..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Aşık olmayan âdem / Benzer yemişsiz ağaca. -Yunus Emre
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Politik Olaylar ve Görüşler > Osman AKTAŞ




10 Ocak 2021
Türkiye’de Uçuş Güzergâhı  
Osman AKTAŞ
Uçmaya ilk kez 1984'te yudumla Ayvalık'ta başladık. Yudum yudum uçtuk. Açık sarı bir tonla uçtuk. Zeytinyağı ve tereyağı yedirmemek için tertiplenmiş bir uçuştu bu.


:ABEJ:
Uçmaya ilk kez 1984'te yudumla Ayvalık'ta başladık. Yudum yudum uçtuk. Açık sarı bir tonla uçtuk. Zeytinyağı ve tereyağı yedirmemek için tertiplenmiş bir uçuştu bu.

1987'de Ankara'da Özal, her yıl bize çağ atlamayı öğreterek uçuş talimlerine başlattı. Türkiye olarak uçmaya başladık. Başımızda dindar başbakan, kıçımızda dindar don (ha/şema)... Uçuş serbest...

Bize uçuş çalıştırırken Özal, bir yandan da Ortadoğu projesi üzerine çalışıyor ve bir zamanlar bir ilçenin kaymakamıyla bile görüşemeyen Mesut Barzani ve Celal Talabani'yi birer devlet adamı pozisyonunda, başbakan olarak karşılayıp görüştü. Ama biz uçmaktan bunları pek fark edemedik.

İlk Özal, ilk özelleştirmeyi 1985'te Sümerbank'ın Iğdır Pamuklu Dokuma Tesisi'ni Aras Tekstil'e satarak gerçekleştirdi. O günden sonra hep satışa geldik.

Tansu Çiller Türk Telekom'u, Karabük Demir Çelik Fabrikalarını, özelleştirerek, yani satarak kendisine Orta çağ tekfur ya da şövalyelerinin şatoları gibi bir şato yaptırdı.

Çiller'in o dönemlerde paralı askerlik yapan oğlunu, İzmir pavyon ve barlarında tezkeresini vermek için, askeriye bir hayli aramıştı.

Uçuyoruz ya hiçbir canlı varlık yetişemiyor. Üstelik her dönemde varı yok edip, yoku var edebilme gibi bir sihirli güce de sahibiz.

Bu güçlü Ortadoğu devleti, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, Hüsamettin Özkan ve Devlet Bahçeli sayesinde, 2000 yılına gelindiğinde, başbakan yardımcısı sıfatıyla Mesut Yılmaz bir TV programında ülkenin kaynaklarını kuruttuklarını, çıkan krizlerle baş edemediklerini ve ülkenin iflasını açıklayacaklarını duyurdu. Bindikleri güçlü devlet atı besleyemedikleri için tökezlemeye başlamıştı.

Ecevit, IMF'e sığınmaktan başka çare olmadığını belirterek, devlete bir mesih buldu; Kemal Derviş. Artık yeniden uçuş planörünü çalıştırabilecektik. Kemal Derviş, "Toplam Kalite Yönetimi" diye bir proje başlattı. "Çocuklar Duymasın" adlı dizideki Seyyar Tayyar'ın dediği gibi "Patladı gitti" hâlâ toplanıp dağılıyoruz, ama bir bok olmuyor. Yeni doğan bir çocuktan, ülkedeki şempanzelere kadar her canlı pazarlamacı tezgâhlarına düştü. Kimi alıcı, kimi satıcı...

Tayyip Erdoğan'la yükselmeye devam ettik. Dönemin Maliye Bakanı Unakıtan, "Şu anda rekabetle ilgili bir problemimiz yok. Yani blok halinde gayet rahat satarız. Babalar gibi satarız. Parayı veren düdüğü çalar. Varsa parası gelsin alsın" şeklinde demeç verdi. O gün sadece devlet mallarının satışı yapılmadı, insanların birbirlerinin satışını yapmaları da büyük bir gayretle başladı. Hız kesmeden hâlâ devam ediyor.

Hulasa, Özal ile başlayan satış ve bu satışla başlayan uçuş o gün bugündür devam ediyor. Uçmayı bir uzay aracından daha yüksekte sürdürüyoruz. "Avrupa Bizi kıskanıyor". "IMF borç istiyor, kıyamıyor, veriyoruz". Hem de hibe… Biz krediyi üniversite öğrencilerine veriyoruz. Tembelliğe alıştırmamak için. Borçlansın çalışsınlar. Borç yiğidin (kölenin) kamçısıdır. Ne işleri var işin gücün olmadığı yerlerde…

Allah sonumuzu hayretsin.

10 Ocak 21
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın politik olaylar ve görüşler kümesinde bulunan diğer yazıları...
10 Kasım
Sefiller ve Sefilliğe Kefiller
Millet Olmak İçin Toplumsal Değerler
Çağın Ütopyası
Bu Vatan
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eğitim
Vicdansız Medya Cahil Toplum
Sosyal Medyada ve Tanıtım Panolarında Dilencilik
Büyüklerin Toprak Kapmaca Oyunu
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakanı mı

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İslam ve Rejim
İrade ve Kudret
Kanlı Temmuz
Devrimci Bir Derviş: Mehmet Akif
"Kadın Şairler Aşktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göğüs Kafesinde Kuş Yetiştiren Şair: Şükrü Çanku
Yazar ve Şairlerin Değişen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlı Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Değiştiren İdamlar
Sabahattin Ali

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Şiir]
Düş Geçiti [Şiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaşıyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aşk Algısı [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Şairi [Deneme]
Aşkın Tarifi [Deneme]
Doğanın Çılgın Yaratığı ve Aşk [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAŞ kimdir?

1965 Erzurum doğdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Osman AKTAŞ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.