..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Aşk eski bir masaldır ama her zaman yepyenidir. -Heine
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Politik Olaylar ve Görüşler > Osman AKTAŞ




13 Kasım 2020
Zorlamalı Eğitim  
Osman AKTAŞ
Şu eğitim karmaşasından bir türlü, başımızı da, burnumuzu da çıkaramadık. “Bokunda boncuk aramak” deyimi eğitim arayışından daha mantıklı bir hal almaya başladı.


:ACIF:
Şu eğitim karmaşasından bir türlü, başımızı da, burnumuzu da çıkaramadık. “Bokunda boncuk aramak” deyimi eğitim arayışından daha mantıklı bir hal almaya başladı.

Derler ki, okulları devlet güdümünden çıkarırsak, evrensel anlamda daha ufku geniş bir eğitim verilebilir. Bunu daha önce Osmanlı uygulamış, ancak her tarikat ve cemaatler kendi ideolojilerinde öğrenci yetiştirdikleri için, bir kaos yaşanmıştı. Tevhid-i Tedrisat Kanunu bunun için çıkarıldı. Bu kanun da, Mustafa Kemal’den sonra düşüncesi kıt ve makam hırsına sahip kişilerin ellerinde yönetim kölesi yetiştirme çabasına dönüştü.

Mustafa Kemal döneminde kurulan Köy Enstitüleri ve Olgunlaşma Enstitüleri amacı dışında eğilim göstermeye başladı. Gerçi bu yapıların bozulmuş hali bile, kendilerinden sonraki dönemlerin tamamından daha tutarlı ve daha faydalı insan yetiştirmiştir. Bu da ayrı konu…

Evet, Okulları devlet güdümünden çıkarmalı da, neyin güdümüne gireceğini iyi hesap etme insan. Vatanseverliğin oldukça çok sorgulanması gereken bu zamanda okullar neyin güdümüne girer, tahmin edemiyorum. Her tür herzenin yenildiği vakıfların mı, medreselerin mi, Kur’an Kurslarının mı, diyanetin mi, sürekli kandırılan ve her şeyi sehven yapan yöneticilerin mi, kimin güdümüne girer? Özellikle 1980 sonrasında edindiğimiz tecrübeyle, artık okulların bilimin güdümüne girme olasılığı kalmamış durumda.

Artık şunu söylemeliyim ki, okulları nereden çıkarırlar ve nereye sokarlar, bilemem, ama yıllar boyu insanlığı insanın içinden, ahlakı da insan hayatından çıkardıkları için elimizde yozlaşmış bir din ve şükürden başka bir varlığı olmayan tuhaf bir Allah kaldı. Yıllardır bunlarla kıt kanaat idare ediyoruz.

Eğitim, mevcut iktidarın kendisine köle yetiştirme arayışına döndü artık. Umutla tekrar kandırıldıkları söyleyip, ya da sehven bu çıkmaza düştüklerini itiraf edip, özür dileyerek, toplumun öz değerlerine yönelip, yeniden Mustafa Kemal’i anlama yoluyla eğitime bir çeki düzen vermelerini umut etmekten başka çare yok, şu an için. Eğitimin yanında Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu da işlevselliğini bilim sahası olan üniversiteler gibi yitirmiş durumda.

Allah sonumuzu hayretsin, diyeceğim, ama kör, sağır, dilsiz ve topal bir topluma hayrın yararı olmaz. Çünkü toplum tercihini şerden yana kullanmakta. Şer odakları ise malum...

"Namazda gözü olmayanın ezanda kulağı olmaz" deyimi ne güzel bir deyim. İktidarın ne kendini, ne bozduğu yapıyı düzeltmeyi dert edinecek kadar hoşgörü ve ülke çıkarlarını düşünecek ve bunları dert edinecek istek ve çabası yok.

Ben küçükken ilgi ve dikkati ilk anda oluşturma amaçlı “Subhaneke” oldukça ilginç öğretilmişti. "Subhaneke, sümbül çeke, anan eke, baban teke" şimdi yönetim bunu oynuyor, ama iyi niyetli değil. Maksadı dikkat toplama değil, mevcut yapıyı bozma.

İnanıyorum ki, iktidar büyüyünce gerçeğe vakıf olacak ve kötü huyundan vazgeçecek. Bittabi büyümek gibi bir dert edinebilirse... Artık Ben deyim 2023, siz deyin 2053...

13 Kasım 20
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın politik olaylar ve görüşler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sefiller ve Sefilliğe Kefiller
10 Kasım
Millet Olmak İçin Toplumsal Değerler
Bu Vatan
Vicdansız Medya Cahil Toplum
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eğitim
Sosyal Medyada ve Tanıtım Panolarında Dilencilik
Büyüklerin Toprak Kapmaca Oyunu
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakanı mı
Yusuf ile Müfredat

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İslam ve Rejim
İrade ve Kudret
Kanlı Temmuz
Devrimci Bir Derviş: Mehmet Akif
"Kadın Şairler Aşktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göğüs Kafesinde Kuş Yetiştiren Şair: Şükrü Çanku
Yazar ve Şairlerin Değişen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlı Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Değiştiren İdamlar
Sabahattin Ali

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Şiir]
Düş Geçiti [Şiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaşıyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aşk Algısı [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Şairi [Deneme]
Aşkın Tarifi [Deneme]
Doğanın Çılgın Yaratığı ve Aşk [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAŞ kimdir?

1965 Erzurum doğdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Osman AKTAŞ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.