..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Düşgücü güzelliği, adaleti, mutluluğu yaratır. -Pascal
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Politik Olaylar ve Görüşler > Ömer Faruk Hüsmüllü




19 Eylül 2011
Duble Yol Mu, Duble Fiyasko Mu?  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Karayollarındaki mıcırları temizlemek çok mu zor? Makinelerle veya elle kullanılan süpürgelerle bu yollar temizlenemez mi? Karayolları bir yönetmelik değişikliği yaparak mıcırdan temizlenmemiş yollarda trafiği engelleyemez mi? Bana kalırsa mıcırla dolu yollarda araç trafiğine izin veren yetkililerin adam öldürmeye teşebbüs suçundan yargılanmaları bile gerekir…


:BJCC:
Bu iktidar döneminde 15.000 kilometre duble yol yapılmış. İktidar mensupları bunu bir başarı olarak gösterip övünmektedirler. Ancak bana kalırsa yapılan bir “duble fiyasko”dan başka bir şey değil.

Neden?

Çünkü, bizzat yaşayarak, görerek bu sonuca ulaştım:

Geçen gün, Marmara, Ege, Akdeniz ve İçanadolu bölgelerini kapsayan 8 günlük bir gezi yaptım ve tam 4 bin kilometre yol katettim. Bu 4 bin kilometrelik yolun en az 2 bin kilometresi duble yoldu. Gördüm ki:

-Duble yollar daha çok düz arazilere yapılmış. Dağların, uçurumların bulunduğu yerlere yapılan duble yol miktarı oldukça az.

-Duble yollar yapılırken o bölgenin trafik akışı pek dikkate alınmamış. Çok az trafiğin olduğu yerlere duble yol yapılırken, yoğun trafiğe sahip birçok yere yapılmamış.

-Duble yolların hemen hepsinde yol yapım çalışmaları hâlâ sürmektedir. Bu çalışmaların önemli kısmı yol tamiratı ile ilgilidir. İnsan sormadan edemiyor: Bu yolların bazıları daha geçen sene ulaşıma açılmışken ne oldu da bu kadar çabuk bozuldu?

-Hiçbir duble yolda 50 kilometre kesintisiz gidilemiyor. Hemencecik karşınıza “Yol Tamiratı” olduğunu gösteren tabelalar çıkıveriyor.

-Duble yollar trafikte seyahat eden insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye atan mıcırla dolu. Bu mıcırlı yollarda sıçrayan çakıl taşları arabaların camlarını kırmakta, kaportalarına zarar vermekte ve dahası açık olan camdan girip araç içindeki insanların yaralanma ve ölümlerine neden olabilmektedir.

-Mıcır, kuvvetli fren yaptığınızda aracı buzdaki gibi kaydırmakta, direksiyon hakimiyetini kaybettirmekte ve ölümle sonuçlanan kazalara neden olmaktadır. Nitekim bu seyahatim sırasında Kırşehir’in ilçesi Kaman ile Bala arasındaki duble yolda böyle bir kazaya bizzat tanık oldum. Özel araba ters dönmüştü, içi kan doluydu, orta yaşlarda bir adamcağız çömelmiş ağlıyordu ve cankurtaran sirenleri duyuluyordu. Tabi çok sayıda da izleyici vardı.

-Karayollarındaki mıcırları temizlemek çok mu zor? Makinelerle veya elle kullanılan süpürgelerle bu yollar temizlenemez mi? Karayolları bir yönetmelik değişikliği yaparak mıcırdan temizlenmemiş yollarda trafiği engelleyemez mi? Bana kalırsa mıcırla dolu yollarda araç trafiğine izin veren yetkililerin adam öldürmeye teşebbüs suçundan yargılanmaları bile gerekir…

-Karadenizdeki karayollarında “taş düşebilir, ayı çıkabilir” şeklinde uyarı levhalarının bulunduğundan bahsedilir. Yukarıda sözünü ettiğim bu yolda da şöyle bir uyarı levhası bulunmalı:”Dikkat, yolunuzun üstüne ev çıkabilir.” Çünkü duble yolda hızla giderken birdenbire tam yolun ortasında kocaman bir ev ile karşılaşıyorsunuz ve servis yolundan devam etmek zorunda kalıyorsunuz. İşin tuhafı bu yolda o ev geçen sene de vardı. Sanırım Karayolları ile ev sahibi mahkemelikmiş. Demek ki bir seneden fazla bir zamandır mahkeme sonuçlanmamış.

