..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat hem bir coşma, hem bir yadsıma işidir. -Camus
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Çocuk Eğitimi ve Yetiştirilmesi > Kâmuran Esen




26 Aralık 2002
İlköğretimde Öğretmeni Başarıya Götüren Yollar - 3  
Kâmuran Esen
Başarılı olmanın, bilgiyle birinci derecede ilgisi yoktur. İstediğini öğrenciye verebilme yeteneği, onların seviyesine inebilme becerisi, bilgili olmanın hep önündedir.


:CEBC:


Öğrencileri Anlayabilmenin Önemi:

Yapılan planı uygularken, kullanılacak yöntem çok önemliydi. Daha da önemlisi öğrenciyi motive etmek şarttı. Damdan düşer gibi konuya girilmezdi. Öğrencileri, dersi işlemeye hazırlamak gerekiyordu. Bunu başarmak için de, çocuğun dünyasına girebilmek, olaylara onların gözüyle bakmak gerekiyordu. Kendi öğrencilik yıllarımı düşündüm hep. Öğretmenimden beklentilerimi hatırladım. Çocukların yerine kendimi koydum. Kendime ve derse , onların gözüyle baktım. Çocuğun önce öğrenmeye istek duyması gerekiyordu. Dersi sevmesi, neyi niçin öğrendiğini bilmesi gerekiyordu. Bunu hiç gözardı etmiyordum.

Derse bazen, öğrencilerin ilgi ile izlediklerini bildiğim bir televizyon dizisinden, bazen haftanın derbi maçından konuşarak başlayabiliyorduk. Derste sıkıldıklarını farkettiğimde, bir öğrenci kalkıp şarkı- türkü söylüyor, diğerleri müzik dinleyerek çalışmalarına devam ediyorlardı. Bazen sınıfta kısık sesle teyp çalıyorlar, bir taraftan da, örneğin yazılı anlatım yapıyorlardı. Mevsimin ilk karı yağarken derste isek, dersi bırakıp hemen bahçeye çıkıyor, yağan karın tadını çıkarıyorduk. Akşam evde yaptıklarından söz ediyorduk. İşte bunlar, öğrenciyi derse motive etmek için uyguladığım yöntemlerdi.

Her derste , onların ilgisini çekecek, onları derse hazırlayacak bir yol mutlaka buluyordum. Bu, tamamen yetenekti. Zaten öğretmenlik bir sanattı. Böyle düşünüyordum. Öğretmene düşen görev, yeteneğini geliştirmek için çaba sarfetmekti. Başarılı olmanın, bilgiyle birinci derecede ilgisi yoktu. İstediğini öğrenciye verebilme yeteneği, onların seviyesine inebilme becerisi, bilgili olmanın hep önündeydi.

Bir de çocukları anlayabilme ve onların gönlünden geçenleri sezebilme çok önemliydi. Çocukların anlayabileceği bir dille, etkili bir konuşmayla , onları motive etmek öyle kolaydı ki. Her derste, öğrencileri motive edecek bir şey bulmakta zorluk çekmiyordum. O anda aklıma geliveren sözlerle, günlük olağan konuşmalarla oluveriyordu. Bunu anlatması olanaksız. Yoksa onlarca örnek vermek gerekir. Özellikle birinci ve ikinci sınıflarda, ders zili çaldığında , öğrencilerin bazıları “Öğretmenim hiç ders yapmadan zil çaldı.” Diyorlardı. Hayat Bilgisi dersinin konusunu işlediğimizin farkında bile değillerdi. Oyun oynadığımızı, sohbet ettiğimizi sanıyorlardı. İşte , işin sırrı buradaydı. Ders , onların yaşamının bir parçası haline getirildiği için, ders gibi görmüyorlardı. Normal, günlük yaşantılarını sürdürüyor gibilerdi. Tenefüs zili çaldığında, birçoğu “Öğretmenim ne çabuk zil çaldı. Ders ne çabuk bitti.” Diyorlardı. Bu sözler, öğrencinin derste sıkılmadığının, hatta daha da ötesinde , derste eğlendiğinin bir işaretiydi. Yazı yazarken, özellikle resim yaparken, bir yandan şarkı mırıldanıyorlardı. Sanki evlerindeymiş gibi rahat davranıyorlardı.

(Sürecek)

KAYNAKÇA:
İlkokul Programı (Milli Eğtim Bakanlığı Yayını)
Öğrenci Tanıma Teknikleri ( S.Kantarcı)
Rehberlik ( S.Karagöz)
Psikolojik Danışmanlık (Milli Eğitim Bakanlığı Yayını)





Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın çocuk eğitimi ve yetiştirilmesi kümesinde bulunan diğer yazıları...
İlköğretimde Öğretmeni Başarıya Götüren Yollar- 1
İlköğretimde Öğretmeni Başarıya Götüren Yollar- 6
İlköğretimde Öğretmeni Başarıya Götüren Yollar - 5
İlköğretimde Öğretmeni Başarıya Götüren Yollar - 4
İlköğretimde Öğretmeni Başarıya Götüren Yollar - 2

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İlginç Atasözleri Sözlüğü / Derleme
İlginç Atasözleri
Halk İnanışları
Kına Geceleri ve Kadınlarımız
Mudurnu Folklörü / Halk Dili / Pekiştirmeler
Fatma Nine'nin Siyasilere Mektubu / Mudurnu Halk Dili
Atasözlerimiz Üzerine
Mudurnu Folklörü / 1 - Yöresel Deyimler
Mudurnu Folklörü / 2 / Yöresel Kelimeler
Eeeeee De Bakam da Annadıverecen

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Dönüşü Olmayan Gidiş [Şiir]
Seni Özlemenin Kitabını Yazabilirim [Şiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Şiir]
İşte Gidiyorsun [Şiir]
Gelseydin Eğer [Şiir]
Ne Zaman Seni Düşünsem [Şiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Şiir]
Çek Beni İçine Bir Nefeste [Şiir]
Sığınacağım Başka Yürek Yok [Şiir]
Uykularında Sev Beni [Şiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdıklarımı okuyucularla paylaşmak amacıyla buraya gönderiyorum. Yıllardır, yerel bir gazeteye haftalık köşe yazıyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalışıyorum. Yayımlanmış Kitaplarım: -Şiirlerle Öyküler - şiir / Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumağı - şiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlığı Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalım Uğurcuğum- deneme , anı / --Senfoni Yayınları ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüğü - Baskıya hazırlanıyor

Etkilendiği Yazarlar:
Okuduğum her yazardan veya yazıdan etkilenirim. Bende bir etki bırakmayacak, herhangi bir şey öğretmeyecek bir yazı düşünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.