..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlık bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aşk > ALİ YERLİ




27 Şubat 2010
Kırılma  
ALİ YERLİ
Neden kalplerimiz bu kadar katı olmak zorunda ve hep kırılgan? Mesela "benim kalbim su gibidir" desek daha iyi olmaz mı?


:BDGA:

Kırılmak bir fiziksel olaydır. Ancak sert cisimler kırılır. Akışkanların kırıldığı görülmemiştir. Sıvılar her fiziksel şiddete adapte olarak tepki verirler. Bunun gibi katılar için kırılma veya erime noktası, sıvılar için kaynama noktasından bahsedilebilir. Bu kırılma hikâyesini ruhlarımızın bazı halleri içinde kullanıyoruz. Kırılıyoruz. Ruhlarımızı hep kırılgan sert cisimler gibi tanımlıyoruz. Bir cam kâseye, demire, çeliğe benzetiyoruz kalbimizi. Gerçi hiç tahtaya benzetenimizi görmedim ruhlarımızı.

Neden kalplerimiz bu kadar katı olmak zorunda ve hep kırılgan? Mesela "benim kalbim su gibidir" desek daha iyi olmaz mı? O zaman kırılmadan değil de belki dalgalanmaktan, bulanmaktan bahsedebilirdik daralan ruh hallerimiz için. Şimdi düşünün kırılan camı nasıl yapıştıracaksın... Karşındakine kesinlikle mümkün olmayanı söylemiş oluyorsunuz. Ama deseniz ki gönlümü çalkalandırdın, o zaman karşındaki seni durgunlaştırabilir.

Bir de su suya akar gider. Demir demire cam cama vurdukça çınlama sesleri çıkar. Ne güzeldir sular gibi çağlayıp akmak, suların sulara coşkun akması, çağıldamak... Yaşamak tasasızca ve hayatın renklerine bulanmak...


.Eleştiriler & Yorumlar

:: Kalıplaşmış fikirler
Gönderen: Müşerref ÖZDAŞ / , Türkiye
16 Mart 2010
Fikirlerinizi su gibi akıcı bir biçimde dile getirmişsiniz.Ruhumuzun öğretilmiş, kalıplaştırılmış benzetmelerle ifade edildiğini ancak bunu okuyunca daha rahat anlayabiliyoruz.Teşekkürler düşündüren yazılarınız için.

:: Kırılmanın önüne geçmenin anahtarlarından biri
Gönderen: Didem Duruöz / , Türkiye
3 Mart 2010
Muhteşem bir fikir, derin, incelikli, anlamlı bir bakış açısı tüm eserlerinizde olduğu gibi bu yazınızda da kendini hissettiriyor. Ben insanın kendine yaptığı olumlu önermelerin telkinlerin kendim için yararlı olduğunu düşünüyorum. Bu öneriniz ile ilgili şu an aklıma uygun bir cümle gelmese de bulduğum zaman sizinle paylaşacağım. Örnek telkinlerim: Geçmişin geride kalmasına izin veriyorum ve yaşam sürecine güveniyorum.Louise Hayy Duruca Varyasyonlarım: *Bugün varım, yaşıyorum,üretken, çalışkan, yaratıcı, başarılıyım. *Ben kendimi çok seviyorum, evren de beni, herkesi sevdiği kadar çok seviyor, * İsteklerimi ve ihtiyaçlarımı karşıladığım için çok mutlu ve çok huzurluyum. *Hangi konuda ve koşulda olursa olsun her zaman ihtiyacım olan yardım bana ulaşıyor, ben de ihtiyacı olanlara yardımcı olduğum için mutluyum. Not: bu 5.üncü denemem, umarım kayıt geçerli olur, kopyala yapıştır sayesinde yazınızı okuduğum andaki ilk duygularımı size doğru olarak yansıtabiliyorum :) Sevgi ve Saygılarımla.Didem




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın sevgi ve aşk kümesinde bulunan diğer yazıları...
Büyümesen
Yaşar Gidersin

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İki Darbe Bir Kitap
Neşet Ertaş / Yolcu
Şeftali Ağacı
Katil
Rahatsız Beyinler
Zamanın Sahibi Olmak ve Memento Mori
Ala Kargalar ve Özgürlük
Yazmak Üzerine
Çakıl Taşları
Üç Günlük Yol

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yakup Ağa/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallık Seçimi [Öykü]
Berlin Kuşatması Üzerine [Eleştiri]
Görünmeyen Uyuma Dair [Eleştiri]
Sıfır Nedir? [İnceleme]
Sıfır Tabanlı Düşünme [Bilimsel]


ALİ YERLİ kimdir?

İyi bir okuyucuyum. İlgi gösterdiğim alanlarda derinlemesine okurum. Yazılarım esas itibariyle gözlemlerim ve düşünce dünyamda oluşan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamış sorular ararım. Yazmak bence düşünmenin en önemli aracıdır. Okurken yazarla birlikte düşünür, yazarken de okuyanla birlikte düşündüğümü düşünürüm.

Etkilendiği Yazarlar:
Ahmet Altan'ın tarzını seviyorum. Tarihi romanları atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardır.


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © ALİ YERLİ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.