..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Mektubum sanırım fazla uzun oldu, çünkü daha kısa yazmak için yeterince vaktim yoktu. -Pascal
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




8 Ekim 2021
Kurucu İnşanın Temelindeki Kolektifi Oluşumlar 10  
Bayram Kaya
Kişisi öz, kolektif alan içinde kolektif özün direnciyle biçim alır. İster doğal çevre, ister kolektif çevre olsun; çevrenin kişisi sağlamalara karşı bir baskı ve direnci var olmakla çevre kişiye zorluklar gösterir. Kişinin bu zorluklar karşısında sağlama yapamama endişesi kişinin stresini, kaygılarını, en çok enerji harcama kontrolsüzlüğünü oluştururlar.


:DEB:
Böyle olunca temel yakınsatıcılar, alan yönüne göre olup ta kolay olana yönelen kolaylaştırıcı cazip, çekici bağlanım olmaktadır. Kolektif alan akışı zaten alan temel yakınsatıcılar yönüne göre olup, kolay olana yönelme; kolaylaştıran bir eğim alanıdır.

Kolektif alanın sizin dışınızda ve sizin istek ve iradenizden bağımsız yönü biraz alan yönüne ters bir akış gibi gelse de sonuçta bu durum da alan yönü akışını ortaya koyup, alan yönünü sürdürülebilir yapan düzenlemektedir.

Kolektif alan da kendi içinde düzenlemelerle, isteklerinizden bağımsız bir yaptıran güce ve kolektif güce dönüşecek korunum ve geri bağlanım yasasını ve yasanın özelliklerini oluşmaktadırlar.

Organizma yalıtımladır. Bu yalıtım; bilen, eylemli özneyle kişiyi oluşur. Bu kişiye biyolojik birey veya fert te denir. Yaşın kuruya, hafif olanın ağıra, azın çokla, düz olanın eğriye, işlevin işlevsize oran oluşundaki fark seçilime ilişkin eğimle bağlanım ilişkileri seçilimdi.

Bu kendi kendisine eğim alanlı seçilimler yalıtıma kişinin içinde kendi dışındaki yaşama dek geri bağlanım yapmanın korunan yasasıdır. Kişi yalıtılan bu organizeni öznel, özel bağıntı oluşla kişidir. Yalıtıma bir kişi en az dış dünya ilkesiyle, dışa bağlı bir enerji sağlama ve enerji düzenlemesi içindedir.

Yalıtımlı organizasyon organizmanın kendisine: dışarıda enerji girdisi yapması vardır. Dışarıya atık bırakma eylemi vardır. Dışarıdaki ve içteki etkilere karşı tepki oluşturma özelliği vardır. Dıştaki aniden olmayan çevre değişmelerine karşı uyum sağlama dediğimiz adaptasyon süreci vardır. İç düzenleşimle oluşan ilişkin yaşamı resmedişle geçişen boşluğun holografik enerjili soyut diyagramlarını oluşmak ve saireler yalıtımlı organizmanın sürdürülebilir tamamlanıcılarıydı.

Bu tür etki tepkisel girişmeler ile inşaca olan kişisi öz ve kişisi tutum, şimdi dışta kişiler arasında, ancak kolektif alan içinde, kolektif etkinin enerjiler arası dönüşme yaptıran eş anlı diyagramıyla; kolektif alanlar yeni bir inşaydı.

Kolektif alan kişiyi, kolektif gücün oluşumuna katar. Kolektif güç te yaptırandır. Kişileri kolaylıkla eylemli eden tahrik gücüdür. Kolektif alan sosyal yönden de kişisi hiyerarşine tabii sosyal sağlasındı ihtiyaçlar sıralamasıydı.
Kolektif alan: kişiler yalıtımlı bünyenin dıştan tamamlanıcı kişisi eksiklerini kolektif alan içinde eş anla eşgüdümlü süreçlerini başlatır. Yine alan içindeki kişilerini de en az enerji harcayacak durumun düzen ve güveni içinde tutar.

