..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
En bilge insanlar bile arasıra bir iki zırvadan hoşlanırlar. -Roald Dahl
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar > Hilâl Erboyacı




13 Temmuz 2010
'Özlemeye ve Korkmaya Devam' Üzerine  
'Özlemeye ve Korkmaya Devam' Üzerine

Hilâl Erboyacı


Eğitim ve öğretim denildi mi dayanamam, konuşurum. Ne varsa bugüne kadar topladığım hepsini dağıtırım. Sevgili Osman Tatlı’ nın bir kitap eleştirisi düşündürür kaç gündür beni. Nasıl bir yazma aşkı? Zaman bulup yazamadığım. Her gün belleğime kazıdığım.


:BBJE:

Uzun bir yolculuğun yolcusuyum. En gönüllüsünden. Didaktik bir misyon üstlendiğim/ her yıl biraz daha öğrendiğim, öğretirken.



Eğitim ve öğretim denildi mi dayanamam, konuşurum. Ne varsa bugüne kadar topladığım hepsini dağıtırım. Sevgili Osman Tatlı’ nın bir kitap eleştirisi düşündürür kaç gündür beni. Nasıl bir yazma aşkı? Zaman bulup yazamadığım. Her gün belleğime kazıdığım.



Haklı Değerli Osman Tatlı, o güzel biçemiyle olması gerekenle, olanı birbirine karıştırmamamız gerektiğini çok güzel vurgulamış. Eğitim-öğretim camiasının içinde içinde bir nefer olmak nesnelliği yakalamak için yeterli bir neden.Dün de böyleydi/ bugün de böyle dediğimiz ortak serzenişlerin yanında gittikçe değişen ve başkalaşanları görmek bence en önemlisi.



Ben, kendine güven ve itibardan söz edeceğim. İnsanın kendine güven duymasında insanların değer verdiği –para, kariyer vb. – özelliklere sahip olmak sorunun başlangıcı.’Hiç olmazsa bir öğretmen olsun!’ anlayışı bu mesleğe verilen değeri yansıtır mı? Bu meslekteki insanların tavrı mı hazırlar bu değeri ya da değersizliği?.. Yumurta –tavuk meselesi…..



Toplum olarak elbette ortak güvensizliklerimiz var, kendimize dair. Medeniyet merkezi (!) olana dek de sürecek görünüyor. Çocukluktan itibaren bastırılmış anne-babaların çocuklarıyken ; büyüdükçe bastırılmış büyükler olmamız için öyle çok nedenimiz var ki…Neden mi? Biz genel anlamda kendini sevmeyi öğrenememiş/ öğretilememiş insanlar topluluğu olarak gücü yetenin gücü yetene egemen olmaya çalıştığı kollektif bir yapıyız.




İtibarın bir de bireysel kazanımı olduğunu; bunun da parayla pulla ilgisi olmadığını anlatmaz bize kimse. Doğru ve haklı olmak için kariyerin değil kendimizi yetiştirmemizin çok daha önemli olduğundan söz etmez. Oysa insanlara bir misyon yüklediniz mi ona uygun davranmaya çalışır. Kısacası ‘Balık baştan kokar.’ Çünkü öğrenmenin en büyük dayanağı paylaşımdır. İnsana sunulmayan hiçbir şey önemli olmaz, değer kazanmaz.



Bazı mesleklerde kendini geliştirmesi için bir nedeni yoktur bireyin. Para her türlü ayıbı örter. Pek çok boşluğu doldurur. Bayan öğretmenlerin pek çoğu eşinin mesleğiyle var olur/ itibar kazanır/ özel ilgi görür. Anne– baba öğretmenler kendi olamadıkları bu meslekleri çocuklara görev olarak daha doğmadan belirler. Şu an pek çok üniversitenin öğretmenlikle ilgili bölümlerinin bu mesleklerden daha yüksek puanlarla öğrenci almaları, öğretmenliğe duyulan itibarı iade edemez.



Ne çok şey var söylenecek. Lafın özü her zaman olduğu gibi biz öğretmenlere -hangi koşullarda olursa olsun- özveri/ duyarlılık ve sabır düşer. Yirmi sekiz yıl devlet okullarından dershanelere, dershanelerden özel okullara kadar eğitim ve öğretimin her alanını tanıyan biri olarak bağırıyorum:

İMDAAAAATTT!…..



