarak tanınıyor. Buna ilave olarak uzun zamandan beri zor şartlarda da olsa “Ada” adlı kültür, sanat ve edebiyat dergisini çıkarmaya çalışıyor.

     Türk’ün “Güneşli Bayır” adlı kitabını belli bir kategoriye koymak gerekirse, anı ağırlıklı bir eser olduğu söylenebilir. Fakat öykü türüne uyan kısımları da az değil. Lakin buna kuru bir tanıtım kitabı diyemezsiniz. Zira bu kitapta Erdoğdu’yla ilgili ansiklopedik bilgiler birkaç sayfadan öteye gitmiyor. Zaten malumat ağırlıklı bir kitap olsaydı bu kadar beğenilmezdi. Serkan Bey, kitabını acı tatlı anılarla yoğurarak, eserine şiirsel bir hava katıyor.

     Kitabın yazarı olan Serkan Türk, ömrünün ancak üçte birini geçirmiş Erdoğdu’da... Bu durum, aslında yazarın Erdoğdu’nun dününü, bugününü ve yarınını kuşatıcı bir bakış açısıyla anlatmasına kısmen de olsa engel teşkil ediyor. Serkan Türk, ömrünün çoğunu bu mahallede geçiren bir kalem olsaydı geçmişe dair ayrıntıların yansıtılmasında daha başarılı olabilirdi.

     Öykü, şiir ve yazılarıyla tanıdığımız Serkan Türk, Türkçeyi başarıyla kullanan bir yazar olarak biliniyor. Bu özelliğini “Güneşli Bayır” da da görmekteyiz. Zira bu kitapta kusurlu cümleye pek rastlayamıyorsunuz. Çok temiz bir dil ve şiirsel bir üslup dikkatleri çekiyor. “Güneşli Bayır” birçok yönüyle uzun bir otobiyografik hikâyeyi andırıyor. Hikâye tadında bir metin olarak okuyucuyu sürüklüyor; Erdoğdu’ya gizemli bir ayna tutuyor.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkânı
Zigana'nın Gür Sesi: Herfene Dergisi
15 Temmuz Direniş Şiirleri Antolojisi
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altın…
Yusuf Ziya Ortaç'ın Nüktedanlığı

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Şiir Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu
Gümüşhaneli Hacı Hüsrev Doğan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliği
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Menzilin Mübarek Olsun [Şiir]
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
Sizin Kafanız İyi Mi? [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Aslan Aksoy Abimiz [Şiir]
Filistin İçin Ne Yaptın? [Şiir]
Berceste Mısralar - 303 [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.