..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Şiir, duyguların dilidir. -W. Winter
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > Sedat Akıncı




4 Mart 2009
İçtenlik...  
Sedat Akıncı
Orhan Hançerlioğlu' na en derin saygılarımla.. Okuma hayatım, Kemalettin Tuğcu’nun eserleri ve o dönem çok yaygın olan çizgi romanlarla başladı. ..


:BDCE:
İÇTENLİK

Okuma hayatım, Kemalettin Tuğcu’nun eserleri ve o dönem çok yaygın olan çizgi romanlarla başladı.
En çok severek okuduğum Teksas adlı bir çizgi romandı.
Romanın üç temel kahramanı vardı. Yaşlı bir adam olan Profesör Oklitus, genç bir adam olan Çelik Blek ve gençlik çağına henüz girmekte olan Rodi..

Bu üç başkahraman, yoğun bir ormanlık bölgede kurulmuş olan bir kalede yaşıyorlardı. Kalede kendilerinden başka, ormandaki hayvanları avlayan ve kürklerini satarak, kürk ticareti yapan avcılar vardı.
Yaşanılan bölgede, ‘egemenlik’, İngilizlerin elindeydi. Ancak Dünyanın farklı yerlerinden gelmiş ve Amerikan topraklarında doğmuş ikinci kuşak insanlar, kendilerini Amerikalı olarak tanımlıyor ve İngiliz egemenliğine karşı bir kurtuluş mücadelesi yürütüyorlardı. Başkahraman Çelik Blek ve diğer iki kahramanla birlikte kaledeki tüm avcılar, bu kurtuluş savaşına katılıyorlar ve İngilizleri topraklarından atabilmek için bir yer altı faaliyeti yürütüyorlardı.
O sıralar ortaokula giden bir çocuk olan benim için konu, oldukça eğlendirici bir o kadar da eğiticiydi.
Kafamda; yanıtlarını sonradan öğreneceğim birçok soru oluşuyordu.
Bir tarafta özgürlük mücadelesi veren bir grup vardı, ama aynı grup, bir ‘ticaret metası’ olarak binlerce hayvanı, yalnızca kürkleri için öldürüyorlar ve bununla da kalmıyor; bu kürkleri İngiliz tüccarlara satıyorlardı.
Ne yaman çelişki...!

Orhan Hançerlioğlu’nun Felsefe Sözlüğü adlı eseriyle tanıştığımda yirmili yaşlardaydım. Orhan hoca, çok kesin bir biçimde; felsefe öğrenmek ve onun ardından gitmek; Tüm evrendeki olgu ve olayları, dün’ü, bugün’ü ve yarın’ıyla birlikte düşünmeyi öğrenmektir diyordu. Ve ekliyordu: Felsefe, Bilim ve Din çatışmasından doğar.
Yaklaşık otuz yıldır bırakamadım elimden Felsefe Sözlüğünü.

Felsefe Sözlüğü, bana Düşünce Tarihi’nin kapılarını açtı. Bana bir insan olduğumu ve insanlaşmanın, bir bireyin yaşamının sonuna kadar bitmeyen bir süreç olduğunu öğretti.
Düşünce Tarihi’nde Orhan Hançerlioğlu, Dünyanın nasıl oluştuğundan başlıyor anlatmaya. Sudaki ilk hücrenin oluşumuyla devam ediyor. Sonra ilk insanın nasıl ortaya çıktığını anlatıyor. Daha sonra ilk insandan günümüze kadar gelen tüm düşünce akımlarını ve bu düşünce akımlarının aralarındaki çelişkileri ve uzlaşmazlıkları ortaya koyuyor. Tüm bunları öylesine temiz bir dille anlatıyor ki, öğrenmek gerçekten bir keyfe dönüşüyor. Tahmin edebileceğiniz gibi onu da yıllardır elimden bırakamadım..

Bu yazıyı yazmaktaki amacım yalnızca, Orhan hocaya olan derin saygımı dile getirmekti. Eğer Orhan Hançerlioğlu’nu hiç okumadıysanız, okuyunca bana hak vereceğinizden eminim. Saygılar.

Sedat Akıncı..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Devinim... (Hareket) Üzerine...
Yasa Üzerine...
Diyalektik Üzerine...
Felsefe ve Şiir
Uzam...
Eğitim ve Felsefe İlişkisi Üzerine Bir Deneme...
Uzay ve Zaman Üzerine...
Düşünce Üzerine...
Düşünce Üzerine Bir Deneme
Felsefe Nedir...

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Sanal Sanrılar... [Şiir]
Diyalektik Dizeler [Şiir]
Diyalektik Dizeler [Şiir]
Diytalektik Dizeler [Şiir]
Diyalektik Dizeler [Şiir]
Diyalektik Dizeler [Şiir]
Yeryüzü... [Şiir]
Diyalektik Dizeler... Esrik 1 [Şiir]
Sevmek... [Şiir]
Kaldırım Taşları [Şiir]


Sedat Akıncı kimdir?

Felsefe ve şiirle uğraşıyorum. Tarihsel ve diyalektik materyalist felsefe ozel ilgi alanimdir.

Etkilendiği Yazarlar:
Serol Teber..Friedrich Engels..Orhan Hançerlioğlu..Aydın Çubukçu..Anton Cehov..Sabahattin Ali..Nazim Hikmet..Dostoyevski..Ilya Ehrenburg..


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Sedat Akıncı, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.