..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Ne elbiseler gördüm, içinde adam yok, ne adamlar gördüm sırtında elbise yok." -Mevlana
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yaşam > Yûşa Irmak




25 Ağustos 2023
Kendini Çimdiklemek!  
Yûşa Irmak
Bazen derin düşüncelere daldığımda göğsümün ortasına garip bir sancı çöker. Bu öyle kötümser bir sancı değil, tersine rahatlık veren bir sancıdır..


:DBB:
Bazen derin düşüncelere daldığımda göğsümün ortasına garip bir sancı çöker. Bu öyle kötümser bir sancı değil, tersine rahatlık veren bir sancıdır.. Dünyada bunca sıkıntı, kan, ter ve gözyaşı varken kendime huzur ve mutluluğu çok gördüğüm zamanlar olmuştur. Ancak hiç olmazsa dünyanın bu köşesinde o huzur ve mutluluğa ermek için dişlerimi sıkarak ben de rahatlamaya çalışmışımdır..


***

Gül gibi akıp giden bu hayatın sapında her zaman dik/enlerle karşılaşırız. Gülün yanağına dikenlerin içinden erişmek, dikenlere rağmen gülü el üstünde tutmak bir çelişki gibi görünse de Allah’ın tüm insanlığa bu çelişkiyi armağan ettiğine inananlardanım. Hatta bunun bir hikmeti olduğuna bile.. Rabbim böyle takdir etmişse bunun gizli veya açık bir anlamı olduğunu düşünürüm..

Nasıl oluyor peki bu?

Bu bir insan olarak; bazen unutarak, bazen uyutarak, bazen uzakta tutarak, bazen yok sayarak, bazen utanarak, bazen de utanamayarak o dikenli çelişkilerin ucunu köreltip, rehavetin koynuna kendimizi saldığımızda olur genelde… kısaca tenimize batanları, kalbimizi yakanları kendimizden uzakta tutarak…

***

Ameliyat gerektiren bir hastalığınız varsa ameliyata anestezi olmazsanız o acıya dayanamazsınız. Bir zaman uzun süre oturarak çalıştığım için “kıl dönmesi” ameliyatı olduğumda keşfetmiştim ben de bunu. İltihap kaplayan yumruk kadar alan cerrahi müdahale ile alınacağı zaman belaltım uyuşturulduğunda: “İyi ki böyle bir yöntem var” demiştim. Hatta bunu bir nimet olarak görmüştüm. Ameliyat sonrası parça alınan bölümde onca zaman geçmesine rağmen bir ağrı hissedemeyince bu sefer; “acaba ağrı algım yok mu oldu?”, “Sürekli böyle uyuşuk mu kalacağım?”, “Ya acıyı hissetmez de başka yerlerimi kesip atarsam…” diye uzayıp giden sorularıma cevaplar aramıştım. Samatya Devlet Hastanesi’ndeki o nekahat dönemimde not defterime anestezi sonrası şöyle bir not almışım: “Anestezi mucizevi bir şey, ancak çok da tehlikeli! Bir insan ağrıyı hissedemez, algılayamazsa kendi gövdesine düşünmeden kıyabilir! Çekilen acı ve sızının uzağına düşersek, canın nabzını nasıl hissedeceğiz?! İnsan kendi varlığını bu dünyada fazla gördüğünde olacakların sonucunu belki de bu yüzden hiç düşünmez.. Anestezi, hem gerekli, hem de gereksiz..”

Hani, diş hekimlerinin çürümüş dişinizi çekmeden önce veya kanal tedavisinden önce damağınızı uyuşturduğunda; yanağınız, diliniz size fazla bir şeymiş gibi gelir ya öyle bir durumla karşı karşıya kalırsınız. Doğrusu bu uyuşukluk hali insanın gizli bir rahatsızlığını tıpkı bir anne gibi besleyip büyütebilir..

Bazı zamanlar, rüyada mıyız diye düşünür, canlı mıyız diye çimdikleriz kendimizi. Tenimizi sıktığınızda canımız ne kadar acırsa, o kadar uyanık olduğumuzu anlarız. Demek ki insan ne kadar k/anarsa, o kadar yaşamın kalbinde hissediyor kendini… Acıyı algılayabilmek bir nevi sahicilik, gerçeklik testimiz gibidir… Rehavet durumunda ise insan, yaşamanın o tuzlu kıyılarından çekilme korkusunu taşır… İnsanın kendisine “çimdik” atma ihtiyacını belki buna yorabiliriz. İnsan kendine öyle ele avuca gelir bir çimdikle değil, ruhunu irkilten, kalbini ağrıtan cinsten bir çimdikle uyandırmalı…

