..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü bir barış, iyi bir savaştan daha iyidir. -Puşkin
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar > ömer akşahan




24 Ocak 2005
Tazlar Köyünden Borusan'a  
ömer akşahan
Asım Bey tam bir Cumhuriyet çocuğudur. Gençlik yıllarından beri sürdürdüğü Cumhuriyet gazetesi okurluğunu bir patron olmasına karşın sürdürdüğünü söyler.


:DJAG:

Türkiye’de ‘başarıya susamış’ bir toplumun bireyi olarak, başarı öykülerine ilişkin bir yapıtı nerede bulursam alıp okumaya çalışıyorum. Son zamanlarda Bursa çevresinde iş gezilerimiz sırasında Gemlik’te iş arkadaşımın akrabası tarafından işletilen oyun salonunda tanıştığım hanımla yaptığımız kısa sohbet sırasında masada duran bir kitap dikkatimi çekmişti. Bayan Gemlik Borusan fabrikasının insan kaynakları bölümünde çalıştığını söyleyince, ben de:
-Şu flarmoni orkestrası olan firma değil mi? diye sorunca, gülümsedi.
-Evet, dedi. Masada duran kitaba baktığımda, bu kez:
-Ben bu kitabı edinmeyi ne kadar da istemiştim, dedim. O da:
-Buyrun hocam, hediyem olsun, demez mi? Çok mutlu olmuştum.
Kitabı hediye eden bayana teşekkür ederek;
-Kitabı bir gün internette tanıtabilirim, diye de ekledim.
Bir kitabı okumak kadar onu edinmenin öyküsünün de ilgi çekeceğini düşündüm o an.

Kurban bayramı tatilinde kitabı bir solukta okudum. Önceleri kitaptan bazı önemsediğim pasajlarla zenginleştirmeyi düşündüysem de, vazgeçtim. Doğaçlama bir yöntemle, kitabın beynimde bıraktığı izleri okura yansıtmanın eğlenceli olacağına karar verdim.

Asım Kocabıyık 1924’te Afyon’un Tazlar köyünde Ahmet Kocabıyık’ın oğlu olarak dünyaya gelir. Cumhuriyetle yaşıt bir insan. Babası ziraat yapmayı sevmez. Köyde bakkal dükkanı işletmeye başlar. Zamanla sırtında taşıdığı kumaş toplarıyla köylere servis yapar. Gün gelir 3000 Lira birikime ulaştığında köy artık ona dar gelir. İşini Afyon’a taşır.

Asım Kocabıyık, Afyon Cumhuriyet İlkokulunda okuduğunu kitabın birkaç yerinde bahseder. Hatta bir ziyaretinde okulu Güngör Uras’la gezerler. Afyon’da öğrenimi sırasında babası bu kez İstanbul’a taşınmaya karar verir. Afyon’da kurdukları tahıl ticareti ile ihracat ithalat işlerine girişirler. Babası İstanbul esnafıyla geliştirdiği sıcak ilişkiler sonucu evini İstanbul’a nakleder. Bu kez Büyük Postane tarafında kiraladıkları iki odalık bürolarından ihracat işini geliştirirler. II. Dünya savaşı yılları ekmeğin karneye bağlandığı, 180 gram ekmek verildiği yıllarda işlerini bin bir zorlukla yürütürler.

Babası ihracat işlerinde yabancı bir dil bilen insana her zaman ihtiyaç duymuştur. Oğlu Asım’ın üniversitede okuması için iyi bir eğitim alması gerektiğini daha iyi görmüştür. İstanbul Erkek Lisesi ardından İstanbul Üniversitesi’nde hiç tanınmayan ve alay konusu edilen İktisat Bölümünü bitirir. O yıllarda babasının işlerine sürekli yardım eder. Böylece ticaret hayatının cilvelerini de öğrenir.

Kitabı burada siz değerli okurlara uzun uzadıya anlatmayı gereksiz buluyorum. Ancak kitabın aynı zamanda yazarı olan Borusan Holding’in şimdilerde manevi başkanı olan Asım Bey tam bir Cumhuriyet çocuğudur. Gençlik yıllarından beri sürdürdüğü Cumhuriyet gazetesi okurluğunu bir patron olmasına karşın sürdürdüğünü söyler. Atatürk’e bağlılığını her vesileyle dile getiren Asım Kocabıyık, Afyon ‘da Ata’yı yakından görmüş olduğu anı da gururla kayda geçirmiştir.

Asım Kocabıyık, İstanbul’un köklü ve büyük firmaları arasından bugün geldikleri noktanın hiç de kolay olmadığını sık sık dile getirir. Özel sektörün gelişmesinin önündeki en büyük engelin de hantal devlet bürokrasisi olduğunu örneklerle kanıtlar.
292 sayfadan oluşan yapıt Doğan Kitapçılık tarafından ilk kez Ekim 2004’de, elimdeki ise ikinci kez Aralık 2004’de basılmış örneği. Aile albümünden fotoğraflarla zenginleştirilmiş yapıtın özellikle genç kuşak gençliğine okutulmasını önemle belirtmem gerekiyor. Hatta MEB. Yayımlar Dairesi her okulun kitaplığına satın alıp, okutulmasını sağlasa ne iyi olur!

