..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Başka dillerle ilgili hiçbir şey bilmeyenler, kendi dilleriyle ilgili de hiçbir şey bilmiyorlar. -Goethe
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Kasım 2022
El Felsefesi ve Tarihsel Yaratılış 10  
Bayram Kaya
İttifaklar kendi içinde totem kültürler düzleminde ayrıştırılacaktı. ve bu ayrışma isimlendirilecekti. Kültürel yaradılışlı ayrışmalar içinde sofra düzeninde ayrışma vardı. Giyecek düzeninde ayrışma vardı. Renk düzeninde ayrışma vardı. Amulet düzeninde ayrışma vs. olacaktı.


:FGF:
İttifaklar kendi içinde totem kültürler düzleminde ayrıştırılacaktı. ve bu ayrışma isimlendirilecekti. Kültürel yaradılışlı ayrışmalar içinde sofra düzeninde ayrışma vardı. Giyecek düzeninde ayrışma vardı. Renk düzeninde ayrışma vardı. Amulet düzeninde ayrışma vs. olacaktı.

Diğer bir yaratılış ta ittifak içinde geno tip ve feno tip olarak ilahların melezine insan adı verilmesiydi. Ve insanlar ilahlardan ayrıştı. Böylece tarihte ilk kes insan yaratılmıştı. Bileşim içinde ayrışan kültürler de "uygarlık" söylemli adı altında verilen isimle tekrar bileşim çevrimine girilecekti.

İlahlar, gruplar ittifak içine zaten yalıtıma totem kültürün ayrışması ile geliyorlardı. Fakat bu ayrışmanın öncesi kıt kaynaklardan yararlanışı yasası olan grup haline getiren çabaydı. İmleci düşmanlık düzeyinde ve doğa sağlama yapacak kolektif bütünleş işe uygun bir bilinci yalıtma sureti ile ayrışan yaratılıştı. Ve çok farklı nedenle ilk inşa kalıbıydı.

Oysa ikinci tür yaratılışın taşıyıcısı üreten grubun totem mesleğiydi. Grubu ittifak içine getiren süreç, üreten grubunu dışa açan üretim hareketiydi. Çok köklü değişmelerle yalıtıma grup travmalarını içerir. İkinci yaratılış ittifakı, zihinlere kazılı retçi totem kültür dirençlerini içeren bütünleyiş ile bileşici bir anlam, ayrışmanın isim almasıydı.

Şimdi gelelim dördüncü yaratılışa. Dördüncü yaratılış köleci tip ilk yaratılıştı. Köleci tip yaratılış, kolektif alandaki “tüketen kolektif ortaklaşış üzerinde mülk sahibi olarak ayrışmaya” verilen isimdi.

Köleci dönem, dördüncü ve şimdilik son yaratma, ayrışma ve isim vermenin tarihsel bir dönemeç anlatımıydı. Bu dönem İbrahim milleti, Emevi, Abbasi, Saman Oğulları, Tulun Oğulları, Selçuk Oğulları, Osman Oğulları gibi mülk, saltanat sahipleri üzerinde isim alan bir ayrışmaydı.

Köleci sistem ilkin efendi-köle ya da mülk sahibi-mülksüzler diye isim alıp, monarşiler veya Türklerdeki gibi Kara budun, Ak budun, Bay erki, Bey erki” olarak ayrışmıştı. İsim olarak söylenen ayrıştırıcı; tasnif edici ve köleci algıların pekişmesi, gelişmesi için de birçok köleci anlatım ve algıyı oluşacak mana kavramlar ortaya konmuştu.

Bu yeni tip yaratılma nedeniyle en güzel isimler El 'in ismiydi. Bu güzel isimlerle El, isimler sultanıydı. Bu bağlamla El mülkiyetçi bir azametin ve yoksulluğun ortaya koyduğu sefalete acıyan merhamet edip lütuf eden isimlerle; El hikmetti. El rızktı. El haliktı. El mülk ya da El melikti. Yani saltanatı ve mülkü sürekli olandı vs.

"El melik" bağlamıyla, yardım eder durumda olmakla El; acıyandı (El rahman). Bağışlayandı (El gaffardı). Mülkünü-saltanatını gözetirken mülke olacak tasallutları duyandı (El semi). Görendi (El Basir). Bilendi (El Alim). Yine mülkiyet düzleminde dilediğine bolluk verendi (El basır).

Yine mülkiyetçi esas düzleminde El, dilediğine darlık verendi (El kabıd) vs. isimlendirme ve yaratılış ayrılmalarıyla El; El olacaktı.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 3
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.