.Eleştiriler & Yorumlar

:: Öğretmen farklı olmak zorundadır.
Gönderen: Taner / , Türkiye
6 Ağustos 2010
Bu poülerizm çılgınlığında 'herkes' eğitim şart diyebilir. Ama önemli olan herkes olmamaktır. Öğretmenlerin farkı da buradadır. Çünkü onlar herkes olamazlar, onlar yine öğretmen olur yada mühendis olur tabip olur ekonomist, avukat, savcı, hakim... olur da olur. tüm bunları olmalılar ki adam gibi hakim yetişsin adam gibi mühendis, politikacı, hatta asker yetişsin. Amaa öğretmen herkes olup da yine bunları yetiştiriyorsa işte o zaman hakimler savcılar.. hep bunlar herkes olur. Evet diğer yorumcuya katılıyorum. Sizin gibi eğitimcilere ihtiyacımız var. Ama lütfen 'herkes' olmayın.

:: Ellerinize, yüreğinize, kaleminize sağlık
Gönderen: Didem Duruöz / , Türkiye
13 Temmuz 2010
Hilal Hanım, sizin gibi kahraman öğretmenler sayesinde,öğrenciler özgüvenlerini ortaya çıkarabiliyor, zamanı geldiğinde de her şeye rağmen kendilerini bulabiliyorlar. Size sunulan sadece bir mum bile olsa, içsel bilgeliğiniz ve insana duyduğunuz saygıyla aydınlanmayı başlatıyorsunuz. Sizin gibi insanlarla karanlığı meşelalerle aşıyorsunuz. Yazınızın içimde uyandırdıklarını sizinle paylaşmak istedim... Bir öğretmenin çığlığı bu duyulan. Herkes eğitim şart dese de, malesef genelde tam tersi uygulanan.Esas kahraman olan öğretmenler neyse ki az da olsa varlar. Belki de az değilde değişim de söz hakları olmadığından bazen istemeden etkisiz eleman konumundalar. Sözün özü içinde, finalindeki kelimede. Doğa gibi öğretmenler de sesli, sessiz çığlıklar atıyor.Ve esas duyması, harekete geçmesi gerekenler duyarsız kalıyor. Hapishaneleri, hastaneleri, yardım merkezlerini insanlar dolduruyor. Oysa onlar, kör, sağır dilsiz üç maymunu oynuyor. Olan yine bizlere, gelecek nesillere oluyor. Sevgi ve Saygılarımla.Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Zendagi Migzara (Yaşam Devam Ediyor)
Çizik Çizik Yürekler
Çağdaş Bir Yusuf Has Hacip ve Mağaranın Kamburu

Zor Zanaat Kadın Yazar Olmak
Alt Tarafı Bir Nokta Üzerine/ Naçizâne Bir Yorum

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sakınan Göze Çöp Batar
Söylemler ve Eylemler - 9
Sosyalleşmek mi Edepsizlik Mi/ Edebiyat Siteleri ve Yorumlar
Adaletin Kestiği Parmak Acımaz
Söylemler ve Eylemler - 7 -
Neydi O Güzelim Ders Kitapları
Söylemler ve Eylemler - 1 -
Söylemler ve Eylemler - 5 -
Söylemler ve Eylemler - 4 -
Söylemler ve Eylemler - 2 -

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Har Elinden [Şiir]
Kutsi ve Asi [Şiir]
Erteledik [Şiir]
Orantısız Güç [Şiir]
Yirmi Birinci Asra Hicviye [Şiir]
Nerede Ölmeden Önce Ölüm [Şiir]
Çanakkale'de Zafer Muştulanmıştı [Şiir]
Sessiz Kahramanlarımız [Şiir]
Yapay Tanrılar [Şiir]
Üç Çocuk / Üç Can [Şiir]


Hilâl Erboyacı kimdir?

Yaşam söz üzerine kurulmuş. Yazı sözü kalıcı kılmış. Bir Edebiyat neferi olarak seksenli yıllarda başladığım serüvenime bir iz bırakmak ve geleceğe katkıda bulunmak üzere çıktım. . Bir hoş sada bırakabilirsem ne mutlu. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Türk şiirinin tüm isimlerinden etkilenmiş olmam mümkün..


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hilâl Erboyacı, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.