Küçücük bir köyden başlayan ticari serüvenin bugün geldiği nokta beni sevindirdi, gururlandırdı. Bu kitaptan alınacak bir çok ders var. Ben ilk dersimi alarak kitabı tanıtma görevini yerine getirdim. Borusan’ın kurucusu Asım Kocabıyık kurduğu ve kendi adını taşıyan Kültür ve EğitimVakfı ile bir çok değerli eğitim yatırımı gerçekleştirmiştir. Sayın Kocabıyık’ın bundan sonra da ülkemize daha nice yararlı eserler kazandıracağına olan inancımsa tamdır.

Kitaptan yüreğimde ve beynimde kalanlar elbet bunlarla sınırlı değil. Bunların devamını ancak kitapta bulacaksınız. Bu arada eğer gerçekten başarıya susamışsanız bu kitabı bir yerlerden mutlaka temin etmeye bakınız. “Belki sizin kadar şanslı değilim”, diyorsanız, gidin, BKK’ne (Baştan Kaybedenler Kulübü) hemen kaydınızı yaptırın derim.

Asım Kocabıyık hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için adres:www.borusan.com.tr



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Aforizmalar, Kafka
Eleştiri mi Özeleştiri mi?
Öğretmen Benisa
Folklor Şiire Düşman
„Son Liman“(1) Yorgunu Cahit Tanyol
Kanserle Kavgam Var
Aşk Çırçıplak
Şeytan ve Genç Kadın
Eleştirebilmek...

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Eleştiri Ya Da...
Yazar Adaylarına...
Dilek Kutusu! Peri Olmak İstiyorum!
Eğitim, Ama Nasıl?
Seçim Potporisi
25'le 35 Kelimelik Bir Yaşam
Kum Torbası
Hantal Şirket Dinamik Şirket
Türkiye Yeni Oluşumlara Ne Kadar Hazır?
Lozan Barışının 85. Yılında Türkiye

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hiçliğe Övgü [Şiir]
Kayıtdışı Şiir [Şiir]
Gece Dokunuşları [Şiir]
kalem [Şiir]
Meğer [Şiir]
Güz Yağmurları [Şiir]
Küçük Mariya İçin Kar Senfonisi [Şiir]
Giderken Düşürdünüz 'Ben'i Çantanızdan [Şiir]
Issız Sokak [Şiir]
ayrılıklar [Şiir]


ömer akşahan kimdir?

Kendini nasıl anlatır ki insan… Oturup yazılmaya kalkılsa, her edebiyat işçisinin yaşamı kalın bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdığım denemelerde ve şiirlerimde yansıtmaya çalışıyorum. Yapıtlarımı izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüğümüz, tümcemiz. . Kendimi şiirde ilk keşfedişim beni aynı zamanda büyük bir hayal kırıklığı yaşattı ve düzene yenik düştüm. Yol göstericim de yoktu yanımda; düzene isyan edeceğime, şiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaşananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldı, bir sonbahar yaprağı gibi Aydın Dağlarının zirvesine fırlattı. Yıl 1981. Ve beni yeniden hayata bağlayan sihirli gücün şiir olduğunu orada anladım. O gün bugündür, can yoldaşım, arkadaşım, sırdaşım ve en büyük sığınağımdır ŞİİR! İnanıyor ve haykırıyorum; şiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben şuyum diyemez. Tek inancım, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdırarak da olsa şiire ihanet etmeyeceğim. Aydın’ın İncirliova ilçesinde, ‘53 yılının Ocak ayında, bir Kova erkeği ve sevgili annemin tek eşinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmişim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiş bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öğretmenlik uğraşımı resmi düzeyde ‘99 yılına dek sürdürdüm. Halen özel sektörde işimden arta kalan zamanlarda, öğrencilere Türkiye’nin hemen her noktasında şiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk şiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarından öğrenemeyen gençlere yeni Türk şiirinin kapısını aralamaya çalışıyorum. İnanın bu çalışmalarda şiir adına öyle ilginç olaylara tanık oluyorum ki, gözyaşlarınızı inanın tutamazsınız. Tüm uğraşlarımdan edindiğim çok önemli bir gerçeğin altını kalınca çizmek istiyorum: ŞİİR ÖYLESİNE SİHİRLİ BİR ANAHTAR Kİ, AÇMADIĞI BİR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIŞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde şiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , anı yazılarımla yer aldım. ‘90’da Ödemiş EFE dergisi yöneticiliği, Almanya’da Almanca yayımlanan GEMEİNSAM adlı yayının sorumluluğunu yaptım. Almanca şiir, öykü denemelerinin yanı sıra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye şiir kazandırma çalışmalarımı yayımladım. ‘90’da “Nasıl Çalışalım? Nasıl başaralım?” adlı çalışmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafından 3000 adet basıldı. ‘98’de ilk şiir kitabımı Sivas’ta yakılan 37 güzel insana adadığım için yalnızca 37 şiir içermektedir. Evliyim. Eşim de emekli sınıf öğretmeni olup, bir oğlum ve bir kızımla beraber yaşamımızı renklendirmeye çalışmaktayız.

Etkilendiği Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © ömer akşahan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.