..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrım var. Ben deli değilim. -Salvador Dali
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Yûşa Irmak




23 Haziran 2023
Ankara’ya Övgü  
Yûşa Irmak
Denizi olmayan bir kenti sevebilir miyim? Bu soruyu geçen sene sormuş olsaydılar hiç tereddüt etmeden “sevmem” derdim. Bugün bir arkadaşım sorunca pekâlâ “sevilir” dedim. 1997 yılından beri İstanbul’da yaşıyorum. Az da olsa İstanbullu sayılırım. Bu kenti neden seviyorum? Elbette sırf denizi olduğu için değil, medeniyetlerin başkenti olduğu için seviyorum.


:CGI:
Denizi olmayan bir kenti sevebilir miyim? Bu soruyu geçen sene sormuş olsaydılar hiç tereddüt etmeden “sevmem” derdim. Bugün bir arkadaşım sorunca pekâlâ “sevilir” dedim. 1997 yılından beri İstanbul’da yaşıyorum. Az da olsa İstanbullu sayılırım. Bu kenti neden seviyorum? Elbette sırf denizi olduğu için değil, medeniyetlerin başkenti olduğu için seviyorum. Ben de dahil bu şehrin sakinlerinin başkent Ankara’yı küçümsemesi, burun kıvırmasına da artık ayar oluyorum..

İstanbulluların Yahya Kemal’e atfedilen ancak ne zaman, nerede söylediği belli olmayan “Ankara’nın nesi güzeldir?” sorusuna “İstanbul’a dönüşü!” yanıtını bilmeyeniniz yoktur. Bu söz bana son derece yavan, daha ileri gidersem, “bayağı espri” gibi gelmeye başladı artık. Hatta bu fikir değişikliğime arkadaşlar da inanmayacak belki ama Ankara’yı sevdiğimi söylesem bana inanmayacaklarını düşündüğüm için şimdilik susayım en iyisi…

Peki, Ankara’yı bu zamana kadar neden sevemedim?

Açık konuşmak gerekirse Ankara’yı sevmeyenler; genelde bu kenti bir Anadolu kenti olarak Köylülük’le, bir memur kenti olarak Bürokrasi’yle, başkent olarak da İktidar’la bir tuttukları için sevmiyorlar… Benim durumum farklı olsa da Ankara’yı sevmeyenlerin burjuvadan ve muhalif oldukları için sevmediklerine çok kez şahit oldum. Hatta benim gibi sonradan İstanbul’a yerleşen tanıdıklarımın çoğunun kendini İstanbullu sanması gibi! Bir de boğaz, rakı ve balık muhabbeti var ki bu muhabbet beni artık çileden çıkartıyor. Sanırsınız bu tipler Allah’ın her günü, boğazda, rakı ve balık keyfi yapıyor! Az daha muhafazakârlar ise, bir Boğaz havası almaktan parklarda mangal yapmayı, güneş altında çimenlere kıvrılıp horlamayı ve arkalarında bir sürü muzahrafat bırakarak evlerine dönmeyi İstanbullu olmakla eşdeğer tutuyorlar. Ankara köylü, bürokrat ya da iktidar kenti olabilir; ama İstanbul, bir lumpenler, magandalar, tinerci çocuklar ve mülteciler kenti değil mi yani?

Önceleri, Ankara’dan hazzetmediğimi, az da olsa tedirgin edici bir yanı olduğunu düşündüğümü bu vesileyle söylemem gerek. Ancak gerek ailemden gerekse çevremde birçok insan Ankara’da yaşıyorlar.. Bu sebeple Ankara’yı İstanbul gibi karış karış olmasa da kendi yarıçapımda bilirim. Elbette bu, ne Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Ankara’sı, ne de tek parti döneminin anlı şanlı valisi Nevzat Tandoğan’ın Ankara’sı… Doğrusu ya, bu kenti sevdiğim için, Melih Gökçek’in veya Mansur Yavaş’ın Ankara’sı demek de bana çok acımasız ve anlamsız geliyor! Gene de sık gidip gelmesem de Bilkent’te Ankuva’nın önündeki kahvelerde, hele ilkyaz sonlarında oturmuş olmak, çay yudumlayıp muhabbet etmek yeter de artar benim için…

