..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Herşeye imgelem karar verir. -Pascal
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




14 Aralık 2016
Alan Etkisi ve Totemi Oluş 8  
Bayram Kaya
Totemi kişi, totemiyle; çınlama yapan düşüncesi arasına koyduğu bu son noktadan itibaren düşüncesini geleceğe doğru çevrimli ve anlamlı kılar.


:AAFH:
Totemi geri beslenme kaynakları içende sofra adabı (kültürü), giyinme adabı (kültürü), ana dili kullanma kültürü vs. de vardır.

İşte emperyalizm “ana dil, kültürel bir haktır” demekle kişileri bu art alan ışıması içine geri beslenmeli bağlantı yaptırmasıyla, kişileri ve kitleleri coşturup, damara hitap ederler. İyide bunların güncel içinde karşılığı yoktur!

Şimdi olmamasına rağmen, sizin kültürel hak dediğiniz duygu; öznel dünya içindeki imajı içinde kendi totem şartların bağıntısıyla coşarlar.

Bu coşku, çok büyük bir yanılsamadır. Şimdi olmayanı var görmedir. Oysa ön ittifakın insanı yalın totem kültürlerin her bir kültür unsurlarındaki sentezi uygarlığa çevirmiştiler. Şimdiki kültür, uygarlık üzerindeki bağıntılarıyla parça bağıntı ve özel bağıntı olmalarının şimdiki ulus kültürüne dönüşmüşlerdi.

Bu nedenle artık kültürler dışa kapalı bir alanın içinde yalıtıma olmanın, yalın totem alanlı kültürleri değildiler. Temas eden yapılardan bu yana yalın kültürler “uygarlığın” unsuru olmakla; günümüzde bu uygarlığın unsuru olan kültür sanayi toplumlarını içeren uluslar boyutundaki özel bağıntılı durum olmakla; küreselce dışa açıklığın parçalarıdır.

Totemi kültür kişinin kendi dışındaki totemi çevresi ile nesnel olup kişiye göre de yorumlu olandır. Kişiye göre yorumlu olan çevrenin kişi üzerine alan etkisidir. Sağlatan sosyal grubun çevreyi yorumlaması başkadır. Ki özeğinde atalar ruhlu imleriyle totem vardır.

Üreten ilişki olan toplumun çevreyi yorumlaması ve kültürü çok daha farklı olmakla, bambaşkadır. Özekte bilim teknik ve teknoloji ile inovasyon, araştırma geliştirme vardır.

Çevre ilkin kişinin ve kişinin sosyal grubunun yorumlu mana ilişkisidir. İçinde çevre bilinci, geri dönüşüm, doğal denge vs. gibi bilgi, bilincin pek olmayıp; daha çok gizemli, imli aktarımlar alanıdır.

Şimdiki çevre kişinin toplum sal ilişkilerinin yorumlu mana ilişkisi olmaktadır. Mikro organizmaları da işin boyutu içine katabilen bir toplumsal yetenektir. Totemi çevre kişilerin amaçlıdır. Tam kişiye ve kişilerinin kendilerine göre olması ile aynı sosyal alan etkili, mana ilişkilerini giriştirirler.

Oysa toplumsal ilişkili yoruma göre çevre kişiye göre ya da hiçbir şeye göre değildi. Aksine her şey çevreye göreydi. İşte totemi oluşu anlamanın özü; kendi içincilikti.

Totemi anlamalı kültür oluşmayı bilme ve anlama yerine; bu kendi için (totem alanı için) oluşu; totem alanlı duyguları eşliği içinde olmakla bu duygularının içine bir de "neden olucu" atalar koruyuculuğu da eklenir.

Totem alanlı nesnel ve öznel oluşları kişilerin bilememesi nedeniyle geri beslenmeli duygusal totemi grup bilinçlerini ve totemi grup anılarını yol gösterici kılmanın kültürü vardır.

Kişiler, atacı tasavvurlarını sosyal manaca etkili olan anılardan yansıttıkları için geçmiş tasavvurlarını çevrenin alan etkisiyle frenleyip, giriştirirler. Böylece alan oluşturma içinde frenleme etkili yaklaşımları; bir totem sakınmasını bir totemi yaklaşım saygı lamasını da, ortaya koymaktadırlar.

Totemi nokta kişisini ve kişisinin sonu gelmez şekilde olan kişi düşüncesi içinde olmasını ve yine kişi düşüncesinin art arda çıvlama yapmasını da, sonlandırır.

Kişi düşünmesi içinde sonlanan yer başlangıçtır. Totemi mana bu başlanışa imgeler yerleştirir. Beyin zonklaması olan düşünce ile beyin; art arda çığ lamasında kurtulmakla beyin; istikrarlı olur.

Totemi kişi, totemiyle; çınlama yapan düşüncesi arasına koyduğu bu son noktadan itibaren düşüncesini geleceğe doğru çevrimli ve anlamlı kılar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
İrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluşun Felsefesi (Açkı 2)
Sosyal İlişki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Müruru Zaman 14
Sahiplik İmanı 1
Hatırlama 1
Mal mı, İnsan mı?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bağ Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aslına Yüz [Şiir]
Vah ki Vah [Şiir]
İsis Dersem Çık Ereşkigal Dersem... [Şiir]
Görmez Şey [Şiir]
Tekil Tikel Tükel [Şiir]
ve Leddâllîn, Amin [Şiir]
Mavi Yare [Şiir]
Mevsimsel [Şiir]
Yıkılışa Direniş Direnişe Yıkılış [Şiir]
Meşrep 3 [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayı yaşantılaşan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payı giderek azalmaktadır. Sosyo toplum bazlı, genel bir açılımla başlayan çalışmalarım da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazıların tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doğa bilim verileri güdülü çalışma olmasına gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok bağıntısıyla söylüyorsanız, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.