..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacı değil miyiz!" -Dostoyevski
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Türkiye > Cemal Zöngür




31 Ocak 2020
Deprem Öldürmez Zihniyet Öldürür  
Kanıtlanmayanı Yücelten Her Anlayış, Bu Yalanını Tanrıcılıkla Kapatır.

Cemal Zöngür


Bizde yeraltı depremlerinde büyük derecede can ve mal kaybı yaşanırken, aynı şekilde siyasal depremlerinde buna eklenmesiyle derin psikolojik yıkımlara da sebep olmaktadır. Sürekli büyük acılar yaşandığı halde, halkın buna örgütlü tepki vermemesinin nedeniyse, toplumun psikolojisine aşılanan ırkçılık, kadercilik ve aşırı derecede korkudur. Her türlü korku, insanın düşünce yeteneğini kullanmasını engellediği gibi, tamamen edilgen bırakır.


:ADDJ:


Deprem uzmanlarının ifade ettikleri gibi, Türkiye yeraltında büyük bir deprem kuşağı üzerindeyken, aslında yer üstünde de sürekli siyasal depremler kuşağındadır. Bu ikisi birbirini tetikleyip büyük sarsıntılara neden oluyor. Toplumsal çoğunluk ise iki depremin birbiriyle bağlantısını kuramadığından, depremi durdurmak mümkün değil diyen kaderci anlayışla, acılara boyun eğmeye devam ediyor. Her olayı alın yazısına bağlayan bir zihniyette, halk kendi can güvenliğini kendisi sağlamak zorundadır. Tedbirsiz, vurdum duymaz, Allah korur mantığıyla hareket edildiği sürece, yeraltı ve yerüstü depremler kurban almaya devam edecek. Bir ülkede siyasal ve doğal depremlerin felaketlere yol açmasının en büyük suçlusu, ekonomik, maddi çıkar görgüsüzlüğüne sahip kapitalist zihniyetten başkası olamaz. Buna rağmen depremlerin canlı ve insan yaşamına nasıl bir yararı olduğunu, özet olarak hatırlayıp anlamaya çalışalım.

Yeraltında meydana gelen depremler, doğanın kendi diyalektik değişim ve hareketi içerisinde, çeşitli gaz vb. enerjilerin birikimi sonucunda gerçekleşen doğal bir olaydır. Deprem gibi çeşitli doğal olayların gerçekleşmesi, bitkilerden tutalım canlı ve cansız çoğu varlıklar için yeni yaşam ortamının var olması demektir. Aslında depremler insanlarında faydasına olan bir durum. Ancak insan bunun bilincinde olup depremle yaşamayı bilirse mümkündür. Deprem, sel, tusinami vb. olaylar, doğanın bir kanunu iken, bunu alın yazısı şeklinde gören her toplumda, depremden korunmak diye bir düşüncenin olmadığı anlaşılıyor. Bu noktada halkın suçu, devlete ve burjuvaziye tamamen inanarak arkasından gitmesidir. Devlet yönetimi toplumun üst aklıdır. Üst akıl, akıllı ve mantıklı hareket etmiş olsa, depremlerde dahil her türlü doğal olaylarda büyük maddi zararlar yaşansa da, can kayıpları daha hafif atlatılır.

Ancak sermayeci ve bürokrat burjuvazi havadan uçan kuştan, karada sürünen yılandan ve denizdeki her canlıdan nasıl kar ederim şeklinde düşünüp, aygır misali her şeyden çaldıkları için, evler korunaksız ve öldürücüdür. Zengin burjuva sınıfı ve alt kuyruğu müteahhit benzeri yarasalar, yeryüzünde yapay yayıldıkları yetmedi, gökdelenlerle yıldızlara ulaştılar. Bununla da tatmin olmadılar, denizlerin içine girecek şekilde sahilleri zapt edip kirletirken, her türlü ekolojik yıkımlara sebep oldular ve oluyorlar.

Türkiye'de yüzyıllardır her on yılda ağır depremler yaşandığı tarihsel bir gerçektir. Buna rağmen yalancı, hırsız, doyumsuz makam, maddiyat düşkünü yetkililer, depremlerin yaşandığı gün tedbir almak adına, siyasal politik şovdan başka bir şey yapmış değiller. Bir sonraki depremde hiçbir şey yapmadıkları ayna gibi açığa çıktığı halde, her seferinde aynı yalan ve hilekarlığı sürdürmekten utanmıyorlar. Ve deprem yaşanan bölgelere, şov amacıyla gidildiği yüzlerindeki sırıtmalardan okunuyor. Yıkım ve acılar çoğaldıkça, en kolay yoldan her şeyi Allah'a havale edip, halkı sürekli şükrettirerek kurbanlık koyunlar gibi yeni ölümlere hazırlıyorlar. Diğer taraftan gerçekçi ve akıllı, toplumuna değer veren devlet yönetimlerinin davranışlarına baktığımız da, kimin ne kadar yalancı hırsız olduğu daha net anlaşılıyor.