Yine kolektif alanın kişisi sağlamalara garanti veren çevrimi de kolektif alanlı bir kolektif güçtü. Bu akışlı düzene göre yapılan çevrimler kolektif bilinçle, kolektif aklı ortaya koyuyordu.

Kolektif süreç, kişinin dışında olan; kişiler girişmeli düzenlemelerle yalıtıma bir alandır. Kolektif süreç yalıtıma alanın üreten ilişkilerinden doğan kullanım-tüketim bağıntılı takaslarını; kendi sosyal ilişkilerinin izin verdiği kadar düzenleşimler ile birlikte alanı dış dünyaya açacaktı.

Kolektif süreç te yine kişinin dışında ve kişinin temel düzlemine doğru kişilerin bencilliğine atıf yapan geri bağlanım süreci; kolektif özgönderge içindeki kişisi öze gönderiyle, kişiden başlar.

Kolektif alan içinde işlerge kuvvetten doğan; işleyim kuvvetler takasıyla, kuvvetler arası enerji dönüşümü geri bağlanıma atfen kolektif bir özgönderge vardır. İkinci bir durumla kolektif öze gönderinin eylemli öznesi olan kişiler arası kişisi öze, özgönderge vardır.

Kişisi özgönderge; kişisi yönelme, kişisi korunum yasalarından hareketle kişinin içinden, kişinin dışına doğru; çevreden sağlama yapacak bir enerji karşılamasına hazır oluşla çakılı, gömülü, kolektif alan içindeki mahfuz lüktür (saklı olmasıdır).

Kişisi öz, kolektif alan içinde kolektif özün direnciyle biçim alır. İster doğal çevre, ister kolektif çevre olsun; çevrenin kişisi sağlamalara karşı bir baskı ve direnci var olmakla çevre kişiye zorluklar gösterir. Kişinin bu zorluklar karşısında sağlama yapamama endişesi kişinin stresini, kaygılarını, en çok enerji harcama kontrolsüzlüğünü oluştururlar.

Hayat ve kolektif alan kişisine en çok enerji harcatan durumdan, kaostan, stresten kaçınmayı ön görür. Ters yandan stres en az enerji harcar durumu oluşan bağlanımlaysa stres kaygıları kişinin hayatta kalmasının aktif bir bağışıklamasıdır da.

Kişiden dışa doğru yapılan yönelmeler çevreye doğru sağlasan bir eğim olurken; kolektif düzenleşim sonuç olarak kolektif çevreden kişiye doğru eğimdir. Kolektif alan önce kolektif özgöndergeli sonra da kişisi sağlamalara öz gönderilidir.

Doğadaki çevreden kişiye özgöndergeli oluş yoktur. Doğadan seçme ayıklama yapmakla içimizde yalıtılan düzenleşimler doğa içinde zaten var olmakla; doğa bize öz gönderiliymiş gibi bir yanılsama yaptırır.

Oysa doğadaki hiç bir şey bize göre değildir. Doğadan yaptığımız girişici giriştirici yalıtmalar nedenle biz doğaya göreyiz. Ve biz doğaya göre geri bağlanımlayız. Doğa kendi başlangıç koşullarına, yani hayatın olmadığı başlangıç koşullarına ve makro durumla makro başlangıç koşullarına öze gönderilidir.

Hayat ta kendi çevresine göre yaptığı adaptasyonlarla vardır. Bu adaptasyonlar nedenle kişi bu adaptasyonlara uygun tepkiyi veren olguları özel bağıntı içinde ilişkiler. Çevre kişiye etkidir. Bu nedenle kişi çevreye yönelimledir. Etkiye karşı içimizde en uygun olan ilişkilenişleri seçme ayıklama yapmaktan damıtılan karşılık cevaplar da özel bağıntılı hayatın çevreye tepkisidirler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 3
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.