PEKİ OTOBANDA DURUM NASIL?

-Önce şunu söyleyelim: Otobanı para ödeyerek kullanıyorsunuz. O nedenle hizmetin daha kaliteli olmasını beklemek de hakkınız.

-Otobanı tercih edişimizin nedeni daha güvenli olması ve zamandan tasarruf sağlaması değil mi? Peki öyle mi? Hayır.

-Otobanın da birçok yerinde yol yapım çalışmaları var. Yol şeritleri sık sık azaltılıyor. Çünkü karşı şeritten gelen araçlara yol veriliyor. Kısacası bu yollara otoban değil de galiba duble yol desek daha doğru olurdu.

-Ankara-İstanbul otobanını kullanan bir sürücü 10 TL’ye yakın bir ücret ödüyor. Bu ücretin karşılığı olan hizmeti ise alamıyor. Yol tamiratı ve ağır vasıtaların rampalarda en sol şeritten gitmeleri nedeniyle bazen trafik duruyor, bazen de şehir içi trafiği hızında gitmek zorunda kalıyorsunuz.

-O nedenle bu ödediğimiz paraları geri alabilmek için mahkemeye başvursak, acaba olumlu bir sonuç alabilir miyiz, diye hukukçularımıza sormak istiyorum.

Son söz: 15 bin kilometrelik duble yol için harcanan 38-40 milyar (Eski para birimi ile düşünmek isterseniz 38-40 katrilyon) para ile belki daha az ama daha kaliteli yollar yapılamaz mıydı? Bu kadar çok parayı kimler cebe indirdi ve bu kadar parayı cebe indirenler gerçekten bunu hak etti mi?

.Eleştiriler & Yorumlar

:: insan hak ettiği biçimde yönetilir
Gönderen: Levent Ölçer / , Türkiye
20 Eylül 2011
Bu millet sevilmeyi hak ediyor Ömer Bey. Bunlar az bile.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın politik olaylar ve görüşler kümesinde bulunan diğer yazıları...
İktidara Gelebilmek İçin Tüyolar!
"Adam Olmayan" Adamlar!..
Millet İsterse Tarih Tekerrür Etmez!
Ben "Evet"i Basacağım
Ampul Vicdanları Aydınlatabilir mi?
Ben,ben,ben…gene Ben!
İnsanoğlu Nereye?
Ekmelettin Bey Cumhurbaşkanı Olursa Bu Kitaplar Ücretsiz
Kriz Teğetcileri Vuruyor
Bu Bilge (!) Adamlar Kaç Kişi?

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Atatürk’ün Ordu - Savaş ve Barış Hakkındaki Sözleri
Türk Devletleri Ne Zaman Kuruldu ve Ne Zaman Yıkıldı?
İnsanoğlu Dur ve Dinle!
Kitapsız Bir Din Doğdu,haberiniz Var mı?
Kızılderili Soykırımı / American Natives Genocide
Bayrağın Türklerde Önemi
Kitapları Yakın, Kütüphaneleri Yıkın!
Facebook’a Bir Önerim Var
Mağaranın Kamburu Romanından Seçmeler…
Eleştirinin Eleştirisi - 3

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Siyasi Taşlama: Neşezâde - 2 [Şiir]
Siyasi Taşlama: Karamsarzâde [Şiir]
Kusurî"den Tırtıklama [Şiir]
Zam Zam Zam... [Şiir]
Tırtıklama (Kazak Abdal'dan) [Şiir]
Yoklar ve Varlar [Şiir]
İstanbul,sana Âşık Bu Kul [Şiir]
Âşık Dertli"den Tırtıklama [Şiir]
Namuslu Karaborsacı [Şiir]
Dostlarım [Şiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yıldırım adını kullanarak çeşitli forumlara yazı yazdım. İddiasız iki romanım var. Çok sayıda siyasi içerikli yazıya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öğretmeniyim. Yazmaya çalışan her kişiye büyük bir saygım var. Çünkü yazılan her satır ömürden verilen bir parçadır.

Etkilendiği Yazarlar:
Az veya çok okuduğum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.