..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Aşk eski bir masaldır ama her zaman yepyenidir. -Heine
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > M.NİHAT MALKOÇ




21 Kasım 2010
Böyle Buyurdu Jüri!..  
M.NİHAT MALKOÇ
“Trabzon dört bin yıllık tarihi geçmişi olan bir kültür ve sanat şehridir” sözü dillere pelesenk olmuştur. Fakat bu kalıplaşmış sözü besleyen ve geçerli kılan kültürel etkinlikler yeterli değildir. Bundan önceki belediye yönetimi birkaç şarkı türkü yarışmasından başka bir şey yapmadı beş yıl boyunca. Yeni belediye yönetimi iş başına geldikten sonra, belediyenin kültür ve sanata katkısı hissedilir şekilde arttı. Trabzon’da kültürel hareketlilik başladı.


:BEGI:

               M.NİHAT MALKOÇ

     “Trabzon dört bin yıllık tarihi geçmişi olan bir kültür ve sanat şehridir” sözü dillere pelesenk olmuştur. Fakat bu kalıplaşmış sözü besleyen ve geçerli kılan kültürel etkinlikler yeterli değildir. Bundan önceki belediye yönetimi birkaç şarkı türkü yarışmasından başka bir şey yapmadı beş yıl boyunca. Yeni belediye yönetimi iş başına geldikten sonra, belediyenin kültür ve sanata katkısı hissedilir şekilde arttı. Trabzon’da kültürel hareketlilik başladı.

Asım Aykan döneminde belediyenin kültür, sanat ve edebiyat içerikli yarışmaları sık yapılırdı. Arada beş yıllık fetret dönemi yaşandı. Şimdi bakıyorum da belediyenin güzel çalışmaları var kültür, sanat ve edebiyat alanında… Bunlardan biri de geçenlerde yapıldı. Trabzon Belediyesi ile Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şubesi tarafından “1. Şiir ve Deneme Yarışması” düzenlendi. Yarışmanın jürisi çok tartışıldı. Peki tartışılan bu jüri kimlerden oluşuyordu: Makine Mühendisi İbrahim Sağlam, Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilcisi Adnan Taç, Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı O. Gökhan Bali, Emekli Müzik Öğretmeni Nurcan Yazıcı, Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni İbrahim Kavzoğlu ve Mustafa Mazlum… Adlarını sıraladığım bu arkadaşlarımız alanlarında saygın insanlardır; hepsine saygı duyuyorum. Bu kişilerin adlarının önünde “şair, yazar” sıfatları da vardır. Fakat bu sıfatlar sanatta biraz da göreceli olduğu için ben bu sıfatları şimdilik yazmamayı tercih ettim.

Başta da belirttiğim gibi bu yarışmadan evvel, yarışmanın jürisi gündeme oturtuldu. Bazı yazar dostlarımız jürinin yetersiz olduğunu, böyle bir yarışmayı değerlendirecek kapasitede olmadığını söylediler. Bu tartışmaya müdahil olmamayı tercih ettim. Fakat yarışma sonuçlanınca jüriyi eleştirenlere ben de hak verdim. Çünkü bu yarışmaya katılanlardan biri de bendim. Türkiye genelinde düzenlenen 32 yarışmada birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon ödülü kazanan biri olarak, yaşadığım şehri anlatmak için kaleme sarıldım. Bir aylık yoğun bir çalışma sonucunda iki deneme, iki de şiir yazdım. Zira her yarışmacının ikişer eserle katılma hakkı vardı. Ben de her iki hakkımı da kullandım.

“Trabzon’un Görsel Geleceği” konulu deneme yarışmasına 52 eser katıldı. Bu eserlerden ikisi bana aitti. Birincilik beklediğim bu kategoride mansiyon bile kazanamadım. Bu kategoride bir lise öğrencisine bile mansiyon ödülü verilirken, hayatını bu işe adamış birisi olarak bana o da çok görüldü. Kimseyi küçük gördüğüm filan yok. Fakat tevazuya da gerek yok “Ben bu işin ustasıyım” Bunu Türkiye genelinde aldığım 32 ödülle ispatlamışım. Kimse bana “bu iş görecelidir, herkesin bakış açısı farklıdır” filan demesin. Altın her yerde altındır. Benim jüriye sunduğum altınları teneke olarak algılayanların bu işten ne kadar anlayıp anlamadıklarını sorgularım. Eserlerim ortadadır. Bu eserler yakın zamanda belediye tarafından kitap haline gelecektir. O zaman benim ne demek istediğimi herkes anlayacaktır.

Şiir yarışmasına gelince o yarışmaya da iki eserle katıldım. Şiiri birinci seçilen Mehmet Şamil Baş’ın şairliğini asla tartışmam. Fakat bir kısım şiirlerin 23 Nisan şiiri ayarında olmasına rağmen dereceye girdiğini de söylemeden geçemeyeceğim. Benim favori olarak gördüğüm şiirim dereceye giremezken, öylesine yazdığım, hece ölçülü şiirimin mansiyon ödülü almasını da bir gariplik tecellisi olarak görüyorum. Demek ki bu jürinin, imge derinliği olan şiirlerle arası yok. Bir kere bu jüride şairliği sanat çevrelerince kabul görmüş bir şair yoktur. İsmin önüne ‘şair’ sıfatı eklemekle şair olunmuyor. Türkiye’de 32 ödül alan benim gibi bir kişinin jüri üyeliğine alınmamasını da bir türlü anlayamıyorum. Ben de bundan sonra karikatür yarışması jürisine dâhil olmak için şartlarımı zorlayacağım.

Jüri bir sanat katliamı gerçekleştirmiştir. Bunu eserler toplu olarak yayınlandığında herkes eserleri karşılaştırarak görecektir. Öte yandan bir öğretmenle bir lise öğrencisinin aynı kategoride yarıştırılması büyük bir hatadır. Bunun yanında “Trabzon’un Görsel Geleceği” konusu denemeye değil, makaleye uygun bir konudur. Demek ki denemeyle makalenin aynı şey olduğunu zannedenler var. Temennim odur ki bundan sonra böyle ciddi hatalar yapılmaz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum ve birey kümesinde bulunan diğer yazıları...
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
M. Nihat Malkoç Kerbela Şiir Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu
Nazım Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldı…
İfakat Belgeseli
Köprübaşılılar Derneği ve Hemşehri Dayanışması
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Dansları Şöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Dün Akşam Neredeydiniz?..

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkânı
Zigana'nın Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneşli Bayır" ve Serkan Türk

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Menzilin Mübarek Olsun [Şiir]
Alev Denizlerinde Mum Kadar Çaresizim… [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
Sizin Kafanız İyi Mi? [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Aslan Aksoy Abimiz [Şiir]
Filistin İçin Ne Yaptın? [Şiir]
Berceste Mısralar - 303 [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.