..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İnsanlar yalnızca yaşamın amacının mutluluk olmadığını düşünmeye başlayınca, mutluluğa ulaşabilir. -George Orwell
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar > Osman AKTAŞ




20 Ağustos 2019
Facebook Şairliği Üzerine Birkaç Söz  
Osman AKTAŞ
Halistin Kukul’un “Facebook Şairliği” adlı yazını okudum. Yazılanlara katılmamak elde değil… Halistin Kukul, Facebook’ta yazılan şiir ve yazıların genellikle kalitesizliğinden bahsediyor, bir denetimsizliğin sıkıntısını dile getiriyor.


:IJH:
Halistin Kukul’un “Facebook Şairliği” adlı yazını okudum. Yazılanlara katılmamak elde değil… Halistin Kukul, Facebook’ta yazılan şiir ve yazıların genellikle kalitesizliğinden bahsediyor, bir denetimsizliğin sıkıntısını dile getiriyor. Ayrıca bu yazılanların bir okuyucu zümresi bulduğunu, bu zümrenin de yazıları olduğundan üstün gösterip, yazarı da, yazıları da birer uçan balona dönüştürdüğünü söylüyor mealen. Ben de duyarsız kalamadım ve bu yazıyı değerlendirmek istedim. Halistin hocama saygıyla…

Ben yaklaşık 1984 yılından itibaren yazılı basını iyi kötü takip eden, ara sıra da yazıp çizen birisiyim. Yazılı basının Facebook yazar ve şairliğinden bütünüyle daha kaliteli bilgi ve sanat ürünü ürettiğini iddia edemeyiz.

Yazılı basın geçmişte daha az, şimdi daha fazla ahbap çavuş ilişkisi içinde yürütüldüğünü biliyoruz. Dergilerin çoğu yıllardır birbirini kayıran, dışardan bir Allah’ın kulunu aralarına almayan ya arkadaş, ya dost, ya dergiyi birlikte kurup yönetenlerin yazı ve şiirleri dışında hiçbir yazıyı yayınlamayan, hatta yazılan yazıların ne derece kaliteli olduklarını ölçebilecek bilgi ve becerilere de sahip olmayan kişilerin elinde olduğu bildiğimiz bir gerçek.

Gerek ulusal, gerek yerel düzeydeki bu dergilerin birçoğu birbirlerini camekândan seyretmekten öteye geçmeyen yazarların elinde kâğıt israfına dönüşüyor.

Benim bu düşüncelerime karşı çıkacak olanlar, yıllar önce İlhami Çiçek’in “Ğ Manifestosu”nu okuyabilirler.

Şu anda yazılı basın dediklerinize bir bakın; neredeyse yazarların ya hepsi akraba, arkadaş, birbirlerinin çocukları, ya da yakınlarında görmek istedikleri kişiler... Dergi ve gazetelerin birçoğunun yönetiminde yer alan kişilerin dört cümleyi bir araya getirecek bilgileri de, becerileri de yok. Halistin Kukul anlaşılan yazılı basından hayli uzaklaşıp, son yıllarda Facebook’a takılmaya başlamış.

Kokuşmuşluk bir yerde başlayınca orada kalmıyor, her yere sirayet ediyor. Rahmetli Küçük İskender “Bir damla pis suyu bir kova temiz suya damlatırsanız, o bir damla bir kova suyu pisletir. Bir damla pis suya on kova temiz su dökseniz de, o su temizlenmez. Sadece döktüğünüz temiz su pislenir" diyor.

Fuzuli de su kasidesinde mealen, gözündeki sulanma ile sudan bir gök kubbe oluştuğunu ve her yerin su altında kaldığı zannına kapıldığını söylüyor.

Ülkede temiz olan, temiz kalan ne var ki, Facebook konusunu eleştirelim…

Bir hastanede koğuşlar farklı olsa da, bütün koğuştakiler hastadır. Facebook’tan önce, hükümetin ele geçirip, kendi propagandasını yaptırdığı görsel ve yazınsal medyayı öncelikle ele almak lazım. Kiri kaynağından kurutmazsanız kirlenme bitmez.

20 Ağustos 19
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Devrimci Bir Derviş: Mehmet Akif
"Kadın Şairler Aşktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göğüs Kafesinde Kuş Yetiştiren Şair: Şükrü Çanku
Yazar ve Şairlerin Değişen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Sabahattin Ali
"Bir Fincan Kahve Olsa"
"" - Miş…"li Gelmiş Zaman
"Göçer Bir Şehir"
Alın Yazıları - Mekân Düşüncesi
Edebiyat Hayat Memat Üzerine I

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
10 Kasım
Sefiller ve Sefilliğe Kefiller
İslam ve Rejim
Millet Olmak İçin Toplumsal Değerler
İrade ve Kudret
Çağın Ütopyası
Kanlı Temmuz
Bu Vatan
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eğitim
Vicdansız Medya Cahil Toplum

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Şiir]
Düş Geçiti [Şiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaşıyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aşk Algısı [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Şairi [Deneme]
Aşkın Tarifi [Deneme]
Doğanın Çılgın Yaratığı ve Aşk [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAŞ kimdir?

1965 Erzurum doğdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Osman AKTAŞ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.