..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen şey o kadar çirkindir ki onu her altı ayda bir değiştirirler." -Oscar Wilde
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Politika > M.NİHAT MALKOÇ




21 Kasım 2010
Ölümünün 11. Yılında Alaattin Kurt  
M.NİHAT MALKOÇ
Köprübaşı’nın yetiştirmiş olduğu mümtaz şahsiyetlerden biri de 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde büyük oğlu ve eşiyle birlikte enkaz altında kalarak aramızdan ayrılan Kocaeli Milletvekili Alaattin Kurt’tur. O, küçük ilçemizin değerlerinin başında gelmektedir.


:AIDA:

M.NİHAT MALKOÇ

     Köprübaşı’nın yetiştirmiş olduğu mümtaz şahsiyetlerden biri de 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde büyük oğlu ve eşiyle birlikte enkaz altında kalarak aramızdan ayrılan Kocaeli Milletvekili Alaattin Kurt’tur. O, küçük ilçemizin değerlerinin başında gelmektedir.

Köprübaşı’mızın medar-ı iftiharı Alaattin Kurt, kısa ama dolu dolu yaşadı. O, 1949 yılında Trabzon’un Köprübaşı ilçesinde doğmuştu. İlkokulu Köprübaşı Merkez İlkokulu’nda, ortaokulu Sürmene'de okumuştu. Liseyi Trabzon Lisesi’nde tamamlayan Alaattin Kurt, daha sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden 1973'te Yüksek İnşaat Mühendisi olarak mezun olmuştu. Üniversite yıllarında ata sporumuz olan güreşle ciddi olarak ilgilenmiş, başarılı neticeler almıştı. Okul hayatından sonra çalışmaya İller Bankası’nda Kontrol Mühendisi olarak başlamıştı. 1976 yılında askerliğini kısa dönem olarak yapmış, askerlik dönüşünde devlet memurluğundan istifa ederek İzmir Aliağa'da kurulmakta olan PETKİM projesinin altyapı inşaatlarında Şantiye Şefi olarak çalışmaya başlamıştır. Buradaki inşaatların tamamlanmasından sonra Kocaeli’nin Gebze İlçesinde özel bir İnşaat firması kurarak serbest taahhüt işleri yapmaya başladı. Kurt, evli ve beş çocuk babasıydı.

     Merhum Alaattin Kurt; konuşmasını bilen, bulunduğu ortamlarda varlığını belli eden saygın bir insandı. O, bugünkü siyasetçilere benzemeyen, az konuşan, çok iş yapan müstesna bir insandı. Kurt, milletine daha çok hizmet etmek gayesiyle siyasete girmeye karar verdi. 1984’te Gebze DYP’den Belediye Meclis Üyeliğine seçildi. 1985’te aynı siyasi partiden Gebze İlçe Başkanı oldu. 1987’te yapılan ön seçimlerde liste başı adayı gösterildi; genel seçimlerde de DYP Kocaeli milletvekili seçildi. 1991’deki milletvekilliği seçimlerinde 2. bölge adayı olarak, halkın tercih oyları ile yeniden milletvekili seçildi; 18 ve 19. dönem milletvekili olarak TBMM'de iki dönem görev yaptı. 1991-1995 tarihleri arası TBMM’de Plan Bütçe Komisyonu Üyeliği ve aynı zamanda kurumun sözcülüğünü yapmıştı.

Merhum Alaattin Kurt, bundan 11 yıl evvel aramızdan ayrıldı. TBMM’de iki dönem hizmet yaparak başta Kocaeli, Gebze olmak üzere yurt genelinde yüzlerce önemli projeye katkıda bulundu. Sadece Gebze’de 350 projede onun katkısı ve imzası vardır. Trabzon milletvekili olmamasına rağmen onun, doğduğu topraklar olan Köprübaşı’na da katkısı az değildir. Sürmene Köprübaşı Karayolu, Köprübaşı Hükümet Konağı, 50 yataklı Vali Recep Yazıcıoğlu Devlet Hastanesi, Çok Programlı Lise Binası, Köprübaşı Arpalı Yolu, PTT Binası, Köprübaşı Merkez İlkokulu binası restorasyonu gibi önemli projelerin tamamlanmasında büyük katkıları olmuştur. Köprübaşılılar da ona vefa görevini yerine getirerek ilçedeki bir caddeye onun adını vermişlerdir. Fakat Gebze’de yüzlerce projede emeği olmasına rağmen Gebzeliler ona layık olduğu vefayı göstermemiş, birkaç basit yer dışında “Alaattin Kurt” adı ciddi yerlere verilmemiştir. Fakat bunun asıl suçlusu halk değil, bu büyük ilçeyi idare edenlerdir. Kendisi güreşle aktif olarak ilgilenen Kurt’un adı bir spor salonuna veya Gebze Stadına verilemez miydi? Bu, yöneticilerin bir yazışmayla yapabileceği basit bir iştir. Fakat hayata siyasi pencereden bakanlar vefayı bir semt veya boza adı olarak algılıyorlar.

Alaattin Kurt, Gebze’de büyük bir hizmet hamlesi başlattı. Onun Gebze’ye kazandırdığı eserler arasında Darıca Farabi Devlet Hastanesi, Gebze Fatih Devlet Hastanesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Gebze Öğretmenevi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Adliye Sarayı, Vergi Dairesi, Gebze Stadı, Gebze Kültür Merkezi ve daha niceleri yer alıyor.

Merhum Alaattin Kurt elli yıldan ibaret olan kısa hayatına çok önemli hizmetler sığdırdı. Sanki erken öleceğini biliyormuş gibi, milletine hizmette bir acelesi vardı. O daima hırslı, güçlü ve kararlı bir insan portresi çizdi. Onun adının ve fikirlerinin unutulmaması için “Gebze Alaattin Kurt Hizmet Derneği” kurulmuştur. Bu dernek Kurt’u yaşatmak için gayret ediyor. Aslında biz Köprübaşılılar Alaattin Kurt’un adının ebedileşmesi için seferber olmalıyız. Zira böyle değerler çok az geliyor dünyaya. Ona Allah’tan rahmet diliyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Arif Nihat Asya'nın Doğumunun 100. Yılı
Okul ve Hapishane
Gevheri'nin Hayatı ve Şiirleri
Vatan Sevgisi İmandandır
Yusuf Has Hacip'in Şâirlere Bakışı
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlı
Yapraklar Dökülür Kasımlarda!..
Veremle Savaş
Bir On Kasım Sabahı
Memleket Havası ve Köprübaşı Tv Sitesi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.