..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir şey yaşam kadar tatlı değildir. -Euripides
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > Münevver Saral




31 Ağustos 2009
Maslow` Un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Kuramının Perspektifinden Ekonomik Açılıma Kısa Bir Bakış  
Münevver Saral
Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Kuramı, adını duyduğum günden beri sık sık düşer aklıma. İnsanın karmaşık yapısından dolayı bu kuramın geçersizliğine dair eleştiriler öne sürülsede; insan ve ihtiyaçlarını tanımlamada önemli bir basamak olduğunu düşünürüm bu kuramın. En azından, insan ve ihtiyaçlarına ilişkin bir öngörü koyar ortaya


:BGAD:
Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Kuramı, adını duyduğum günden beri sık sık düşer aklıma. İnsanın karmaşık yapısından dolayı bu kuramın geçersizliğine dair eleştiriler öne sürülsede; insan ve ihtiyaçlarını tanımlamada önemli bir basamak olduğunu düşünürüm bu kuramın. En azından, insan ve ihtiyaçlarına ilişkin bir öngörü koyar ortaya. Davranış bilimlerinde önemli bir yere sahip bu kuramı; ihtiyaç basamaklarının,
1- Fizyolojik ihtiyaçlar
2- Güvenlik ihtiyaçları
3- Sevgi ve aidiyet ihtiyacı
4- Saygı ihtiyacı
5- Kendini gerçekleştirme ihtiyacı
şeklinde sıralanışı olarak tanımlayabilirim kısaca. Ve yine aklımda kaldığı kadarıyla bu kurama göre; bir piramit şeklindeki sıralamada bir üst basamağa geçebilmek için, bir alt basmaktaki ihtiyaçların giderilmesi gerekiyor. O halde, örneklersem eğer ; henüz karnını doyuramamış birinin,saygınlığı bir ihtiyaç olarak fazla önemsemeyeceğini söyleyebilirim.

Zaman zaman, içinde bulunduğum ana göre; bu ihtiyaçlar sıralamasında hangi basamakta olduğumu ve ihtiyacımı gidermeye yönelik davranışlarımı takibe alırım. İçinde bulunduğum basamaktaki ihtiyacımı gidermeden, bir üst basamağa ilişkin bir durumu ihtiyaç olarak hissedip hissedemeyeceğimi düşünürüm. Ve kendimden yola çıkarak vardığım sonuç; ihtiyacımın yoğunluğunun hissiyatımı etkilediği. Ve bu yoğunluk açısından baktığımda piramidin özellikle ilk iki basamağında yer alan, fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarının; insanoğluna özgü davranışları anlamlandırmada en önemli kriterler olduğunu düşünüyorum.

Yine şu, adı bir türlü koyulamayan açılımdan söz etmek istiyorum ki malum, uzun bir süre daha meşgul edeceğe benziyor kamuoyunu. Adı her ne olursa olsun, açılımın odak noktası; "ekonomi olmalıdır " tespiti, Maslow` un kuramının haklılığına işaret ediyor gibi. Ekonomik refah açısından ülkemizin doğusuyla batısı arasındaki derin uçurum, her iki bölgede yaşayan insanların davranışlarını da etkiliyor ister istemez. İstisnalar elbette olacaktır ama bu da gösteriyor ki; fizyolojik ve güvenlik gibi bireye ait gereksinimler giderilmeden, insanın kendini gerçekleştirmesini beklemek ancak ütopik bir eylemdir. İşte bu yüzden; bölgedeki yaşam koşullarının, bu iki temel gereksinimi giderecek şekilde iyileştirilmesi ile ilk etapta bireysel bir huzur ortamı oluşturulmaya çalışılmalıdır.Ve bu huzur ortamından sonra bireyin toplumsal ihtiyaçlarının giderilmesine sıra gelecektir ki
sevgi, aidiyet gibi değerler gerçek anlamlarıyla ihata edilebilsin.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
"Kelimelerin İçinin Boşaltılması" Deyimine Öznel Bir Yaklaşım
Ben ve Ötekiye Dair...
Yörelerden Ziyade Yüreklerde Düzenlenmeli Festivaller

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Deniz Mavisi Özlemin Şimdi Bir Düş Oldu Anılarda, Ey Güzel İstanbul!
Ziraat Çay Bahçesi / Rize
Yüzü Denize Dönük Yaşamak
Bir Kente ve Denize Tepeden Bakmak
Taraf Olmak Ya da Bitaraf Kalmak
Yaşama Verilmiş Kısa Bir Molada, Geçişlerin Önemini Kavramak
Selimiye' Ye...
Araf Bir Mekan; Piyer Loti ve Eyüp

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
İmgelemden Gerçeğe [Şiir]
Sonbaharda Gölcük [Öykü]
Bir Masal, Şu Uzungöl! [Öykü]
Zaman İçinde Bir Çamlıca! [Öykü]
Can Aldatmacası [Öykü]
Tüm Zamanların Şehrine Yine... [Eleştiri]
Tüm Zamanların Şehrine Küçük Bir Eleştiri [Eleştiri]


Münevver Saral kimdir?

Kendime yaptığım yolculuklarımı görüntülediğim bir fotoğraf makinesi gibidir yazı. Kimi zaman gerçekleri hayali bir netlikte, kimi zamansa hayalleri gerçek bir netlikte fotoğraflayan bir makine.

Etkilendiği Yazarlar:
Dostoyevski


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Münevver Saral, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.