Hiçbir şeyi şansa bırakmayıp özellikle insanların evlerinden, sağlık ve eğitim gibi temel yapılarda, var olan tüm imkanları kullanan devlet yönetimleri, maddi zararın dışında can kayıplarını en aza indirdiklerini görüyoruz. Bunun açık örneği, 11 Mart 2011 yılında Japonya'da 9.3 şiddetinde meydana gelen depremdir. Japonya'da deprem şiddetinin yüksekliğine rağmen, maddi zararın dışında can kaybı düşük seviyede gerçeklemiştir. Şayet Türkiye'de 9 büyüklüğünde deprem yaşansa, Türkiye'nin tamamı yerle bir dümdüz kara parçası şeklini alırdı. Demek ki, devlet yönetimleri onurlu ve akıllı olsa, her doğal olayda maddi zararın dışında, en az can kaybıyla atlatmak mümkündür.

Bizde yeraltı depremlerinde büyük derecede can ve mal kaybı yaşanırken, aynı şekilde siyasal depremlerinde buna eklenmesiyle derin psikolojik yıkımlara da sebep olmaktadır. Sürekli büyük acılar yaşandığı halde, halkın buna örgütlü tepki vermemesinin nedeniyse, toplumun psikolojisine aşılanan ırkçılık, kadercilik ve aşırı derecede korkudur. Her türlü korku, insanın düşünce yeteneğini kullanmasını engellediği gibi, tamamen edilgen bırakır. Bunun sonucunda birey ve toplum, kime nasıl tepki vereceğini bilmeyen, akıl ve düşüncesiyle hareket eden değil, kendinden üstün gördüğü güçlere boyun eğendir.

Dikkat edilirse daha önceki depremlerde olduğu biçimde, basın ve yayın kurumlarının çoğu devlet yönetimiyle aynı teraneleri tekrar edip duygu sömürüsü, kadercilik ve politik şov peşinde koştular. Depremle ilgili alınacak gerçek önlemler hakkında samimi deprem uzmanlarının dışında, hiçbir devlet yönetimi inandırıcı tedbirden bahsetmiş değil. Nasıl olsa üst düzey efendiler, sağlam ve korunaklı konutlarda yaşıyorlar, halkın ölmesi takdiri ilahi. Taktiri ilahiye inananlar, kaderine razı olacak deyip, kısa yoldan halkın tepkisini pasifize etmeyi rahatlıkla başarmaktalar. Halbuki depremleri durdurmak mümkün değil mantığı yerine bilinçli, bilimsel, samimi, sorumluluk duygusuyla hareket edilse, insanlar depremden korkmak yerine depremlerle yaşamayı daha kolay kavramış olur. Şu bir gerçek ki kaderci, çıkarcı, şoven, politik menfaat doğrultusunda hareket eden her devlet yönetiminde, en çok mal ve can kayıpları yaşanmıştır, yaşanmaya devam ediyor. Bu zihniyette olanların yücelttikleri tanrıları ise, kendilerini hiçbir zaman korumamıştır.


Cemal Zöngür




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın türkiye kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bir Toplum Hak Ettiği Şekilde Yönetilir
Halka Götürülen Her Oylama Demokratik Midir?
Fetö, Deaş ve Kenan Evren Kardeşliğinin Tarihçesi

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sayın Başbakan Binali Yıldırım, Alevi Kültürünü Ne Kadar Tanımıştır?
Atatürk'ün Din ve Alevilere Bakışı
Akp'li "Evetçiler" ile Chp'li Hayırcıların Halka Açıklayamadıkları Sırları..!
Türkiye Halkına Tek Soru; Demokrasiden Ne Anlıyorsunuz?
Anayasa Değişikliğinin Yarattığı Umutlar ve Uçurumları..!
Katar'la Ne Yapılmak İsteniyor?
21. Yüzyıl ve Sosyalistlerin Çıkmazı
Türkiye'nin Suriye ve Fırat Kalkanı Politikası İflas mı Etti?
Bu Hezeyanla Türkiye Nereye Gidiyor?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Dinlerin Doğuşu ve İslam'ın Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Şekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doğuşu ve İslam'ın Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Değişikliği Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doğuşu ve İslam'ın Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapılarına Saldıranların Açık Kimliği [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanımak" Araştırma Kitabımı Yazma Nedenim : [Deneme]
İşte Türkiye'nin Yaşam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
İslamiyet Yeniliğe Açık Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araştırmalar yapmaktayım. Yayınlanmış bir kitabımın dışında çeşitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayınlanmıştır. Ve iki kitap dosyam yayına hazır durumdadır.

Etkilendiği Yazarlar:
Tam bağımsız Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.