***

Unutmanın seyri de böyledir herhalde. Usulca olup biter ya hani unutuşlarımız. Esasen görünüşte öyledir bu! Çünkü unutulmayacak olanın unutulmaya terk edilmesi insanın kalbini gerçekten ağrıtır. İlk başlarda her iki taraf da sinirleri çekiliyormuşçasına dayanılmaz ağrılar çeker. Uzaklaşan kalplerin göğsüne eğeler sürülür. Unutulmaya terk edileni daha bir hatırlanır kılar ağrı. Hatırlanır kıldıkça da daha da artar , arttıkça da unutuşun testeresi kalbin duvarlarını paramparça eder. Çok sonraları, belki de az sonra, unutmanın seyri tamamlanmış olur. Sonra bakmışsın, unuttuğunu bile unutmuştur insan… Unutan unuttuğuna bile aldırmaz olmuştur artık… Unutulan da unutulduğunu hatırlamaz hale gelir. Birbirlerini hiç tanımıyormuş gibi bakıştıklarında unutan ve unutulan bu halden utanırlar mı o da ayrı bir tez konusudur. Zira bir zamanlar kendilerini acıtan o insani rahatsızlığı elbirliği ile kalpbirliği ile sıradanlığın çöplüğüne atmış olmaları unutanı ve unutulanı artık rahatsız etmiyorsa “vay halimize” demekten başka ne gelir elden. Hayatt dediğimiz şey de aldırmazlığımızın yatağında şırıl şırıl akar görünürken, dibinde akrepleri besler, kınanası çamurları biriktirir, utanılası kıvrımlara uzanır, acıdan başını taşlara vurup, kahroluş uçurumlarından dökülüp durur… Nihayetinde insan kendi yalnızlığının kucağına serer sakladıklarını! Ölmeden önce ölünecek bir hesabın başına sürüklenir gibi… İzbe zamanların incecik kıymıklarını günlerimizin sıradanlığına batırıp dururuz.

Ne yapalım peki?

Bence gelin hep birlikte soruların canlarımızı yakmasına izin verelim… Rahat bir nefes almak için açtığımız koridorlarda hangi bahçelerin ağaçlarına rüzgarlar taşıdığını, yığdığını görmüş oluruz…

Ekip biçtiğimiz huzur tarlaları kaç tedirginlik ormanlarımızı kül etmiş, kurduğumuz o gösterişli dengenin, avuçlarımızda kaç çırpınış serçesini ezdiğini, kalbimizin üzerine attığımız o kalın şalın hangi üşümelerimizi söndürdüğünü, biriktirdiğimiz o esrik sü-kûnetin kaba elleriyle kaç insani çığlığın ağzını kapattığını anlamış oluruz.

Yoksa, bir gün derine düşeceği kendine unutturulmuş, yanındaki uçuruma gözlerini de hayalini de kapatmış “ustalaşmış” ip cambazlarının kimler olup olmadığını nasıl bilip öğrene biliriz?! Öyle değil mi?

Ahh ne diyeyim ne söyleyeyim bilmiyor, bilemiyorum gayri… Bu huzursuzluk, bu rahatsızlık insan ömrünün kör beyazında kara bir gözbebeği gibi… Her gün, her an ak rahatlıklar ortasında kapkara bir rahatsızlık yüreklerimize bakıp, yeniden batıyor sanki… Sonra bir bakmışsın o ittiği, attığı, unuttuğu, uyuttuğu acılar, başka bir acının dokunuşuyla, namlunun ucuna getiriverir insanı… Bu sefer anlar ki tetiği çekmekten başka çare kalmamış. Çekilen her tetik en çok da çekenini tetikte bırakır öyleyse… Bu böyledir! Zira önce rahatı vurmalı kalbinden tetikteki parmakla! Çekilmese de tetik, çekilmez sancılara hazırlıklı olmak zorundadır her iki taraf!

Şimdi benim parmağım tetikte değil, tetik parmağımda! Bir nevi parmağım tetik olmuş durumda. Dokunduğum rahatlıklar kadar ayrılık, suskunluk çimdikleriyle yaşadığım bu hayattan çok rahatsız olduğumu biliyorum. Şimdi ne kadar rehavetim varsa çimdikliyorum onları…

Can! Ey can! Sen de çimdikle artık kendini…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yaşam kümesinde bulunan diğer yazıları...
Günbatımı Eski Bir Masada Başladı Her Şey
Kaygı ve Endişe İnsanı İnsanlıktan Çıkartır
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düşündürdükleri
İki Burçlu Bir Kale: Zaman!
"Güzel"in Anadilini Konuşursak Ne Olur?
Güzelliğin Evine Kurulmak
Dünyaya Açılan Yol
Kendini Anlatma Şekli
Boş Çerçeve
Sesler

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
13 - 14 Yaşındaki Kız Çocukları Hakkında…
İşlenmemiş Cevherler Ülkesi: Türkiye
Sonbahara Birlikte Yürümek
Yağmurda Koşamayanlar
Geçmişi Geçmişimiz Olan Şehir: Bosna - Hersek
Ruhu Vurgun Yemiş Dalgıçlar
Abdülhamid, Abdülhak Hâmid ve Karındeşen Jack
Ezberlerin Bilimsel Kılıklısı Bir Felakettir
Gidene Yol, Kalana Yer Vermek
Eşek Edebiyatı

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Hicran Nağmesi [Şiir]
Geldim [Şiir]
Sakin Bir Acı [Şiir]
Sözün Çiçeği [Şiir]
Sevgiliye Hasretle [Şiir]
Geceye Kâside [Şiir]
Benimle Ölür Müsün? [Şiir]
Gözbebeği Turşusu [Şiir]
Beste-i Nigar [Şiir]
Bilemezsiniz [Şiir]


Yûşa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aşığı! Yayıncı, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Yûşa Irmak, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.