Beni İstanbul’da en çok kendine bağlayan şey; doğası, tarihi, yaşanmışlıkları, yaşadıklarım ve kaldırımüstü çay ocaklarıyla kahvehaneleridir. Özellikle akşamüstleri, hele ilkyaz sonları ve yaz başlarında, İstanbul’daki kaldırımüstü kahvelerinde oturmanın (bana göre elbet!) hazzını hiçbir şeye değiştiremiyorum. Son yıllarda Taksim’deki otellerin, ya da Teşvikiye’deki pasajların, ya da Nişantaşı kafelerinde oturup bir espresso içmenin lezzetini yaşamış biri olarak, Ankara’da bunu bulamayacağımı düşünmüştüm ama, fakat ve lakin yanılmışım işte! Çok sevdiğimiz Ankara’daki çalışma arkadaşımız, Arjantin ve Tunalı Hilmi Caddesi’nden oradaki mekanlardan söz ettiğinde; “İstanbul’u aratmayacak” demiş olsa da gidip görene kadar içten bir şekilde inanmamıştım. Fakat inandım artık.. Evet, Ankara’da çekim ekibimizle birlikte çay, kahve içmeye gittiğimiz mekanlarda bir Ankaralı gibi bizler de keyif aldık. Belki de, misafirperverliğiyle, samimi dostluğuyla Ankara muhabirimiz ve oradaki diğer güzel ekiple birlikte olmanın getirdiği bir duygudur hislerim, bu bilemiyorum.. O daracık caddeyi tıpkı İstanbul’un Bağdad Caddesi gibi araba yarışı pistine çeviren görgü yoksunu yeniyetmelere, daracık kaldırımlara park edip, kahvenin önünü, dolayısıyla zaten avuç içi kadar görünen manzarayı kapatmayı marifet sayan otomobil sahibi nevzuhur parababalarına rağmen, gene de o küçük, güneşli ve sevimli mekanlarda oturmaktan sınırsız bir tat aldığımı net bir şekilde söylemeliyim. Bir kentin elbette denizi olmayabilir, ne gam! Ama bir kentin, akşam güneşinde beyaz tentelerini geren zarif kaldırımüstü kahveleri yoksa, o kent, kent değildir, bana göre. Gittiğimizde Ankara’nın sele teslim olmuş hali hariç bulunduğumuz mekanlarında hoş vakitler geçirdik diyebilirim.

Bendeniz pek şikemperver yani midesine düşkün biri değilim. Ama gene de insan, Osmanlı-Türk mutfağının yemeklerini özlüyor olmalı buralarda. Örneğin Nişantaşı’ndaki Hünkar, Üsküdar’daki Kanaat gibi lokantalar da olsa daha iyi olabilirdi sanki. Yine, Ankara’da puf böreği yapan bir lokantayı buralarda hayal edemiyorum. Belki de vardır da ben bilmiyorum.. kim bilir?

Her ne ise, başa dönelim. Yuşa’ya sormuşlar: “Yahya Kemal’in nesini sevmezsiniz?” Yanıt vermiş: ‘‘‘İstanbul’a dönüşü’ esprisini!’’ demekten kendimi alamıyorum…

Kalın sağlıcakla…

Notçuk: Ankara’yı anlata anlata bitiremeyen ve gerçek bir Ankaralı olduğuna kani olduğumuz kıymetli çalışma arkadaşımız Selma Hanım kardeşimize değerli zamanını ayırıp ilgilendiği için şahsım ve ekibim adına teşekkür ederim. Sağ olsun, var olsun…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın türkiye kümesinde bulunan diğer yazıları...
Anıların da Meskeni Var
"İyi", "Kurt", "Ceberrut", "Sosyal" Değil "Kerim Devlet"
Vatan Bilinci
Kıssalardan Hisseler
Şerefle Şanla!..

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
13 - 14 Yaşındaki Kız Çocukları Hakkında…
İşlenmemiş Cevherler Ülkesi: Türkiye
Sonbahara Birlikte Yürümek
Günbatımı Eski Bir Masada Başladı Her Şey
Yağmurda Koşamayanlar
Geçmişi Geçmişimiz Olan Şehir: Bosna - Hersek
Kaygı ve Endişe İnsanı İnsanlıktan Çıkartır
Abdülhamid, Abdülhak Hâmid ve Karındeşen Jack
Ruhu Vurgun Yemiş Dalgıçlar
Ezberlerin Bilimsel Kılıklısı Bir Felakettir

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Hicran Nağmesi [Şiir]
Geldim [Şiir]
Sakin Bir Acı [Şiir]
Sözün Çiçeği [Şiir]
Sevgiliye Hasretle [Şiir]
Geceye Kâside [Şiir]
Benimle Ölür Müsün? [Şiir]
Gözbebeği Turşusu [Şiir]
Beste-i Nigar [Şiir]
Bilemezsiniz [Şiir]


Yûşa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aşığı! Yayıncı, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Yûşa Irmak, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.