..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeğin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Haziran 2023
Totemi Dil 8  
Bayram Kaya
Bu bilgi ve teknoloji karanlıkta bırakılan kolektif organizmalı organizasyonun TERMAL izleriydi. Günümüzde termal izler değil teknikle, belli bir tarih bilinci olan akılla bile ölçülüyordu!


:CJH:
Hele de içine tüm canlılardan, yiyeceklerinden ve nebat tohumundan örnekler alacak kadar muhteşem bir gemi mutlaka o günün düzeyinde "kolektif bir bilgi bilinç düzeyi olan kolektif kapasiteyi" bilmeyi gerektirir.

Nuh'un gemisi kolektif bilgi, kolektif beceri ve kolektif kapasiteyle yapılıyordu. Nuh öğretisine göre gemi El den aldığı vahye göre yapılıyordu!

Ya da Sümer Utnapiştim anlatısına göre gemilerin ölçütleri Nuh'a rüyasında ezberletiliyordu! Ne harika değil mi? Sırf bu tür muhayyile ürünü söylemler kolektif alanı yok sayma adına yapılıyordu.

İşin tuhafı o gün yapılan gemi o günler içinde yapılan insan yapımı gemi ve tekniklerle bire bir aynıydı. El vahyi olan gemi, fantastikti. Zamana göre anlatımlarla gemi daha da fantastiktti.

Fokurdayan su Süleyman tapınağı önündeki havuz tipi pirinçten boğa figürü olan altında ateşler yakılan kazandı. Geminin çatılı olması tapınak dağındaki üç katlı El tapınağıydı.

Kolektif alanın kolektif bilinç düzeyine göre yapılan gemi görseli üzerindeki takiyeyi görüyor musunuz? İşin tuhafı geminin ölçütleri bile Nuh'a öğretiliyordu. "Ölçüt dediğiniz ölçme biçme işini Nuh neye göre yapıyor ve nereden biliyordu? Bunu kimse sorgulamaz!

Çünkü bu hikâyeyi dinleyen kişi de "Nuh'un arkasında kocaman bir kolektif geçmiş olduğunu bilmez. İşte bilinmeyen ve karartılmış olan yerin boşluğunu güya El öğretisi tamamlıyordu.

Nuh ve ekibi belli bir kolektif kapasitenin bilişti düzeyi içindeydi. Böyle olmasaydı Nuh ne El 'i böyle konuşturabilirdi. Ne de Nuh; Tanrısı El 'in söylediği ölçütleri kavraya bilirdi. Çünkü ölçüt ve gemi bu öğretinin karanlığında bıraktığı kolektif izlerdi.

Bu bilgi ve teknoloji karanlıkta bırakılan kolektif organizmalı organizasyonun TERMAL izleriydi. Günümüzde termal izler değil teknikle, belli bir tarih bilinci olan akılla bile ölçülüyordu!

Nuh kendi monarşisinin sorgulamaz lığını inanç eksenine oturttu. Nuh kolektif bir alan içinde El mana düşüncesini söylüyordu. Ama siz, Nuh öğretisi içinde karşı bir düşünceyi söyleyemezdiniz.

Karşı savı söylediğiniz zaman derhal gemi dışında bırakılıp suda boğulan imansız, zındık, münafık ve kafir sayılmakla dışlanırdınız. El 'in bu aşamadaki merhameti ve bağışı böyleydi.

Böylece hali hazırdaki kolektif paydaşlara karşı El; kendisine paydaşlar tanımıyordu. Veya El kendisine ortaklar tanımıyordu. El kolektifliği karartılmış bir "El fikrini" adım adım inşa ediyordu.

Kolektif bilinç şekerin suda erimesi gibi görünmez eşip El inanç ekseni içinde erimişti. İnanırlar inançla ant içtikleri zaman aslında hafızalarında olan ve inanç içinde görünmezleşen kolektif ortamın tadını, en azından vaat olarak, alıyorlardı. Ama inanç içinde tadını aldıkları kolektif ortamdan hiçbir iz yoktu.

Musa öyküsü ve Musa öykücüleri, Nuh’a göre daha gelişmiş bir köleci ortamın ürünüydüler. Musa, kolektif ortamda uzaklaşmış bir paylaşma tekniği içinde Nuh öğretisine sarılmış Firavunun mülküne göz koymuştu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 3
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.