..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, yetmişinde bile mesela zeytin dikeceksin. -Nâzım Hikmet
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Unutulamayan Dönemler > M.NİHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali  
M.NİHAT MALKOÇ
Yaz mevsimiyle beraber illerde, ilçelerde, beldelerde, hatta köylerde ve yaylalarda bile festivaller düzenlenir. Birçoğunun adları değişik olsa da içerikleri hep sevgi, barış, dostluk ve eğlenceden ibarettir. Şehirlerin gülen yüzüdür festivaller… Bir yörenin gelenek ve görenekleri, çevre güzellikleri, mutfağı, insanlara yaklaşımı bu festivaller vasıtasıyla ortaya çıkar. İnsanlar arası iletişimler, paylaşımlar, dayanışma olguları gerçek anlamda bu zamanlarda ortaya çıkar. Nerden bakarsanız bakın festivaller yapıldığı coğrafyaya renk getirir, hayatı monotonluktan kurtarır. Tanıtımın en güzel ve en kestirme yolu festivallerden geçer.


:EIDC:
MERSİN YENİCE 4. BARIŞ VE KÜLTÜR FESTİVALİ

M.NİHAT MALKOÇ


     Yaz mevsimiyle beraber illerde, ilçelerde, beldelerde, hatta köylerde ve yaylalarda bile festivaller düzenlenir. Birçoğunun adları değişik olsa da içerikleri hep sevgi, barış, dostluk ve eğlenceden ibarettir. Şehirlerin gülen yüzüdür festivaller… Bir yörenin gelenek ve görenekleri, çevre güzellikleri, mutfağı, insanlara yaklaşımı bu festivaller vasıtasıyla ortaya çıkar. İnsanlar arası iletişimler, paylaşımlar, dayanışma olguları gerçek anlamda bu zamanlarda ortaya çıkar. Nerden bakarsanız bakın festivaller yapıldığı coğrafyaya renk getirir, hayatı monotonluktan kurtarır. Tanıtımın en güzel ve en kestirme yolu festivallerden geçer.

     Geçen hafta 1–2 Eylül 2007 tarihlerinde Mersin’in Yenice Belediyesi’nin davetlisi olarak Mersin’e gittim. Mersin Yenice Belediyesi, adet olduğu üzere her yıl düzenli olarak Barış ve Kültür Festivali yapıyor. Bu yıl Barış ve Kültür Festivali’nin dördüncüsü gerçekleştirildi. Festival çerçevesinde bir de şiir yazma yarışması yapıldı. Hece ve serbest vezin kategorilerinde düzenlenen yarışmanın konusu “İnsan Sevgisi” olarak belirlenmişti. Onlarca şiir geldi yarışma masasına… Şairler insan sevgisi üzerine besleyip büyüttükleri duygu ve düşüncelerini şiir yoğunluğunda ifade ettiler.

Her yıl düzenli olarak yapılan, sadece teması değiştirilen ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen şiir yarışmasında hece ölçüsü ve serbest ölçü kategorilerinde birinciler, ikinciler ve üçüncüler, üniversitelerin ilgili öğretim görevlileri tarafından okunup belirlendi. Beni de serbest kategoride birinciliğe layık gördüler. Bunun için de festivale çağırdılar. Yarışmaların her iki kategorisinde de birinciye 500, ikinciye 400, üçüncüye 300 YTL para ödülü verdiler. Bununla da kalmayıp dereceye giren şiir sahiplerinin yol, konaklama ve yemek giderlerini üstlenip onları Yenice Barış ve Kültür Festivali’ne çağırdılar. Biz de koşa koşa gittik.

     Mersin Yenice Belediyesi’nin düzenlediği şiir yarışmasının hece kategorisinde İzmir Bornova’dan Rıza Yetim “Neden Kardeş Olmayalım” adlı şiiriyle birincilik, Ankara’dan Coşkun Gönüllü “Tüm İnsanlar” adlı şiiriyle ikincilik, Adana Ceyhan’dan Halil Süzer “Huzura Temenni” adlı şiiriyle üçüncülük ödülünü kazandı. Söz konusu şiir yarışmasının serbest şiir bölümünde Trabzon’dan M. Nihat MALKOÇ “İnsanlığın Sessiz Ölümü” adlı şiiriyle birincilik, Hatay’dan Muhammet Akyıldız “Dilimde Söz Avuçlarımda Ateş Böcekleri” adlı şiiriyle ikincilik, Sinop’tan Necmettin Çakır “Gel Diyorsam” adlı şiiriyle üçüncülük ödülünün sahipleri oldular. Ödül kazanan yarışmacıların hepsi de festivale iştirak etti. Her iki kategorinin birincileri de şiirlerini halkın huzurunda okudular. Ben de “İnsanlığın Sessiz Ölümü” adlı şiirimi kalabalık bir seyirci topluluğuna okudum.

     Şiir ödüllerinin ve plaketlerinin verilmesinden sonra Grup Yenice Yolları bir konser verdi. Şiir dinletisi yapıldı. Yeniceli gençlerden oluşan amatör halk dansları topluluğu yöresel oyunlardan örnekler verdi. Bütün bölgelerin halk oyunlarını canlandırdılar. Havai fişek gösterileri gerçekleştirildi. Birinci gün “Moğollar” halkı coşturdu. İkinci gün sonunda protest müziğin en büyük temsilcilerinden biri olan Selda Bağcan sahne aldı. Saatlerce sahnede kalan Bağcan’a ilgi büyüktü. Gençler Bağcan’ın türkülerine eşlik ederek doyasıya eğlendiler.

     Mersin Yenice Belediyesi, sözde kültür şehirlerinin bile yapmakta aciz kaldığı bir festivali başarıyla gerçekleştirdi. Festival boyunca geceleri bile uyku uyumadılar. Misafirlere büyük ilgi ve sevgi gösterdiler. Ben bugüne kadar değişik yerleri gezdiysem de böylesine ilgi ve sevgi görmedim. Gelen bütün misafirler dört yıldızlı Mersin Oteli’nde ağırlandı. Her gün özel arabalarla otelden alındık, otele bırakıldık. Her gün sabah kahvaltısını açık menü şeklinde otelde yaptık. Akşam yemekleri festivaldeki misafirlere tahsis edilen bir lokantada yenildi. Sofraların baş kebabı Adana’ydı. Adana kebabına doyduk desem yeridir. Moğollar müzik topluluğunun üyeleriyle baş başa yemek yedik. Yemek sırasında Erkin Koray’la derin sohbetlere girdik. Televizyonlarda görüp beğendiğimiz, ulaşılmaz sandığımız sanatçılarla aynı masada oturup yemek yemek, sohbet etmek her şeye değerdi.

Festivalin sonunda Mersin’e de gittik. Orayı da gezme, görme imkânı bulduk. Mersin’in güzel sahili beni fazlasıyla etkiledi. Mersin’in Trabzonlu valisi Hüseyin Aksoy’u makamında ziyaret ettim. Kendisi çok sıcak karşıladı bizi. Kitap ve yöresel lokumlar hediye etti bize. Böyle büyük bir şehri başarıyla idare eden valimizle bir kez daha gurur duydum. Mersin Yenice izlenimlerim baştan sona hoşgörü ve sevgi kareleriyle dolu… Bizlere bu güzellikleri yaşatan Yenice Belediye Başkanı Veli Serin’e, Belediye’nin her şeyi Tuncay Akdağ’a ve bütün görevlilere teşekkür ediyorum. Doyumsuz anılarla ayrıldım bu beldeden…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kapadokya Yahut Güzel Atlar Ülkesi
Mersin Yenice İzlenimleri

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
Gerçek Hayaller Dükkânı
M. Nihat Malkoç Kerbela Şiir Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Menzilin Mübarek Olsun [Şiir]
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
Sizin Kafanız İyi Mi? [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Aslan Aksoy Abimiz [Şiir]
Filistin İçin Ne Yaptın? [Şiir]
Berceste Mısralar - 303 [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.